De hele vakantie probeerde ik Hans over te halen om de pizza breadsticks van de Pizzahut te kopen. Hij had er elke keer geen zin, omdat ze al kant-en-klaar in hun doosje lagen te wachten totdat ze verkocht werden. Maar op de laatste dag, werd het doosje aan ons verkocht! En je raadt het natuurlijk al, ze bleken ontzettend lekker te zijn. Knapperig, zacht, luchtig, zout, scherp, álles. Dus bij terugkomst haalde hij míj over om ze na te maken, ha! En met heel veel plezier. Het is een hele lekkere borrelsnack, een leuk bijgerecht of speciale lunch! Heel eerlijk, deze breadsticks zijn góed. Maar: ze zijn niet hetzelfde. En het is ook lastig dit goed na te bootsen, want ik heb bijvoorbeeld al niet zo’n grote, dure oven waar ze in worden gebakken. En ik denk ook echt dat dat verschil maakt in het bakproces. Maar ze komen er wel heel dicht bij in de buurt! Dussss….. Klaar voor de pizza hut ervaring?
Pizza broodstengels (10- 12 stuks)
300 g bloem (+ extra om te bestuiven)
1/2 tl zout
1 tl gist
1/2 el suiker
125 ml water
60 ml melk
2 el olie + 1 el extra om de stengsel mee in te smeren
2 tl knoflookpoeder
2 tl uipoeder
1 tl oregano
1/2 zout
1/2 peper
Doe de bloem in een kom en meng het zout erdoorheen. Voeg vervolgens de gist en suiker toe. Maak een kuiltje in het midden en schenk het water en melk erin. Kneed alles met de hand of met een mixer met deeghaken door elkaar. Voeg wat extra bloem toe als het te plakkerig blijft. Schenk de olie erbij en kneed het deeg in 10 min. met de hand, of in ongeveer 4 minuten met de mixer totdat deeg stevig en toch elastisch is.
Doe het deeg in een ingevette (glazen of plastic) kom en dek af met plasticfolie of een natte theedoek. Laat 1 uur op een warme plaats rijzen (nu de verwarming weer aan staat is dat een goede plek!) of totdat het verdubbeld is in hoeveelheid. Maak ondertussen het kruidenmengsel door alle kruiden met elkaar te mengen.
Haal het deeg uit de kom, bestuif het werkblad met bloem en rol uit tot een groot vierkant van ongeveer 1 cm dik. Snijd met een scherp mes of een pizzasnijder in 10 tot 12 lange, smalle repen. Verplaats ze naar een bakplaat bekleed met bakpapier en laat het nog een keer een half uurtje bedekt rijzen. Besmeer de stengels met olie, bestrooi met kruiden en bak in het midden van de over voor 15-20 minuten op 200 graden totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
(Als het mis gaat bij broodbakken is het vrijwel altijd bij het rijzen. Althans bij mij. Je kunt checken of je brood goed gerezen is door je vinger erin te prikken. Blijft de afdruk staan, dan is het te ver gerezen. Komt het zachtjes terug, dan is het goed! (de elasticiteit zit nog in het brood) Komt het te snel terug dan moet het nog even verder rijzen. Houd goed in de gaten of je brood al gerezen is, soms kan het al binnen een half uur of soms duurt het wel een uur langer. Dit ligt heel erg aan de omgeving. Ook al voorspel ik dat mijn brood mislukt is (bijv. te ver gerezen), ik probeer het altijd toch nog af te bakken. Vaak is het nog goed te eten, maar is het net wat taaier of minder luchtig.)
Dipsaus
150 ml gezeefde tomaten (ik gebruik deze)
1/2 tl suiker
1 tl knoflookpoeder
1/2 chilipeper vlokken (Gebruik meer of minder afhankelijk van hoe scherp je de saus wilt)
1/2 peper
snufje zout
Zet een steelpannetje op het vuur, giet de gezeefde tomaten erin en voeg alle kruiden toe. Laat ongeveer 10 minuutjes op middelmatig vuur koken en serveer warm. De broodstengels zijn knapperig, taai (op een goede manier) en zacht van binnen Het is het lekkerste als je de broodstengels warm eet bij de saus. Maar koud zijn ze ook nog heel lekker hoor. Ik heb na het bakken nog wat extra uipoeder, knoflookpoeder en zout over de stengel gestrooid, omdat ik héél erg houd van kruiden en ze daardoor nog meer op de Pizzahut-stengels leken! X Shifra
19 Comments
Marlotte
Mmm, dit lijkt me echt een heerlijke snack Shifra! Wat heb je weer prachtige foto’s gemaakt, ik word er elke keer weer blij van.
Jeanine
Wat leuk dat je het recept van de pizzahut broodstengeld hebt nagemaakt. Ik kende zw überhaupt nog niet dus je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt.
Monique | WritingMonique
Oh. Ze zien er heerlijk uit!
Yvon
Dat ziet er heerlijk uit, ik heb alle ingrediënten op mijn boodschappenlijstje geschreven dan kan ik het zaterdag gaan maken.
Anna
Hmmm, ziet er zo goed uit. Perfect als tussendoortje of voorgerecht, zo’n broodstengel. Of als lunch :). (Gewoon vrijwel altijd dus, haha.) Wat een mooie foto’s ook!
Renske
Mmm… Dit ziet er heerlijk uit zeg!
Melissa
Wat ziet dit er heerlijk uit zeg!
Anna Laura
Wow die zien er heel goed uit! Ik ben gek op alles wat maar met pizza te maken heeft en met tomatensaus dus dit is echt perfect voor mij!
Astrid
Oe deze zien er heelijk uit! Ik ga ze even bewaren om zelf een keer te maken.
Manon
Dat ziet er lekker uit !
Debbie
Ziet er heerlijk uit Shifra! Vraagje: kan ik dit ook gebruiken voor pizzadeeg om een pizza te maken? Zo ja, hoeveel heb ik dan ongeveer nodig voor een pizza? Zie namelijk dat het vrij grote sticks zijn..
Shaz
Dat ziet er echt heerlijk uit!
Marion
Ziet er heerlijk uit, helaas is onze oven niet heel erg goed meer. Ga deze bewaren voor na de verhuizing wanneer ik een nieuwe oven heb.
Ilse
Oooeh, heerlijk! :)
Elsbet | La Vie Pure
Mmm, ik zou ze als lunch eten!
Anouk
Ik houd niet zo van deegproducten qua brood en pizza, maar dit lijkt best lekker. Misschien binnenkort eens proberen!
Fleur Sophia
Ahw, dit lijkt me ontzettend lekker! Ik denk dat ik er zelf ook nog geraspte kaas over zou doen :D
Mama Kip
Ik zie dit regelmatig op pinterest voorbij komen, ik denk dat ik het nu toch maar eens moet gaan proberen met dit recept! Thanks!
anneleen
Ziet er echt heel lekker uit! :)