Blijkbaar is het bijna november. Wacht, wat? Voordat je het weet tuigen we weer katerig de kerstboom af en kussen we elkaar nieuwjaar. Iemand, jij, doe er wat aan. Stop de tijd. Ik doe er alles aan om bewust te zijn van deze tijd van het jaar. Ik heb een herfst to-do list, ik eet liters pompoensoep en ik ga deze week zelfs nog als date herfstig appels plukken. Maar de herfst klinkt maar niet in en ik hang ‘s ochtends in mijn kast (denkbeeldige kast, ik leef in mijn slaapkamer nog uit verhuisdozen) nog bij de zomerkleren! Dus er zit maar één ding op: NOG meer pompoensoep eten en wachten totdat we oranje kleuren.
Twee weken geleden deelde ik al een pompoenrecept, omdat ik veel vragen kreeg van mensen die nog nooit pompoensoep hadden gemaakt. En daarom wilde ik niet meteen met een bijzondere soep komen. Dus terwijl dit recept al helemaal klaar stond (zelfs de foto’s waren al gemaakt), maakte ik een all time favorite, basis pompoensoepje.
Maar deze pompoensoep, dit is mijn favoriet. Maar hij is wel wat specifieker, dus je moet er van houden. Maar ik houd er heel erg van. Hij is licht pittig en lekker romig; zo’n soepje die een beetje kietelt in je keel zonder te vragen om liters bluswater. Er zit gember in, maar die kun je er ook prima uitlaten. Dat is iets wat ik de afgelopen weken voor het eerst heb geprobeerd en wat het net wat specialer maakt. (Ja, met liters pompoensoep heb je veel ruimte om te experimenteren. ) Pompoensoep met gember en citroen (voor 6 flinke kommen)
Voedingswaarde per kom. Calorieën: 100, Smart points: 0, Koolhydraten: 18g, Vet: 1g, Eiwit: 3g, Natrium: 565mg, Suiker: 6g
4 cm gember, geraspt
3 teentjes knoflook
1,5 liter groente bouillon
1 tl tijm
1 tl chilipeper
een halve citroen
zout
peper
Halveer de pompoen in de lengte en verwijder met een lepel de zaden en vruchtvlees. Snijd de pompoen in grove stukken.** Doe de pompoen in grote ovenschaal en besprenkel met een beetje olie. Plet de knoflook en leg die erbij. Bestrooi met peper, zout en chilipeper. Bak 60 minuten in het midden van de oven op 175 graden, totdat de pompoen zacht is en goudbruine randjes krijgt.
Snijd tegen het einde van de baktijd alvast de ui in stukken. Verhit olie in een grote (soep)pan en voeg de ui, tijm en geraspte gember toe. Bak op laag voor ongeveer 10 minuutjes, totdat het zacht is. Schep regelmatig om.
Knijp een halve citroen boven de soep uit en breng verder op smaak met zout en peper.
Pauline
Mmmm lekker. Maakte zelf laatst pompoensoep met koriander, kerrie en een courgette. Ook heel lekker en zo klaar.
Lara
Oh dit lijkt me zo lekker! Ik ben echt dol op gember. Helaas baal ik al maanden van het feit dat mijn staafmixer is gesneuveld, en ik heb nog geen goede aanbieding gevonden voor een nieuwe (want arme student)
Shifra
Je kunt het ook met een blender doen? Misschien heb je die toevallig? :)
Lara
Dat wel, maar dat is maar een heel kleine kan! (0,8 liter). Maar kan dat wel eens proberen voor een kleinere portie
Shifra
Ja, je moet het dan sowieso in delen doen ja! Haha. En ook kan hij elke keer niet te vol, anders barst je blender uit elkaar. Mmm. Misschien gewoon wachten totdat je een staafmixer hebt. Haha!
Charelle
Jaaa zo lekker! Ik doe altijd gember in de pompoensoep, maakt het zo heerlijk verwarmend en spicy! De citroen erin heb ik nog nooit geprobeerd, maar dat wil ik nu ook proberen, ben benieuwd! ^^
Shifra
Ik vind citroen en gember heel lekker samen! Maak het wat frisser! Benieuwd wat je er van vindt!
irma ten napel
Mmm klinkt heerlijk!
Anne
Ja, zo lekker! Vooral met die lekkere geroosterde broodjes er bij.. Thnx voor dit fijne recept!
Shifra
Oh ja, die geroosterde broodjes gaan hier zo snel op. Die maken een soep-avondje tot een extra feestje.
Suzanne
Ziet er heerlijk uit!
Heleen
Ziet er uit alsof het prima smaakt! Ik wist eerlijk gezegd helemaal niet dat je pompoenpitjes kon eten haha, dus die gooi ik volgende keer niet meer weg.
Shifra
Oh, then you are in for a treat! :)
foryourstyle
Heb nog nooit pompoen op (schaam schaam) maar dit ziet er heerlijk uit!
Yvon
Ik heb meteen weer een pompoensoep gemaakt……………..;-D
Iris
Jaaa pompoensoep! Wat ziet het er lekker uit. Heb gisteren nog pompoensoep gegeten, maar ik heb er nu alweer zin in door jouw foto’s <3
Resaarcle
Ik heb hier toevallig een heerlijk grote pompoen liggen, dus ik ga dat eens proberen, met gember en citroen. Ben wel benieuwd naar die combinatie!
Ilse
Hmm, lekker! Ze hebben pompoenen bij de appie liggen dus ik ga het sowieso nog maken!
Diana
Ow heerlijk pompoensoep ! Toevallig hebben wij afgelopen weekend voor het eerst pompoensoep gemaakt. Op zich was de soep prima gelukt maar iets te pittig. Teveel uitgeschoten met de zout en peper.;)Zelf hou ik wel van pittig maar Ellis wat minder dus die heeft er wat water bij gedaan. Maar nu ik dit recept leest met gember en citroen wil ik die zeker een gaan uitproberen. De foto’s laten je alleen al watertanden. Groetjes Diana
Vanessa
Soep is heel lekker! Maar ik vond nog iets super lekker en dat was de pompoen die uit de oven kwam voor je ze in de soep doet. Volgende keer eten we ze gewoon zo als groente. 😋
Shifra
Oh ja! Je kunt er ook puree van maken zo! En dat heb je misschien ook wel geproefd.. de ‘honing’ (het sap) dat uit de pompoen loopt na/tijdens bakken.. zó zoet, zo lekker! Het lijkt echt pure honing.