Heb je wel eens een poppyseed (maanzaad) cakje gegeten? Ik vind de combinatie tussen die twee fantastisch. Alsof je kleine, knapperige mini-cadeautjes ontdekt tijdens het eten. Het knispert zo lekker tussen je tanden. En verder ziet het er grappig uit. Bijna elke dag heb ik in Amerika muffins gegeten. Bij het ontbijt lagen altijd muffins waarvan we vaak eentje meenamen voor later op de dag. Ze waren ook zo lekker handig voorverpakt (niet handig dus, want daardoor bleef ik ze meenemen). Eén van de muffins was een poppyseed lemon cakeje! Ik besloot meteen dat dit mijn eerste baksel zou zijn als ik thuis was. En so I did!
Deze cake is simpel en je zet hem lekker snel in elkaar. Als je niet heel gek bent op citroen, no worries. Ja, je moet wel van de combinatie citroen en cake houden (die ik geweldig vindt), maar het is geen overdreven citroen smaak. In de botercrème (gewoon een simpele, makkelijke botercrème) zit ook citroen en ondanks dát heeft het nog steeds geen overdreven citroensmaak. De cake ziet er machtig uit, zeker met de botercrème, maar dat is hij niet. Hij is stevig en zacht (niet kruimelig), maar totaal niet zwaar. En dus werden er hier thuis best grote stukken gesneden. (dat hier thuis was ik voornamelijk, diegene die de stukken sneed.)
Recept poppyseed citroen cake
300 g bloem
2 tl bakpoeder
200 g boter + boter om in te vetten
200 g suiker
4 eieren
het sap en de rasp van 2 citroenen
2 tl vanille extract
¼ tl zout
1 el maanzaad
Meng in kom de bloem en bakpoeder en zet apart. Klop de boter samen met de suiker met een mixer tot een luchtige, bleke massa. Klop één voor één de eieren erdoor. Meng voorzichtig de citroenrasp, citroensap, vanille extract, maanzaad, zout en bloem erdoor. Vet een springvorm in, bekleed met bakpapier en giet het beslag erin. Bak voor 30-35 minuten in voorverwarmde oven van 175ºC of totdat je een prikker in het midden van de cake kunt stoppen en deze er droog uit komt. Laat 15 min afkoelen voordat je de springvorm verwijdert en de cake verder laat afkoelen op een afkoelrooster.
Ik hóud heel erg van de maanzaadjes, dus ik heb ze ook door de botercrème gemengd. Maar dit hoeft niet per se. Ik heb het eigenlijk nog nooit gezien bij een poppyseed cake, meestal is de glazuur of topping helemaal wit. Maar ik vond er leuk uit zien, en ik houd ervan als ik bovenop de taart of cake kan zien wat ik binnen kan verwachten. De botercrème is gewoon een simpele basis botercrème. Ik overwoog er eigenlijk nog roomkaas doorheen te mengen (ik hóud van roomkaas toppings), maar dan wordt de cake een heel stuk zwaarder. Deze topping houdt de cake licht!
Citroen botercrème
120 g boter
250 g poedersuiker
2 el citroensap (halve citroen)
1 tl vanille extract
een scheut melk
1 el maanzaad
Mix de boter met de poedersuiker, citroensap en vanille extract met de mixer glad. Voeg beetje bij beetje wat melk toe, totdat je de gewenste dikte hebt. Meng er als laatste een lepel maanzaad doorheen.
Smeer de botercrème rijkelijk over de bovenkant van de cake. Laat een uurtje in de koelkast opstijven voordat je hem in stukken snijdt/op dient. Bewaar de cake op kamertemperatuur voor ongeveer 3-4 dagen. Liefs, Shifra
16 Comments
Marlotte
Ziet er echt heerlijk uit zeg! Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt!
Tessa
Sinds ik de foto op instagram zag was ik er al op aan t wachten. Ik ga hem opslaan en snel maken!
Yvon
Dat ziet er heerlijk uit, misschien wel iets om de taart het aankomende weekend te gaan maken.
Je hebt altijd zulke lekkere recepten…………:-D
olga | teamconfetti
Jummmmm, ik vind die combinatie ook heerlijk! Sowieso, alles met citroen, hihi. Ik wil al een tijdje uitproberen om pannenkoekjes met citroen en maanzaad uit te proberen, maar het komt er steeds niet van. One day… ;)
Manon
Dat ziet er heerlijk uit
Ilse
Heerlijk, ik wil hem maken binnenkort! :)
Rilana
Ziet er heerlijk uit en je foto’s zijn echt ontzettend mooi!
Daphne
Ik hou van citroen, dus deze gaat op mijn lijstje! Vind maanzaad wel wat raar in een cake, maar daar moet ik me gewoon even overheen zetten haha. Ken het alleen op broodjes!
Ilse
Dat ziet er echt heerlijk uit! Ik ga zeker dit recept een keer proberen!
Miriam
Ahhh, dat lijkt mij echt een r*te lekkere combi van smaken en structuur. Ik wil hem!! :D
Fleur Sophia
Dit ziet er zo ontzettend lekker uit! Zeker een recept die ik ga opslaan!
Brechtje
Ziet er zoooo lekker uit! Ga hem snel eens uitproberen, jammie :) xx
floortje
Mijn moeder had het over jouw website,dat je zo’n leuke meid bent, en ik was nieuwsgierig: ik houd erg ook van koken en snoepen,en het is zo leuk om te zien dat een ander dat ook heeft:) Mooie foto’s btw!
Shifra
Ah, wat lief! Doe je moeder de groetjes! Ik hoop dat je net zoveel plezier aan mijn blog beleeft!
Leanne
Ik ben dit op moment deze cake aan het maken en liet net het zakje maanzaad vallen. Gelukkig had ik nog niet gestofzuigd. Maar wanneer moet het vanille extract er nu door?
Shifra
Oh oeps! Gelukkig gaat het ook nog de oven in (weg bacteriën!) Samen met de citroensap, maanzaad en bloem!