Al een tijdje stond het plan om een paar vrienden uit te nodigen om bij mij thuis te komen eten, maar omdat het zo druk was geweest kwamen ze borrelen. Niet alleen voor mijn bestwil, maar ook voor hun bestwil. Ik was écht niet in een kookbui en ik had zo pizza besteld, terwijl ik júist graag uitpak als er vrienden komen eten. Iets dat Hans nog steeds niet begrijpt, want ik stress dan ook altijd. Schijnt. Maar ik vind het leuk. Voor het borrelen wilde ik toch nog iets extra’s en speciaals maken en dat werden deze pretzel borrelbroodjes! Ik bakte er 36, met de gedachte dat er vast leftovers zouden zijn. Maar nee, ze waren echt zó op. Dus zet die oven aan en bak mee!
Pretzel bites (voor 36 stuks)
500 g bloem
1 el suiker
1 zakje gist (7 g)
1 tl zout
300 ml warm water
4 el boter
1,5 liter water
7 el baking soda
Meng bloem, suiker en gist met elkaar in een kom. En voeg de zout toe. Maak een kuiltje in het midden en giet er warm water erin. Mix met een houten pollepel totdat het een deeg vormt. Bestuif een werkblad met een eetlepel bloem, stort het deeg erop en kneed door. Het mag nog een beetje plakkerig zijn. Doe het deeg weer terug in de kom, sluit goed af met plastic folie en laat rijzen op een warme plek totdat het verdubbeld is (30-60 min).
Leg het deeg op een schone werkplek (bestuif eventueel het werkblad of je handen met bloem als het nog te plakkerig is) en verdeel in 6 gelijke stukken. Gebruik je handpalm om elk stuk uit te rollen tot een rol van ongeveer 15 cm. Snijd in stukjes van ongeveer 4 cm. Kneed elke stukje tot een pretzel broodje (ovaal).
Vul een grote pan met een 1,5 water en doe er 7 el baking soda bij. (Als je een brede pan hebt, gebruik meer water. Houd ongeveer 3-4 el baking soda per liter water aan) Breng snel aan de kook en roer totdat het opgelost is. Doe elke pretzel in het kokende water voor 30 sec. en draai halverwege om. Haal ze met een schuimspaan eruit en zorg dat je zoveel mogelijk water eraf schudt. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze nog een 10 min. rusten.
(Het koken in water zorgt ervoor dat ze luchtig en puffy worden en die mooie goudbruine kleur krijgen. Sla deze stap dus niet over. )
Laat de boter smelten (in de magnetron of in een pannetje). Bestrijk de pretzels met een kwastje met boter. Strooi er rijkelijk (grof) zout overheen. Bak in de oven op 220 graden voor 10 min. of totdat ze bruin zijn, maar nog wel zacht genoeg als je er op drukt. Laat ze 5 min. afkoelen en serveer ze warm.
Ze zijn los al hartstikke lekker, maar als je er veel eet (raise your hand!), dan is een mosterdsaus of een kaassausje er heel lekker bij. Maak een kaassaus van gesmolten cheddar kaas, dit is heel lekker pittig maar wel wat zwaarder. Als je het lichter of makkelijker wilt, maak dan deze mosterdsaus!
Invriezen
Je kunt ze op twee manieren invriezen.
> Na het bakken, kun je ze tot 3 maanden bewaren in de vriezer. Laat ze na bakken goed afkoelen, vries ze in op de bakplaat en bewaar ze daarna in een zakje in de vriezer. Laat ze kort ontdooien en bak 3-4 minuten op 200 graden.
> Vlak voor het koken van de deeg, vries je de gevormde pretzel bolletjes in. Kook ze direct uit de vriezer in water met baking soda voor 45 sec (15 sec langer dus) en bak ze vervolgens 3-4 minuten langer af in de oven.
Mosterdsaus
100 g mayonaise
1 el Franse, gele mosterd
1 el dijon mosterd
1 el citroensap
1 -2 tl cayenne peper
zout + peper
Meng alle ingrediënten door elkaar en maal er naar smaak nog wat zout en peper doorheen.
Deze pretzels zijn warm het lekkers! Ze zijn zo zacht, luchtig, chewy én knapperig. En ze smaken écht naar pretzel. Daarna zijn ze nog 2 dagen afgesloten houdbaar, maar houd er rekening mee dat ze iets zachter en taaier worden. Happy baking! X Shifra
P.s Ik heb er nu borrelbroodjes van gemaakt, maar op dezelfde manier kun je ook natuurlijk grote pretzels maken!
18 Comments
Jannieneke
Oeeh dit klinkt goed! Complimenten voor het duidelijke recept en de foto’s! Ik ga ze zeker eens maken! Liefs
Marlotte
Ah, klinkt goed zeg! Ben heel erg benieuwd naar deze broodjes!
Loes | Gewoon iets met Loes
Ik zag ze al voorbij komen bij ue foto’s en hoopte stiekem al dat je het recept zou delen! Het lijkt me heerlijk om ze te maken!
Emma
Wauw, ze zien er echt verukkellijk uit zeg! Ik kan wel geloven dat ze zo opwaren als ze zo lekker waren als ze er uit zien!
Anne
Nooit gedacht dat ik broodjes schattig zou kunnen vinden, maar dat vind ik bij deze dus wel echt ;) En ze zien er ook nog eens heel lekker uit!
Marieke
Jaaa ik was erg benieuwd naar dit recept. Dit lijkt mij zo leuk om te maken. Ik ga ze snel uitproberen!
Shifra
doen! Ze zijn echt heel lekker!
olga | teamconfetti
Oe wauwie, dat ziet er héél lekker uit!
Clivi
Dit lijkt mij zooo ontzettend lekker! Ga ik zeker een keer maken
Lianne
Klinkt goed en ziet er lekker uit! :)
Fleur Sophia
Ahw, deze zien er zo heerlijk uit! Leuk ook om te maken met Pasen! :)
Manon
Ziet er heerlijk uit
Ilse
Oehh, lekker!
Babette | StudioBabsie
Oh jammie, ziet er heerlijk uit!! Heb dit nog nooit gezien, maar misschien maar is maken.. ;)
Rowan - sillysis.nl
Dit ga ik echt wel een keer maken! Ziet er heerlijk uit!
Geanne | It's About Beauty
Oeh, dit ziet er wel heel erg lekker uit! In Amerika was ik er dol op, en zelf maken is dan inderdaad wel erg leuk! De mosterddip is mijn favoriet omdat het dan net iets hartiger wordt. Deze ga ik zeker eens proberen!
Shifra
Ja in Amerika zie je ze heel veel!
Jacobiene Ten Berge
Vandaag gemaakt, en….ze verdwenen als sneeuw voor de zon. Maar ik kreeg uit deze 6×4 dus 24 broodjes. Zat nog wel even te twijfelen of ze na 30 of na 15 omgedraaid moesten worden. Heb voor 15 sec gekozen. Volgende keer zou ik ze een slag kleiner maken, zodat ik er ook 36 heb. ( Misschien zijn ze dan nog iets krokanter). Leuk om te bakken.