Hey! De afgelopen weken heb ik heel hard voorruit gewerkt, zodat ik tijdens de komst van mijn Amerikaanse vriendin (yeah, I told you a million times…) niet hoefde te bloggen.:) Maar! Gisteravond ging er iets mis met de foto’s van het recept, en was ik plotseling alle foto’s kwijt! Boehoe. Again? Ja! Ik bedoel, je weet vast nog wel mijn externe-die-kapot-ging-verhaal? En normaal zou ik nog even snel het recept opnieuw maken of voor vervanging zorgen, maar nu mijn vriendin hier is, heb ik daar geen tijd voor gehad! Sorry! Daarom “repost” ik vandaag één van de makkelijkste en leukste recepten: flapjacks! Toevallig heb ik ze deze week nog gemaakt, zodat er lekker wat te snacken is in huis. En mijn vriendin loves it!
Flapjacks zijn taaie (of zoals de Engelsen zeggen: “chewy”) mueslirepen gemaakt van havermout, honing, boter en rietsuiker. Ze zijn lekker, maar vooral heel erg simpel en goedkoop! In een half uurtje (inclusief baktijd!) staan deze op tafel en binnen een dag zitten ze allemaal in je buik. Bezint eer ge begint, want ik stop niet meer met bakken. En vooral niet meer met het eten daarvan.
Honing Flapjacks (gebaseerd op traditionele recept van BBC)
200 g boter
250 g honing
200 g rietsuiker
400 g havermout
Optioneel: 50 g rozijnen
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg bakpapier in een -bij voorkeur vierkant- bakblik. Plak het bakpapier eventueel met wat boter vast aan het blik. Verhit de boter, honing en rietsuiker in een pan totdat de boter is gesmolten en de suiker is opgelost, maar laat het niet koken! Meng de havermout erdoor heen, waardoor het een dikke brij wordt. Ik koos ervoor om nog wat rozijnen erbij te voegen, maar dit is optioneel.Schep het geheel in een bakblik en spreid het totdat het ongeveer 2 cm dik is. Maak het oppervlak eventueel nog wat vlakker met de achterkant van een lepel of een spatel. Bak het in de oven voor 15-20 minuten, totdat de zijkanten licht goudbruin en wat harder zijn en de binnenkant nog zacht. Het geheel wordt dus pas echt hard tijdens het afkoelen. Na ongeveer een half uurtje afkoelen is het raadzaam alvast te snijden en het dan nog even te laten staan. Als het semi-zacht is kun je het namelijk wat makkelijker in stukken snijden. Plus, tijdens het snijden zijn er altijd wel alvast wat kruimeltjes op te snoepen. :)
En dit is dus de basis van flapjacks! Je kunt nu alles er aan toevoegen wat je maar lekker vindt. Kokos mango, noten, cranberry’s, noem het maar op. Ik denk dat ik de volgende keer walnoten & cranberry’s ga proberen, lijkt me een lekkere combinatie met de honing. Veel plezier met flapjacks bakken, en vooral met ‘t opeten ervan!:) xx Shifra
Marloes
Ze zien er heerlijk uit!
Anniek
Ah, flapjacks zijn zó lekker! Toen ik vorige zomer in Schotland was, heb ik ook oneindig veel flapjacks gegeten. Best wel ongezond, maar soms mag je jezelf wel eens verwennen :) Leuk recept!
Shifra
Oh ja, inderdaad, ze zijn ongezond helaas. Terwijl ze zo gezond ogen en proeven. Maar dit recept is in ieder geval niet heel gezond :(. Ik geloof dat er wel gezondere versies van dit recept te vinden zijn online! Maar zo af en toe, is het goed jezelf te verwennen ja!;-)
Miranda
Oh dat ziet er eigenlijk wel lekker uit! Ga ik binnenkort zeker proberen. Ik ben niet zo gek op rozijnen dus probeer dan walnoten erdoor te doen denk ik:)
Veel plezier met je Amerikaanse vriendin!
Manon
Ik had dit recept nog niet gezien dus voor mij helemaal nieuw haha. Lijkt me lekker! Heel veel plezier met je vriendin!
Shifra
Haha! Ik had niets moeten zeggen.. ;-) Haha! Ik dacht nog wel, volgens mij zal het niemand opvallen (als ik het niet zeg), want ik heb hele andere lezers denk ik dan toen.
Elsbet | La Vie Pure
Ziet er enorm lekker uit!
Jente-Nudelipsticks
Wauw, dit ziet er zo lekker uit!
Manon
Dit kende ik nog niet maar het ziet er lekker uit
Laura | Lauresque
Mhhhhh, ik heb meteen ongelofelijk veel zin in een lekker kopje thee met zo’n flapjack. Woah, wat zit dit er lekker uit zeg, haha. Snel de keuken maar weer in duiken dan maar hè (; Liefs! X
Shifra
Je moet ze zeker eens proberen! Best part: meeste ingrediënten heb je vaak wel in huis. Dat zijn de beste recepten!
nenacecilia
Hmm, yummie! Lijkt me zo lekker :)
jannieneke
Oehwww lijkt me heel erg lekker. Binnenkort maar eens rietsuiker kopen (Dan ga ik het gelijk uitproberen). Heel fijn zo’n eenvoudig recept!
Shifra
Je kunt ook normale suiker gebruiken hoor! Dit recept maakte ik toevallig met rietsuiker, het is net wat gezonder dan normale suiker. Maar het geeft hetzelfde eindresultaat. Ik gebruik net wat er in huis is. En ja, fijn he, zo’n eenvoudig recept. Recepten waarvan je de ingrediënten meestal wel hebt, én ze zijn eenvoudig, zijn volgens mij echt de beste recepten! :)
Marcella
Die wil ik erggggg graag nog es maken, lijkt me echt heerlijk!
Jannieneke
Intussen heb ik de flapjacks gebakken, heerlijk zijn ze! Bedankt voor het delen van dit recept! Ik kijk al uit naar het volgende recept!