Als je nog nooit pompoenensoep hebt gemaakt of je vindt het altijd teveel werk, dan is dit jóuw soep. Nadat ik maandag heel wat vragen had gekregen naar mijn pompoensoep, ben ik gisteravond nog snel mijn keuken ingedoken om een nieuwe pan te maken. Een soep die binnen 20 minuutjes klaar is én je hoeft de schil van de pompoen er niet af te halen. En nog steeds is hij zo romig, voedzaam en vol van smaak. Perfecte comfort food voor dit soort herfstige dagen dus.
De soep is gemaakt met basissoep ingrediënten: olie, knoflook, ui, wortel en bouillon. Alleen nu aangevuld met pompoen en kruiden. Je kunt elke eetbare, zachte pompoen gebruiken die je maar wilt. Maar de pompoen bepaalt wel heel erg wat voor soep het wordt. Ik ben heel erg fan van de flespompoen. Dat is ook de pompoen die ik gebruik als ik het maak voor vrienden/familie en ik niet zeker weet of ze pompoensoep lusten. (Zoals vorige week bij mijn verhuizing – zelfs de mensen die geen pompoensoep lustten vonden de flespompoen-soep lekker!) Ik heb nu de Hokkaido gebruikt (die je nu als ‘bio pompoen’ in AH vindt). Die maakt de soep iets meer aardappel-achtig en daardoor extra romig en vol!
Makkelijke romige pompoensoep
1 pompoen
2 teentjes knoflook
2 wortels
1 ui
1 el olie
2 tl salie
3 liter kippenbouillon
olie
zout
peper
Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden en het vruchtvlees (bewaar de zaden*). Snijd de pompoen, de knoflook, de de wortels en ui in grove stukken. Straks wordt de soep toch gepureerd met een staafmixer. Zet een pan op het vuur, verhit een lepel olijfolie en doe er de wortel, knoflook, ui, salie en een snufje zout en peper bij. Laat een paar minuutjes zachtjes bakken. Voeg de pompoen en bouillon toe, breng de soep aan de kook en laat 20 min. door pruttelen. Pureer de soep als de pompoen zacht is en breng op smaak met (meer) zout, peper en salie.
* De zaden van een pompoen kun je heel lekker roosteren en los op eten of nog in de soep gooien. Lees hier hoe! (ik vind de zaden van een flespompoen het lekkerst!)
Oh, zie je hoe mooie oranje de soep is? En hij is zo lekker romig, ondanks dat de schil er dus in zit. Je kunt de schil er ook afhalen voordat je de pompoen in stukken hakt, dan krijg je een extra gladdere soep. Maar als je goed pureert mét schil, dan wordt hij ook heel glad en zonder stukjes. Mocht je staafmixer niet sterk genoeg zijn om te mixen, dan kun je de soep ook in de blender doen!
En met deze soep kun je heel veilig experimenteren. Ik doe de laatste tijd vaak een schepje soep in een glas en daar gooi ik kruiden in. Dat daagt me uit om de gekste combinaties te proberen, zonder gelijk mijn hele soep er aan te wagen. Probeer eens kaneel, gember, citroen (ook heel lekker!) of rozemarijn bijvoorbeeld! X Shifra
21 Comments
Suzanne
Ziet er onwijs goed uit!
Anne
Oh heerlijk, ik heb de soep al op verschillende manieren gemaakt maar vind het zonder schil toch wel echt lekkerder..
Shifra
Ik lees en zie dat veel mensen inderdaad de schil er afhalen, maar ik vind het zo zonde. Vind je de smaak echt niet lekker of meer de textuur? Ik zou je willen vragen het nog een keer te proberen, als je het aandurft. :) Juist de schil is echt zó lekker en zoet! Als je de schil na het koken eraf haalt, dan zit er nog een laagje pompoen op (dus echt dat laagje tussen het vlees en het vel van de pompoen). Proef dat laagje is! Dat is echt het zoetste, lekkerste gedeelte van de hele pompoen. En dus echt heel zonde om dat uit je pompoensoep te laten. Door het koken wordt de schil zacht en kun je hem heel goed mee pureren. De soep wordt nóg gladder zonder schil, maar hij wordt ook echt heel lekker creamy met schil! Je kunt ook chips maken van de schil (ook heel lekker) en in sommige chique restaurants gooien ze dat dan weer op de soep.
Anne
Je hebt me om hoor Shifra, ik eet ze tegenwoordig gewoon met schil:)
Els
Geen hete soep in blender. Explodeert
Shifra
Haha. Ja, als je de deksel er op laat zitten en dan maar blijft blenden en het ‘stoom’ laat opbouwen. Dat moet op den duur ergens heen. Maar zolang je af en toe de deksel er even afhaalt (dat je waarschijnlijk toch al doet om even te checken hoe ver het gepureerd is) en hem niet te vol doet gaat het prima. Als je hem niet te vol doet kun je ook de opening aan de bovenkant open laten. Dan gaat het helemaal prima. :)
Sandra
Ah dank je voor je recept. Ik ga vrijdag een poging wagen :o)
Roos
Fijn recept! Ik ben eerlijk gezegd vaak te lui om zelf soep te maken omdat het soms erg lastige recepten zijn. Deze is wel heel erg lekker en simpel!
Yvon
Ik heb dat nog nooit gegeten, dus ik ga het zaterdag eens maken…..;-)
Jantine
Ik snap ook nooit waarom mensen dat ding helemaal gaan schillen. Ik doe er trouwens altijd chilisaus in, heerlijk!
Caroline
Hoe groot is de pompoen die je gebruikt ongeveer?
Shifra
1,5 kg ongeveer! As je pompoen een stuk groter (of kleiner is) moet je de hoeveelheid bouillon even aanpassen. Je kunt altijd ook achteraf nog wat extra bouillon toevoegen en erdoorheen pureren of juist even uit laten koken (als het te waterig is).
Irène
Deze toevoeging had ik eerder moeten lezen… Mijn soep is lang zo dik niet als op jouw foto’s. Ik denk dat ik een kleinere pompoen had. Hij smaakt evengoed lekker. En de volgende keer zal ik mijn pompoen eerst wegen. :-)
Shifra
Als je de soep nog hebt, gewoon even extra lang op het vuur laten staan. Het vocht kookt er dan gewoon uit en dan wordt het vanzelf zo dik als je wilt. :) (of maizena toevoegen, maar ik doe liever het ‘uitkoken’ in dat geval)
manon
Ik heb nog nooit pompoenensoep op, ben wel benieuwd hoe het smaakt. Ziet er heerlijk uit
Loes | Gewoon iets met Loes
Dit is echt mijn favoriete soep! Zo makkelijk om te maken inderdaad, en zo smaakvol! Ik doe er meestal nog een beetje komijn bij in, ook erg lekker
Ilse
Dit klinkt als iets wat ik moet proberen!
Harriët
Ik heb hem net gemaakt, heerlijk! Gewoon met schil. Ik heb de pompoen nog wel even in de oven gedaan, dan wordt hij ook wat zachter en kan ik de soep makkelijker pureren met een staafmixer. Bedankt voor het recept!
Shifra
Oh als je hem lang genoeg in de pan doet wordt hij ook zacht hoor! In de oven wordt hij eigenlijk stiekem zelfs iets taaier (doordat er vocht verdampt). Maar door hem in de oven te roosteren krijg je wel zo’n lekkere geroosterde smaak!! :)
Harriët
Thanks! Ik vind dat geroosterde inderdaad wel heel lekker, maar dan wordt de soep wel iets minder makkelijk natuurlijk. Nu weer 1,5 kg pompoen in de oven, heerlijk <3__<3
Alice
Vanavond met de kids gegeten. Makkelijk recept. En smullen, zelfs mijn kritische zoontje van 3! Bedankt voor het delen!