Heb je wel eens een soufflé gemaakt? Lange tijd heb ik mijzelf er van weerhouden door alle horrorverhalen over ingezakte soufflés. Toen ik eenmaal zelf een soufflé maakte viel mij op dat het eigenlijk gewoon een hele simpele manier is om je gasten te imponeren met een chique gerecht. Een soufflé is eigenlijk helemaal niet lastig te maken, zeker niet met de juiste aanwijzingen en een duidelijk recept. Vandaag heb ik Boursin aan mijn zijde om deze soufflé te maken! Kaas, en vooral romige kaas zoals deze, is in een soufflé een heel lekker ingrediënt (dus ik was extra blij dat ze hiervoor wilde samenwerken!).
Een soufflé is een heerlijk luchtig gerecht dat er gelijk al chique uit ziet. Mijn versie van de Franse soufflé bevat heel wat kruiden en is daardoor scherp en zacht tegelijkertijd. Perfect als voorgerecht dus om even je smaakzintuigen te prikkelen. Ik gebruikte de Boursin roomkaas Knoflook & Fijne Kruiden, maar je kunt ook de Sjalot & Bieslook gebruiken als je liever de knoflook tijdens het diner wilt vermijden. Beide versies geven de soufflé een scherp randje!
Soufflé met gerookte zalm voor 4 personen (foolproof!;-) )
20 g boter + extra boter om in te vetten
25 g bloem + extra bloem om te bestuiven
150 g melk
4 eieren
150 g Boursin roomkaas (knoflook en fijne kruiden)
70 g zalmsnippers + extra ter decoratie
1 citroen
2 el crème fraiche (ik gebruik light)
dille
zout
peper
Vet 4 souffléschaaltjes in met boter en bestuif ze met bloem (dit helpt de soufflé rijzen). Splits de eieren.
De basis van een soufflé is een een Bechamel-saus, dus: smelt de boter in een steelpan en voeg in delen onder voortdurend roerend de bloem toe. Giet vervolgens in één keer de melk er bij en blijf roeren totdat er geen klontjes meer zijn. Laat de saus onder regelmatig roeren indikken.
Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen. Roer de eierdooiers erdoor. Voeg vervolgens ook de roomkaas toe, 3 tl dille, de zalm en het sap van een halve citroen en meng dit tot een geheel.
Klop het eiwit (in een schone kom!) met een mespunt zout stijf totdat het glanst en pieken vormt (die rechtop blijven staan als je de mixer of garde omhoog tilt). Spatel dit luchtig door de saus, zonder te roeren.
Verdeel over de souffléschaaltjes (tot ongeveer 2/3) en ga met een mes langs de rand van de soufflé zodat de soufflé los komt (zo kan hij extra stijgen tijdens het bakken). Bak de soufflés in het midden van een voorverwarmde oven van 200 graden voor 20 minuten totdat de soufflés goudkleurig zijn. Haal de souffles uit de oven en garneer ze met 1-2 theelepels crème fraiche, een stukje zalm, een takje dille en een beetje citroensap. Serveer ze vervolgens direct want soufflés zakken snel in. (Daarom zie je op mijn foto’s al wat ingezakte soufflés.. )
Een soufflé is tijdens de feestdagen helemaal een ideaal recept, want je kunt het lekker (zonder smaakverlies) de dag van tevoren klaar maken. Even afbakken in de oven en no one knows! Deze soufflé presenteer ik volgende week als voorgerecht, maar het zou ook een leuk bijgerechtje kunnen zijn! En, durf jij het aan? :) Liefs! Shifra
Sarah - Tasting Lifestyle
Ik krijg er echt waar het water van in de mond! Heerlijk zeg!
Ik heb onlangs een chocoladesoufflé gemaakt en die was ook wel lekker.
Mirthe
Ooohhh, dit ziet er zo lekker en simpel te maken uit!! Dit ga ik vanavond proberen, en als het lukt ook met het kerstdiner’
Xaviera
Ik heb nog nooit een soufflé gemaakt maar dankzij jouw fijne instructies ga ik het misschien wel een keer proberen. Fijn dat het foolproof is, dat heb ik wel nodig haha ;-). Het ziet er heerlijk uit en je hebt er prachtige foto’s bijgemaakt weer, echt heel mooi!
Manon
Ik heb nog nooit soufflé op, ziet er wel lekker uit!
Nina
Ziet er mooi uit!
Wel jammer dat je er niet bij vermeld dat het om een gesponsorde blogpost gaat, zoals gewoonwateenstudentjesavondseet doet.
Shifra
Nee hoor, staat er gewoon netjes bij. :) Er staat een ‘sponsored’ tag boven, en het staat al in de eerste alinea expres genoemd dat ik samenwerk. :)
Manon
Ik vind dat je het juist heel netjes hebt vermeld! Veel bloggers zetten het pas helemaal onderaan, dan heb ik het eerst helemaal gelezen en dan pas zie ik dat het gesponsord is. Super irritant!
Shifra
Lief! Dankjewel! Ik vind dat zelf ook vervelend. :) Daarom zal ik het altijd vermelden met de ‘sponsored-tag’ bovenaan en eigenlijk vrijwel ook altijd in de 1e of 2e alinea met ” ik werk vandaag samen met” of iets in die trant. :)
Melissa
Oh wat ziet dat er heerlijk uit zeg, yumm…
Elsbet | La Vie Pure
Wat een heerlijk gerecht!
Nenacecilia
Dit ga ik echt eens maken!
Heb het recept meteen afgeprint :)
LNNK
Wat een heerlijke foto’s. Ik krijg er trek van ;)
Isabel Cristina
Mmm, ziet er echt heerlijk uit! Ik ga morgen ook beginnen met de voorbereidingen, hoop dat het daardoor wat minder stressvol is met kerst! :-)
nina
Ik heb dit zonet gemaakt en waw! Het was echt heerlijk! Mijn man vond het ook heel lekker en kon niet geloven dat ik dit zelf gemaakt had. Dit recept is zeker 100% fool proof. Ik had de helft van de ingrediënten genomen (2 personen) maar kon toch 4 schaaltjes vullen. Ik vermoed dat jij grotere schaaltjes gebruikt :-)