Zara’s verjaardag vierden we vorige week natuurlijk met taart! Ik keek er zo naar uit om haar een taart te geven waar ze met haar kleine, chubby handjes in kon duiken. Daar kan je toch de hele dag naar kijken. Ik maakte voor haar een gezondere en minder zoete variant van de bekende ‘smash cakes’, want het zou haar eerste echte hap van een taart worden!Ik heb het gevoel dat ik deze vraag ga krijgen, dus: ik ben niet per se tegen suiker, maar Zara heeft nog weinig (toegevoegde) suikers gehad. En ik weet niet zeker wat ik er van vind om haar zo vroeg al (veel) suiker-snacks te geven, dus ik beperk het een beetje. Maar ik ben er niet freaky angstig voor: als er een speciale gelegenheid is, sure.
De dag na haar verjaardag vierden we het wat groter met familie en vrienden en had ik een grote suikerbom van een taart, maar daar wilde ze maar één hapje van. En ik denk dat dat vaak is op eerste verjaardagen, ze zijn het nog zo niet gewend, hoeveel zullen ze nu echt binnenkrijgen van die taart? Dus ik ben er niet al te bang voor.
Maarrr daarentegen heeft ze heel wat meer hapjes van deze taart genomen! Ik denk omdat de smaak bekend voelde, bananen. Het is eigelijk een bananenbrood in een taartjes-vorm.
Suikervrije* Smash cake
125 volkoren meel
3 tl bakpoeder
2,5 tl kaneel
50 g boter gesmolten
2 tl vanille extract
4 (geprakte) bananen
1 ei
2 el melk
Mix de bloem, bakpoeder, kaneel in een kom. Doe alle natte ingrediënten, boter, vanille, geprakte bananen, ei en melk in een ander kom en meng goed door elkaar met een vork of garde. Giet alle natte ingrediënten bij de ‘droge’ ingrediënten en mix door met een houten lepel. Mix niet te lang door, stop direct zodra het goed gemixt is.
Vet een bakblik/springvorm in (ik gebruikte 3 x een springvorm van 10 cm, zoals deze). Bak 25-30 minuten op 180 graden, of totdat er een sateprikker schoon uit komt. Haal uit de oven en laat een kwartiertje afkoelen voordat je hem uit de springvorm haalt.
*Suikervrij in de zin: geen extra toegevoegde suikers.
Als frosting heb ik slagroom opgeklopt, met een klein beetje vanille extract en een paar theelepels poedersuiker, maar een gezonder alternatief: griekse yoghurt met vanille extract en/of geprakte blauwe bessen!
Ze heeft er best wel wat hapjes van genomen, maar uiteindelijk was het gewoon lekker spelen en kliederen. En dat is een hele serieuze zaak!;-)
Je moet geen kruimelige cake-structuur verwachten bij deze taart, maar meer een zachte bananenbrood die wel lekker zoet is! Ik denk dat het ook heel lekker is om nog wat blauwe bessen door het beslag te doen. Ik ga hem vaker bakken als tussendoortje!
Als je de taart bakt, laat weten in de comments wat je er van vindt! Ik lees altijd de recensies/comments om in te schatten of het taartje iets voor mij is om te bakken, dus je helpt echt anderen ermee. Liefs, Shifra
Rachel
Wauw hij ziet er zo lekker uit zeg
Ilona
Thnx voor dit recept! Mijn dochtertje wordt dit weekend 1 jaar en we willen (toegevoegde) suikers zoveel mogelijk vermijden, dus dit recept is perfect. We hebben al heel wat gedoe met mijn familie gehad, omdat ze niet echt begrip/respect tonen voor onse keuze om suikers te vermijden. Op deze manier kan ik mn dochtertje toch een ‘taart’ aanbieden.
Mag ik vragen waar die leuke verjaardagskroon van is?
Jantine
Hoihoi, ik heb vanavond deze taart gemaakt en hij was heeeerlijk! Ipv bloem/meel heb ik amandelmeel gebruikt! Echt super. En ik heb er zowel blauwe bessen in gedaan als kleine stukjes dadel. Vooral die dadel geeft echt een heerlijk zoetje! Nu nog even oefenen met de suikervrije frosting.
Charlotte
Nice! Ik denk dat je het heel goed doet – suiker is niet de duivel, maar je moet er ook niet teveel van geven aan jonge kinderen. Mijn oom en tante hebben mijn neefje en nichtje in het begin ook heel weinig suiker, snoep, koek en snacks gegeven, maar vooral fruit en groente. Dat resulteert nu in twee kinderen die zo goed als alles eten (inclusief gekke exotische dingen) en die bijna nooit om een snoepje vragen.
Ilse (by-ik.blogspot.nl)
Wat een prachtige taart. Ziet er lekker uit. Deze taart ga ik zeker uitproberen.
Onze dochter had heel veel last van exceem. Op 2,5 jarige leeftijd attendeerde haar chiropractor ons op de invloed van geraffineerde suikers. Sindsdien eet en drinkt ze zo min mogelijk geraffineerde suikers. Na twee weken een ander voedingspatroon was de exceem nagenoeg weg. Ze is pas 9 jaar geworden. Het is niet altijd leuk om op te letten wat je eet, maar het werkt wel. Af en toe “smokkelen” we een beetje. Maar dan met mate ;-). Ons hele gezin eet nu minder geraffineerde suikers. Zelf voel ik me er fitter door, energieker. Op mijn blog deel ik geregeld recepten zonder geraffineerde suikers of met zo min mogelijk.
Jouw taart ziet er feestelijk uit. Gaat mijn dochter leuk vinden. Ik zal laten weten of het gelukt is!
Shifra
Wauw, wat bizar dat suiker zoveel effect op haar had! En wat fijn dat je daar achter bent gekomen. Ik ga even spieken op je blog! <3
Susan
Dankjewel voor het delen! Mijn dochter wordt zaterdag 1 jaar dus ik hoop dat het me lukt om er ook eentje te maken voor die tijd :)
Shifra
Ah, wat spannend en leuk! Veel plezier alvast! Het is een snel taartje (15 min. bereiding + 30 min.oven!)
Evelien
Oh jee, wat ziet die er héérlijk uit! Ik ben gek op bananenbrood en alles wat met bananen te maken heeft, dus die gaat helemaal welkom zijn hier! Ik denk dat ik hem voor m’n eigen verjaardag gewoon lekker ga maken, haha! Gefeliciteerd nog met Zara ♥
Femke
Jaaa gevonden! Ik zag destijds je foto al langs komen en op deze manier kan ook mij dochtertje een smash cake krijgen zonder de, ook voor haar nog onbekende, suikers!
Nadja
Loulou kreeg dit taartje voor haar verjaardag, ze vond het heerlijk! Bedankt voor de inspiratie :) xx
Kaas
Mijn zoontje vind m heerlijk!
Hoe lang is deze te bewaren?
En ik zit te denken om hem misschien in cupcake/muffin vorm te maken als kleine taartjes. Hoe lang zou je ze dan in de over garen?
Julia de Jong
Zo leuk! Deze taart zit as we speak in de oven voor de eerste verjaardag van ons zoontje morgen. Bedankt voor het recept!
Aafke
Ziet er heerlijk uit!
Moet ik het recept verdrievoudigen voor de drie laagjes taart?
Lynn
Waaw dit taartje ziet er mooi uit! En deze combinatie lijkt me zo lekker dat ik het dit weekend ook ga maken voor ons zoontje zijn verjaardag! Hopelijk vind hij het ook lekker en kan ik de genodigden overtuigen dat suiker niet altijd nodig is en hij ook lekker kan ‘snoepen’ zonder al die overbodige suikers😉 eindelijk een feestje waar ik me geen zorgen hoef te maken wat ze ons zoontje allemaal proberen te voederen.
Lynn
Heb net het feestje gehad en de taart viel echt ontzettend in de smaak! Iedereen vond hem lekker, zelfs ons zoontje heeft er best veel van gesnoept 😊 een echte AANRADER!
Laura Hensen
Ik wil dit cakeje graag maken. Er is mij iets onduidelijk. Moet ik het beslag verdelen over 3 cakeblikken of moet ik 3x het de ingrediënten doen?
Romee
Ik heb dezelfde vraag. Ik neem aan verdelen?
Karolien
Ik wil dit ook graag weten :)
Rosalie
Hen dezelfde vraag, ben benieuwd!
Janis
Ik heb er vandaag eentje gebakken voor de cakesmash van mijn zoontje!
Hij ruikt alvast enorm goed!!
Ben benieuwd of hij het lekker gaat vinden, hij is alvast zot van banaan! Dankje voor het recept!
Marloes
Ik vind m geweldig! Ik vermoed dat het 3x het beslag maken is? Omdat er maar 1 ei in gaat lijkt het me voor 1 laag en dan dus 3 x bakken?
Jorine
Ik heb m zojuist ook gemaakt. Ben benieuwd hoe onze zoon het morgen vindt. 1x het recept is voldoende voor alle drie de lagen van 10cm vormpjes. Anders moeten er ook 12 bananen in, dat is wel heel veel ;)
Vera
Ik wil dit taartje maken voor de 1ste verjardag van ons kleinkind ) als ik het beslag gebaken heb zou ik het dan kunnen invriezen…dit omdat ik er twe wil maken…