Dit weekend plukte ik de meest zoete en knapperige appels. Ik kon niet wachten om er een appeltaart van te maken. Terwijl ik aan het bakken was maakte ik er gelijk foto’s van. Het voelt niet zo inspirerend om over klassieke gerechten te schrijven, maar aan de andere kant, hebben we ooit genoeg appeltaartrecepten? Daarom vandaag mijn favoriete appeltaart recept!
Deeg appeltaart
350 g zelfrijzend bakmeel
1 tl zout
1 ei
225 g hele koude (room)boter (in blokjes gesneden)
175 g suiker
3 el water
Meng bloem, zout en suiker in een kom. Voeg daarna ook het ei, boter en 3 el water toe. Kneed het deeg met de hand (of in een hakmolen) tot een samenhangend deeg. Je deeg kan een beetje korrelig/hard blijven, maar je kunt nog een extra el water toevoegen als je zie dat het te droog blijft. Druk het deze stevig aan tot een bal en laat het minstens 1 uur in de koelkast rusten. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker met het deeg kan werken.
(Je kunt het deeg nu ook in de koelkast bewaren voor 3 dagen, of in de vriezer tot 3 maanden.)
Vulling Appeltaart
1 kg appels, geschild en in schijfjes/kwarten gesneden (ik gebruikte Jonagold)
3 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
50 g suiker*
50 g licht bruine suiker*
1 ei
*Proef altijd hoe zoet de appels zijn en pas de hoeveelheid suiker aan. Als de appels al zoet zijn van zichzelf, dan wordt de taart veel te zoet en verpest het alle andere smaken (kaneel enz.). Mijn appels waren wat zoeter, dus ik heb uiteindelijk 75 gram ongeveer gebruikt.
Meng in een kom, de appels, kaneel, nootmuskaat en suiker met elkaar en laat even een uitlekken in een vergiet.
Haal het deeg uit de koelkast en laat het nog een paar minuten rusten als het nog te hard is. Strooi bloem op een werkblad en rol het deeg uit tot 3-5 mm dik. Leg het over een ingevette bakblik, druk aan op de bodem en snijd het deeg af, gelijk met de rand. Bedek met plastic folie en zet terug in de koelkast.
Maak ondertussen de bovenkant van de taart. Rol het overgebleven deeg weer uit tot een 1/2 cm dik. Je kunt nu de klassieke strepen snijden of er iets creatiefs van maken. Zoals vlechtjes!
Om de visgraatvlecht te maken, snijd je 5 dunne reepjes deeg.
Leg ze bij elkaar en druk ze bij het begin aan elkaar vast.
Pak het verste reepje deeg aan de linkerkant en sla het over de 2 reepjes die er het dichtste bij liggen, naar het midden.
Doe vervolgens hetzelfde aan de andere kant: pak het verste reepje aan de rechterkant en sla het over de 2 reepjes die het dicht bij liggen, naar het midden.
Sla zo elke keer het deeg naar het midden totdat er een vlecht ontstaat.
(Ik heb twee vlechten gemaakt, om de hele rand te kunnen bedekken.) Haal de taartbodem uit de koelkast en vul met het appelmengsel. (Als je bang bent voor een natte bodem, strooi wat paneermeel, custardpoeder of maïsmeel op de bodem voordat je het verder vult met appels).
Snijd de rest van het deeg in repen en leg als ruitpatroon op de appelvulling. Leg de vlechten op de rand van appeltaart en druk de uiteinden van de vlechten aan elkaar. Als het deeg niet goed aan elkaar plakt, kun je een beetje eigeel ertussen smeren.
Bestrijk vervolgens de hele bovenkant met eigeel.
Bak de taart in het midden van de oven, op 180 graden, in 55 minuten gaar. Ik hield een beetje deeg over en daar heb ik nog snel een mini-appeltaartje van gemaakt! Wat een een cutie hè, vooral naast zo’n grote appeltaart. Laat de taart op een afkoelrek een paar uur afkoelen, voordat je hem aansnijdt. Serveer op kamertemperatuur of warm. Ik eet hem het allerliefst warm, met vanille saus (of ijs!) en slagroom. De appeltaart was binnen een dag op. Maar gelukkig heb ik 25 kilo appels geplukt. Appeltaart anyone? X Shifra
17 Comments
Suzanne
Ziet er heerlijk uit!
Lianne
Ik wil NU appeltaart!! :)
Anne
Yum, ik krijg spontaan zin in appeltaart. Ook zo gaaf om dat deeg in te vlechten, ziet er meteen heel kunstig uit. Well done!
Yvon
Heerlijk om dat soort appeltaarten maken, en ik vind de vlecht zeer apart gemaakt…..;-)
Tarinda
Ziet er weer fantastisch lekker uit! Is de grijze ondergrond je keukenblad?
Shifra
Haha! Nee, mijn keukenblad wordt marmer. Dit is een ondergrondje! :)
Anne
Wat een leuke creatieve opmaak! Dat ga ik onthouden. (Bij het recept wat ik vaak gebruik houd ik daar vaak wat te weinig deeg voor over;))
Shifra
Als kind bakte ik heel vaak gewoon kant-en-klare mixen en dan had ik precies hetzelfde! Ik haalde vaak maar amper de ruitjes. :( Met deze hoeveelheid heb je genoeg deeg om je helemaal uit te leven. :)
Anne
Handig!
Heleen
Ziet er gaaf uit! Gisteren kocht ik per ongeluk een zak appels terwijl ik er nog super veel had liggen, dus misschien heeft m’n zoontje vanmiddag wel zin om me te helpen :-)
Manon
Ik hou zo van appeltaart!! Kan je niet een stukje opsturen? haha
Persephone
Ziet er heerlijk uit! Ik hou ook erg van appeltaart met vanillesaus, maar ik weet niet goed hoe ik de saus moet maken. Hoe maak jij hem?
Loes | Gewoon iets met Loes
Oh, ik zag deze al op snapchat voorbij komen, zo mooi gelukt! Echt leuk, ik snap eigenlijk niet waarom ik dat nooit doe, zo’n mooie taart maken, hahaha. Met je verschillende diktes stroken heb je net een Burberry-taart gemaakt, haha!
Ilse
Lekker! Nu heb ik zin in appeltaart!
evelien
Jum jum jum! Heb helemaal zin nu om een appeltaart te maken. <3
Het ziet er heerlijk uit!
Liefs,
Evelien
Anneleen
Lijkt me een heel lekkere taart! Zo mooi gevlochten! :)
Els
Die was lekker! Zelfs zonder roomboter (hier niet te koop) en ondanks dat het veel te heet was om met het deeg te kunnen werken (want in de tropen) is het de lekkerste appeltaart geworden die ik ooit zelf heb gebakken. Dank voor het recept!!!