Vroeger at ik best vaak madeleines. Mijn moeder kocht ze in een groot blik (soms ook in een zak) waar de cakejes apart in doorzichtig plastic verpakt waren. Ik at ze eigenlijk heel makkelijk op zonder ze heel bijzonder te vinden. Pas nu ik zelf heel wat bak (en eet, oké), krijg ik waardering voor deze cakejes. Het is helemaal geen saai cakeje; het is echt een bijzondere Franse delicatesse waarbij alles perfect in balans is. Licht krokant van buiten, maar zacht (en een beetje zoet, net perfect) vanbinnen. Ik ken geen “blanke” cake die deze smaak evenaart. Als je het recept van deze Franse cakejes leest denk je dat het een simpel, snel recept is. En dat is het ook, maar het vereist wel heel wat geduld en nauwkeurigheid in het opvolgen van het recept en de baktijd. Maar als je dat doet, bereik je die perfectie die een madeleine heeft en wordt je rijkelijk beloond. Het is een heerlijk, licht cakeje, niet al te groot (zo kun je er meer eten!;-)) en een perfecte compagnon bij de thee ‘s middags. Om je niet af te schrikken, elke thuiskok (beginnend of ervaren) kan deze Madeleine maken. Volg nauwlettend de details hieronder op en let vooral op de baktijd; als je de madeleines te vroeg uit de oven haalt blijven ze bleek en niet al te veel smaak hebben, haal je ze er te laat uit dan zijn ze helemaal (goud)bruin en droog.
Oh en nog een ding! En dan gaan we echt naar het recept. Het beslag is heel bijzonder (en de eerste keer vond ik het daarom een beetje eng), want de volgorde van mixen is iets anders dan normaal. Je mixt eerst alle ingrediënten met elkaar en dán pas komt de gesmolten boter erbij. Vaak wordt zachte boter gemixt met suiker, waarna de eieren en het bloem erbij komen. Maar, de Fransen weten echt wel wat ze doen. Dus heb vertrouwen en probeer het zelf eens uit!
Recept Madeleines voor 25 madeleines (uit à la mère de famille)
190 g suiker
10 g vanille suiker
4 eieren
240 g bloem
6 g bakpoeder
125 g boter (gesmolten)
50ml melk
Meng de suiker, vanillesuiker en de eieren met een garde in een kom. Zeef de bloem en voeg samen met bloem en bakpoeder toe en mix door elkaar. Voeg als laatste ook de melk en gesmolten boter toe en meng dit tot één geheel. Vet de madeleinevormpjes* met boter in en verdeel het beslag erover. Zorg dat de madeleinvormpjes helemaal vol zijn en je ze als het ware kunt afstrijken. Bak 7 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden. Neem ze uit de oven, laat 1 minuut afkoelen om ze vervolgens uit hun vorm te halen en verder af te laten koelen op een afkoelrooster.
*Je hoeft niet per se zo’n schattige madeleine-blik te hebben. Alhoewel het wel echt het madeleine gevoel versterkt met de echte schelpvorm en bult die het creëert. Maar om nu voor één keer een blik te kopen is ook zoiets: kleine muffinvormpjes works fine! Wat de succesfactor tot de bult in de Madeleine is, blijft een beetje omstreden. In verschillende recepten heb ik gelezen dat hoe kouder het beslag is, hoe groter de kans is dat je de klassieke ‘bult’ krijgt. In het kookboek ‘à la mère de famille’ las ik de tip de oven op het moment dat de Madeleine aan de randen gaar is, maar in het midden nog niet, snel open te doen en meteen weer te sluiten. Zelf heb ik beide technieken niet gebruikt, want ik hoefde niet per se hele grote bulten (een bult komt er toch wel, dankzij de vorm). Als je dit wel graag wilt, pas dan bovenstaande methodes toe! Garneer lekker met poedersuiker, naast dat het leuk staat vind ik het een lekkere toevoeging! Als je nog nooit zélf madeleines hebt gemaakt, zul je verrast zijn door de smaak! Laat me weten als je het hebt geprobeerd! X Shifra
16 Comments
Daphne
Volgensmij heb ik nog nooit madeleines gehad. Schande! Dan maar een keertje zelf maken!
Mirthe
Wat ziet dit er lekker uit! Mooie foto’s!! En leuk wat meer te lezen over Madeleines. Ik dacht dat ze Engels waren, oeps!
Shifra
Snap ik! Het voelt ook echt als een Engels-thee-cakeje hè? :)
Michelle
Ik had nog nooit van deze cakejes gehoord en dat verbaast me want: oooh dit ziet er lekker uit! Helaas heeft mijn kleine oventje niet de juiste skills, denk ik. Alhoewel, misschien dat kleine cakejes juist beter gaat dan een grote? Hmm…
Oh jongens mijn buikje knort en ik wil nu zó graag cake haha.
Shifra
Nog nooit? Hè! Wat grappig! Wellicht als je nu door de winkel loopt, zul je plotseling overal zien. ;-)
Manon
Ik heb dit nog nooit op dus zou ook echt niet weten hoe het smaakt, maar het ziet er lekker uit!
Danielle
Oef, dat ziet er lekker uit. Heb je er nog eentje over? ;)
José @ ENJOY! The Good Life
Oh! Wat zien die schatjes er heerlijk uit. Die gaan wij zeker een keer maken. Leuk! Ik heb je recept opgeslagen :)
Shifra
Aah leuk! Ze zijn ECHT goed. ;-)!
nenacecilia
Ik heb het nooit graag gegeten, maar ik at dan ook alleen maar voorverpakte uit de winkels. Dit ga ik toch eens proberen denk ik :)
Kim / Vintage & Beauty
Ohhhh waarom zie ik dit? Krijg instant honger haha.
Tjitske Anna
Ziet er lekker uit! Goede foto’s ook! :)
Nathalie
Super, eindelijk een simpel recept voor madeleines.
Alleen zie ik nergens staan hoeveel melk je precies nodig hebt. Of misschien kijk ik erover?
Shifra
Nee je hebt helemaal gelijk! Dat moest 50ml melk zijn! Ik zet het er gauw bij :-)
Nathalie
Ben ze nu aan het proberen. Op hoop van zegen, haha!
Nog eens bedankt! :)
Shifra
Oh wat leuk! Succes! Komt vast goed. :) Geniet ervan!