Ik stond er pas bij stil dat ik eigenlijk maar weinig gezonde recepten op mijn site publiceer. Dat verklaart ook meteen waarom de weegschaal een tijdje geleden aangaf dat er een paar kilo bij zat ergens op mijn lichaam. Ik eet vrij gezond, maar ik houd teveel van lekkere koekjes, cakejes en chocolaatjes tussendoor. Daarom heb ik het roer een beetje omgegooid. Sinds maandag. En ben ik op zoek naar gezonde tussendoortjes. Want ik houd wel van tussendoortjes dus. Alleen niet van die kilo’s die het oplevert. Op Pinterest zag ik al heel lang de twee-ingrediënt koekjes voorbij komen. Ze klinken te mooi om waar te zijn: banaan en havermout in de oven, en vóila, de meest lekkere koekjes zouden uit de oven komen. Ik heb het geprobeerd deze week én met succes! Wauw! Ze zijn écht goed. En als bonus daarom nog twee andere variatie’s! Want dit zijn koekjes waar je er best een tweede van mag.De afgelopen week zijn deze koekjes een grote obsesseie voor mij geworden en ik blijf maar variëren (en bananen kopen). De koekjes zijn zo perfect lekker zacht en chewy. Ik hóud van dat soort koekjes! Daarnaast zitten ze vol met de zogenaamde “superfoods’, oftewel super-voor-jou-ingrediënten en ze zijn suikervrij, glutenvrij en vegan! Het belangrijkste ingrediënt in de koekjes is dus de banaan. Pak het liefste een wat oudere banaan, want die hebben een sterkere en zoetere smaak. Ik heb 3 verschillende basisrecepten gemaakt. Je kunt ze zo eten, puur de basiskoekjes, want ze zijn al ontzettend lekker van zichzelf. Maar oh, ze kunnen nog zóveel lekkerder. Varieer lekker met een beetje chocolade, wat kruiden (zoals kaneel), stukjes noot, vanille, nutella (yes please!), rozijnen enz. Wát je maar wilt! Pas op dat je niet teveel toevoegt aan het basisrecept, want de banaan zorgt ervoor dat het koekje één geheel blijft. Voeg je teveel toe, dan kan het koekje uit elkaar vallen. Banaan havermout koekjes (voor 8 stuks)
40 g (gluten vrije) havermout
1 banaan
(en als extra voegde ik een lepel rozijnen toe)
Maak de havermout fijn in een hakmolen (of foodprocessor). Je kunt ze ook heel laten, maar het risico bestaat dat je koekje wat sneller uit elkaar valt. Snijd de banaan in stukken en gooi het erbij. Goed mixen totdat het een geheel is. Kneed voorzichtig ronde bolletjes en druk ze plat op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak ze ongeveer 15 minuten op 175 graden totdat ze droog en knapperig zijn aan de buitenkant.
Banaan amandel koekjes (voor 10 stuks)
70 g ongezouten amandelen
1 banaan
Hak de amandelen fijn in een hakmolen (of foodproccesor. Snijd de banaan in stukken en mix dit mee tot een glad geheel. Kneed voorzichtig ronde bolletjes en druk ze plat op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak ze ongeveer 10-12 minuten op 175 graden totdat ze droog en knapperig zijn aan de buitenkant.Kokos banaan koekjes (maakt 8 stuks)
60 g gemalen kokos
1 banaan
Mix de kokos samen met de banaan in een foodproccesor (of hakmolen).Kneed voorzichtig ronde bolletjes en druk ze plat op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak ze ongeveer 10 minuten op 175 graden totdat ze droog en knapperig zijn aan de buitenkant.
Op dit moment ligt de koekjestrommel vol met deze koekjes (kokos is mijn favoriet!). Sommige mensen eten ze zelfs als ontbijt of als lunch! En dat kan natuurlijk prima! Als ze net uit de oven komen vind ik ze het lekkerst, maar eenmaal afgekoeld worden ze wat zoeter en gaat de banaan iets meer overheersen. Ik vind de koekjes zonder toevoeging heel erg lekker, maar ik vind ze net nog niet specialer met een lekkere extra! Vooral ‘s avonds als ik écht lekkere trek heb smacht ik naar een koekje met chocolade. Ik hoop dat je ze gaat proberen, laat het me weten! X Shifra
21 Comments
Tessa
Oh heeeerlijk ziet dit eruit! Ik ga maar weer eens snel aan de bak denk ik! Ik hou zo erg van koekjes, en als ze ook nog eens gezond zijn!
Liefs, Tessa
Monique | WritingMonique
Lekker! Vooral de banaan/amandelkoekjes lijken me heerlijk!
Amy
Met kokos lijkt me super lekker!
Shifra
Jaaa, die is ook mijn favoriet!:)
Manon
Die met kokos lijkt me erg lekker.
Manon
Wat een leuke recepten. Deze ga ik binnenkort zeker eens bakken! Leuk :)
elmundooo
Love the cookies …they look yummy <3
Estrella
Dat ziet er lekker uit! De zoon van een vriend van mij mag ook geen gluten dus ik zal dit eens aan hem doorgeven.
Jannieneke
Lijkt me heel erg lekker! Zo fijn dat het ook totaal niet ingewikkeld is! Ik ga het zeker uitproberen. Vooral kokos lijkt me lekker! Hoe doe je het als je Nutella toevoegt?
Shifra
Meestal voeg ik 1 el nutella toe aan het beslag. Nutella is heel makkelijk toe te voegen, omdat het ook vloeibaar is en het beslag nog meer één geheel maakt. Vanuit daar kun je er dan bijvoorbeeld ook nog hazelnoten o.i.d aan toevoegen. :)
Eilish (artisticstateofmind)
Prachtige foto’s! Hoe doe je dat ‘s avonds :O Ze lijken me erg lekker!
Shifra
Flitser! :) Echt een uitkomst, vooral nu het zo vroeg donker gaat worden:(
Sanne - loveisthenewblack
Hoe makkelijk! Dit ga ik echt eens proberen.
Inge
Klinkt goed! Ik denk dat ik ze ook even uit ga proberen met cranberries
Britt -Radianto-
Die zien er wel erg gezond uit. Dit wordt mijn nieuwe extra dingetje bij mijn ontbijt. Bedankt voor het delen!
Shifra
Graag gedaan! Het kan heel lekker zijn bij het ontbijt ja! Mijn man eet als hij veel haast heeft gewoon een paar van deze koekjes als ontbijt. :)
Jente-Nudelipsticks
Wauw, dat ziet er echt lekker uit!
renate
Wat lekker zeg.
ik heb net die met banaan en havermout gemaakt erg lekker.
zelfs mijn kinderen smullen ervan.
bedankt voor dit idee.
leuke site hoor kwam erachter via koffietijd
Inge
Oh dit ga ik zeker proberen! Lijkt me heerlijk én vullend tegelijkertijd :)
Yvonne
Lijkt me heel lekker, jammergenoeg geen bananen in huis. Wel nutella :) Zal snel eens kijken of ze wat rijperen hebben liggen bij de AH. Dank je voor de tip!
het taartenbakkertje
de banaan/kokos zitten nu in de oven…. ik heb ze in een muffinblik gedaan (met bakpapiertje erin gevouwen) want wil proberen of ik ze daarna direct kan gebruiken als bodem voor een 1p gluten+lactosevrije vegan kwark taartje
ik laat weten hoe ze waren!
groetjes nathalie