Tot een paar jaar geleden dacht ik altijd dat mijn moeder vlechtbrood uit een kant-en-klaar pakje maakte. Totdat ik zelf een keer gist kocht en zag dat er op de voorkant een vlechtbrood stond afgebeeld! De kant-en-klare pakjes die mijn moeder gebruikte bleken pakjes gist te zijn. Ha! Sindsdien denk ik daar steevast aan bij het maken van dit brood. Nu denk ik dan sowieso aan mijn moeder, want dit was een van de broden die ze vaak zélf helemaal bakte. Het lijkt misschien een lastig brood (door de vlecht), maar dat is het helemaal niet. Dit brood vraagt om weinig ingrediënten en ook nog eens ingrediënten die je altijd wel in huis hebt. Vlechtbrood wordt veel gegeten in Zwitserland waar het “Züpfe” heet. Mijn ouders gingen vroeger veel naar Zwitserland, en nou, dan aten we daar dagelijks wel vlechtbrood. Mmm, zo lekker! Goed, genoeg herinneringen opgehaald. Een tijdje geleden vroeg ik mijn moeder naar haar recept. Maar ze was het recept van haar Zwitserse vriendin kwijtgeraakt. Nu is gelukkig de essentie van elk vlechtbrood hetzelfde, maar er verschillen wel een paar dingen. Voeg je bijvoorbeeld water toe, melk of van allebei een beetje? Gebruik je broodmeel, bloem of half om half? Zo heb ik meerdere dingen geprobeerd en uiteindelijk is er een heel goed recept uitgerold. Een recept dat in mijn herinnering tipt aan de broden uit Zwitserland en die van mijn moeder! En eentje die zelfs mijn moeders approval kreeg. Nou, dan mag het recept online toch? Vlechtbrood
500 g bloem
2 el suiker
15 g actieve droge gist
300 ml melk
4 el boter
2 eieren
1 tl zout
Doe de helft van het bloem, de suiker en gist in een kom en zet apart. Verwarm in een klein steelpannetje op laag vuur de melk en boter en laat het onder constant roeren smelten. Giet de lauwwarme melk vervolgens over bloemmengsel en laat 10 min. rusten.
Klop een ei los en roer dit erdoorheen (of gebruik een mixer met deeghaken). Voeg vervolgens ook in delen de resterende helft bloem en het zout toe. Mix voor 5-10 minuten het deeg totdat het zichzelf van de randen afzet. Of kneed het deeg door met je handen op een werkblad bedekt met bloem.* (Dit laatste doe ik altijd graag!) Voeg meer bloem toe als het deeg té plakkerig blijft (een beetje ‘sticky’ hoort wel hoor!).
Doe het deeg in een ingevette kom en dek af met plasticfolie. Laat het 1 uur op een warme plaats rijzen (bij de verwarming, in de zon, in de oven op de laagste stand etc.) totdat het in volume is verdubbeld. Haal het gerezen deeg uit de kom en bestuif je werkblad licht met bloem. Verdeel het deeg in drieën en vervolgens weer in tweeën; zo heb je zes strengen deeg. En nu komt het lastigste van alles: het vlechten!
*Je kneedt het deeg met je handen door het eerst goed door te kneden als klei, vervolgens met één hand het deeg vast te houden, terwijl je met een andere hand het deeg wegtrekt. Vouw dubbel en herhaal dit proces terwijl je het deeg elke keer een kwartslag draait. Kneed totdat het deeg elastisch is en niet meer plakt.
Ik leg in een minuutje uit hoe je met zes strengen deeg vlecht. Zie de strengen deeg die horizontaal liggen als “armen”, en de vier verticale strengen als “poten”. Dit helpt heel erg tijdens het vlechten. Er moeten altijd twee armen en vier poten zijn. :)
Leg het vlechtbrood op een bakplaat en laat het weer rijzen voor een ongeveer een half uur (of totdat het verdubbeld is in volume). Klop ondertussen een ei los met een el melk en besmeer na het rijzen het brood hiermee. Bak het brood voor ongeveer 20-30 minuten op 200 graden. Laat afkoelen voordat je hem aansnijdt. En oh, wat een zacht, heerlijk brood komt er dan uit de oven. Zo zacht dat je er bijna met een mes als boter doorheen snijdt. De smaak van dit brood is hetzelfde zoals ik hem herinner, enkel is het brood uit Zwitserland wat krokanter aan de buitenkant en is de textuur wat steviger. Wil je een wat steviger brood, zodat je het bijvoorbeeld uit elkaar kan trekken, vervang dan de melk (of de helft daarvan) met water! Dit brood is perfect voor op de paastafel volgende week, maar natuurlijk ook heel lekker om gewoon in het weekend op tafel te kunnen zetten. Ik vind dit brood zo lekker dat ik het zo droog (of soms met wat boter) op eet! Liefs, Shifra
15 Comments
Mies
Wat mooi! Lijkt me erg lekker. En wat is jouw keuken fantastisch (en opgeruimd) in dat filmpje zeg. Net alsof je je eigen kookshow hebt, haha! Leuk receptje voor op de paastafel dit. Ik sla ‘m op! Fijne dag vandaag x
Shifra
Haha! Niet altijd hoor… Maar ik bak en kook zoveel, dat ik ook heel veel moet opruimen/schoonmaken. En dan blijft hij wel schoon en opgeruimd. :)
Melissa
Het ziet er onwijs lekker uit en ook nog simpel om te maken ook nog! Lijkt me echt héérlijk :D
xxx
Audrey
Hmm, dat ziet er heerlijk uit! En idd, niet eens met ingewikkelde ingrediënten, al heb ik nog nooit met gist gewerkt. Ik sla ‘m even op :)
Shifra
Leuk! Ik ben benieuwd wat je er van vindt!
Ilse
Hmm, lekker! Ik wil hem zelf ook wel eens maken!
Manon
Dat ziet er zo lekker uit
Marleen
Jaaa dit is het perfecte paasontbijt! superleuk!
Shifra
Jaaa, ik at hem zelfs bij het ontbijt! Heel lekker. :)
Margot
Dat ziet er heel goed uit!
Nesrin
dit ziet er heerlijk uit. Heerlijk voor in het weekend en vooral voor het komend weekend.
Anneleen
Ziet er super lekker uit! In je vlog zag ik dat je niet tevreden was over de fotokwaliteit van het brood, maar ik vind het toch geslaagde foto’s hoor ;)
Shifra
Awww, dankjewel! Ik heb nog veel recht kunnen trekken in de bewerking. :)
Jasmijn
Laatste vakantie dag en dan weer naar school. Leuk vandaag lekker het brood gebakken maar dat vind niet zonder slag of stoot. Er gebeurde echt allerlei dingen voor dat ik eindelijk kon beginnen. Ik wou beginnen om 10 uur maar ik kon pas beginnen om 4 uur. Gelukkig kon ik nog het bakken.
Ik vind je filmpjes super leuk! En je site ook! Door jou Diy heb ik nu al zin in kerst?. ik kwam bij je vlogs via dat je je hond ging kopen, sinds dien kijk ik super veel filmpjes per dag van jullie omdat ik alle filmpje nog moet in halen. Het voelt net als of ik dan met jullie aan het Skype ben of zo haha echt super leuk!
Malissa Peters
Kun je het deeg ook een hele nacht laten rijzen of komt dat het deeg niet ten goede ?