Als je nog nooit een pavlova hebt gemaakt, I don’t blame you. Ze zien er altijd prachtig uit en je ziet ze kant-en-klaar in winkels, dus het voelt alsof ze heel moeilijk te maken zijn. Maar echt, het is 10 minuutjes werk! En ik moet wel eerlijk erbij zeggen, daarna een lange oventijd, maar really, that’s it.
Pavlova’s zijn een beetje zoals merengue. Alleen is een pavlova knapperig aan de buitenkant en -dit is het verschil- zacht aan de binnenkant. Ik moet mij inhouden er niet van te snoepen als ze warm uit de oven komen. Traditioneel wordt er slagroom opgedaan met fruit, maar nu doe ik er vanille (slag)room met fruitcompote bovenop. Ik gebruik de Servero fruitcompote (in de smaak: appel, kers, cranberry)! Servero is een al een paar jaar mijn vaste sponsor, en ze sponsoren ook deze blogpost. Ik houd van hun producten. Geen suiker toegevoegd, geen troep (kleurstoffen, smaakstoffen etc), echt alles puur fruit. What not to love.
Walnoot pavlovas met kersen compote en vanille room
4 eiwitten
200 g basterdsuiker
1,5 tl maïzena
1 tl witte wijnazijn
1 tl vanille extract
50 g gehakte walnoten
verse slagroom (opgeklopt met vanillesuiker)
servero fruitcompote (appel, kers, cranberry)
1.Zorg dat je eiwitten op kamertemperatuur zijn. Klop de eiwitten in een schone kom, totdat het verdriedubbeld is in volume en zachte pieken ontstaan als je de garde omhoog haalt. Op dit punt moet het er nog zacht en schuimerig uitzien.
2.Voeg lepel voor lepel suiker toe totdat het eiwit verandert in een dikke en glanzende mix, en stijve pieken ontstaan. Het is belangrijk dat alle suiker goed is opgenomen, maar pas ook op dat je niet te lang doormist. Om te checken of de suiker goed is opgenomen, kun je een beetje van de mix tussen je vingers wrijven.
3.Doe de witte wijnazijn, vanille extract en maïzena erbij. Mix door totdat het dik en stijf is en zijn vorm behoudt.
4. Mix voorzichtig alle walnoten (op 2 el na) erdoorheen. En schep de pavlova op een bakplaat bekleed met bakpapier. Verdeel de hele inhoud over 6 hoopjes van ongeveer 10 cm. Vlak de bovenkant af met de achterkant van de lepel, zodat de topping er straks goed op blijft liggen. Verkruimel de helft van de overgebleven walnoten over de pavlova’s.
5. Bak de pavlova’s 1 uur op 110 graden en laat daarna afkoelen in de oven.
6. Schep er een lepel slagroom en servero fruitcompote op. En verkruimel de overgebleven walnoten eroverheen.
Zo gaan de pavlovas bij mij de oven in. Een beetje messy, maar dat hoort dus juist!
Zó horen ze er dus niet uit te komen. Haha. Het kan zijn dat jouw oven wat harder bakt, of minder hard dan de mijne. Ik maakte voor het eerst in deze oven pavlova’s en blijkbaar bakte het dus te hard. Sommige mensen hebben succes bij 140 graden, maar ik kom nooit boven de 120 graden. Het is voor de smaak niet erg als ze verkleuren, want ze zijn nog steeds even lekker, daarom is er al één weg voordat ik een foto kon maken..
Als je ziet dat ze licht verkleuren, grijp dan in, en zet de oven lager. Dan ben je nog op tijd.
Een trucje om zeker te zijn dat ze klaar zijn: als je ze kunt optillen van de bakplaat zijn ze goed.
Een vriendin van mij verwarmt ‘s ochtend haar oven voor op 200 graden, doet de pavlovas er in, zet de oven uit en laat ze daar vervolgens de hele dag staan. Aan het einde van de dag heeft ze perfecte pavlova’s! Talking about easy.
Maak ze af met een flinke dot vanille room.
En daarna een schep Servero fruitcompote. Je kunt ook nog wat vers fruit als versiering erbovenop leggen. Er zit heel veel vers fruit in (en dus ook grovere stukjes), dus ik doe het puur als decoratie.
Makkelijk he? Ik heb Hans nooit verteld hoe makkelijk deze dingen te maken zijn, zodat ik elke keer indruk maak als ik dit op tafel zet. Voor datenight (“oh wat speciaal!”), voor etentjes met vrienden (“oh liefje, had je nog tijd om dit allemaal te maken?”) of voor Kerst afgelopen weekend. ;-)
6 Comments
Tessa
Het lijkt mij super lekker zijn ze en ze zien er zo mooi uit.
Is het mogelijke om de basterdsuiker te vervangen door stevia suiker?
En hoeveel gram eiwit is het? Ik koop vaak een pak eiwit
Shifra
Aah ja snap ik! Is ook wel heel makkelijk!
120 g eiwit (30 g= 1 eiwit). En wat betreft stevia, ik heb mensen het zien vervangen met een natuurlijke zoetstof! Je moet er natuurlijk heel veel minder in goeien. Ik heb het nog nooit geprobeerd, dus ik weet alleen niet hoe anders de smaak/textuur wordt.. Ik heb wel eens pavlova’s gegeten met agave siroop en dat was niet zo crunchy als met suiker. Dus als je het gaat proberen, let me know! Ik ben wel benieuwd!! :-).
Wat ik wel eens heb geprobeerd is de hoeveelheid suiker nog wat omlaag gooien. Met 100 gram lukt ook makkelijk! Is wat minder zoet, maar de textuur wordt niet anders ofzo. :-)
Fransien
Dat is smullen hoor!
Anouk Baas-de Jonge
Ziet er heerlijk uit!
Tomas
Ik moet dit niet lezen haha, krijg er honger van! Bedankt voor het delen, ik ga het binnenkort maken.
Anne - DitisAnne.nl
Oooh wat een handige tip van die oven op 200 graden aanzetten en dan uitzetten en laten bakken. Ik maak ook regelmatig pavlova’s en vind ze zo enorm lekker. Alleen maakte ik de laatste keer een merengue in onze (nieuwe) oven en die was na vier uur bakken nog steeds vloeibaar…dat was dus wel een afknapper. Ga het na jouw blog toch maar weer eens proberen want ze zijn zó lekker!