Bijna dagelijks komen mensen via zoekmachines op mijn site uit door te zoeken op ‘worteltaart Jamie Oliver’. Hij is ook zo zó lekker! De beste worteltaart die ooit op heb. Maar de foto’s doen helemaal geen recht aan hoe lekker hij is (zie hier). Daarom, een update! Een nog versere Jamie Oliver taart! Met een andere frosting dit keer.
Wortelcake (op basis van het recept van Jamie Oliver) voor 8 -10 personen.
285 g boter op kamertemperatuur
285 g lichtbruine basterdsuiker
5 grote eieren
de geraspte schil en het sap van 1 sinaasappel
170 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
1 volle theelepel bakpoeder
115 g gemalen amandelen
115 g gepelde walnoten, gehakt
1 volle theelepel kaneel
een snufje gemalen kruidnagel
een snufje nootmuskaat
een halve theelepel gemberpoeder
285 g wortel, geschild en grof geraspt
zeezout
Verwarm de over voor op 180ºC. Klop de boter en suiker tot een luchtig geheel. Scheid van alle eieren het eiwit van het eigeel. Klop het eigeel er beetje bij beetje doorheen en roer de geraspte sinaasappelschil en het sap erdoor. Voeg vervolgens de gezeefde bloem en het bakpoeder toe. Roer de gehakte walnoten, gemalen amandelen en geraspte wortel samen met alle kruiden goed door het beslag heen. Vet een bakvorm in met boter en bekleed het met bakpapier. In een andere kom klop je de eiwitten samen met een een theelepeltje zout stijf. Schep dit voorzichtig door het beslag en giet het daarna in de bakvorm. Bak de cake in 50 minuten bruin. Laat nu de cake afkoelen.
Ondertussen heb je genoeg afleiding, want de frosting kan gemaakt worden!De originele frosting van Jamie Oliver heeft de smaak citroen -dit maakt de taart heel lekker fris. Maar ik kies deze frosting boven die van Jamie (ik mag “Jamie” zeggen), hij is iets zoeter, romiger en luchtiger. Mocht je toch liever citroen proberen, dan vind je hier mijn oude post waar de originele frosting van Jamie in staat.
Vanille frosting
300 g roomkaas
150 g boter
150 g gezeefde poedersuiker
1 zakje vanille suiker (of 1 el vanille aroma)
Klop met de staafmixer de roomkaas en boter op gemiddelde snelheid door elkaar, totdat het goed glad is. Voeg vervolgens beetje bij beetje de suiker erbij en klop, op een normale stand, tot dat het licht en luchtig is (ongeveer na 2-3 minuten).Enjoy! xx Shifra
17 Comments
Manon
Ziet er echt goed uit. Ik heb nog nooit worteltaart gehad, gewoon alleen al om het idee dat er wortels in gaan. Misschien toch een poging wagen!
Shifra Jumelet
So true! In mijn vorige versie van deze worteltaart (link vind je aan het beging van dit artikel) beschreef ik mijn eerste keer. “En er zit WORTEL in?” is één van mijn zinnen. ;-) Maar het is echt heel lekker. Ik zou willen dat ik zelf had verzonnen wortel in een cake te stoppen.
Maaike
Oh, wauw. Die ziet er echt heel lekker uit!
Natasja
Dit recept wil ik graag nog een keer proberen! Ziet er heerlijk uit Shifra. :-)
MultiVroon
Mmm lijkt me heerlijk! Jammer dat ik geen suiker eet, haha. Zonder is het toch minder lekker ;) En je stylt je foto’s inderdaad prachtig!
Shifra Jumelet
Aah, dankjewel! :-) (en jammer inderdaad, een groot gemis!;-))
whatevergivesjoy
Ik kan er echt niet aan doen, maar worteltaart zegt me echt niets. Is het zoet? Is het meer hartig? Ik kan er gewoon niet aan uit ^^
Kimberly
Ik maak zelf altijd worteltaart zonder een laagje erover, ik vind het ZO lekker! Hmmm ik wil het snel weer eens maken
Amy
Ziet er weer heeeerlijk uit!
cheyenne
ziet er heerlijk uit! ik heb ooit eens gruwelijk gefaald met het maken van wortel taart, ik ga snel eens dit recept uitproberen :)
xo, cheyenne
Shifra Jumelet
Oeh, hoe kwam het? Het eigeel niet van het eiwit gescheiden toevallig? :)
Danielle
Oh dit recept komt als geroepen! Gisteren bij IKEA de worteltaart gegeten en toen wilde ik het eens zelf maken. Maar waar is dat perfecte recept… nou gewoon hier op jouw blog dus!
Shifra Jumelet
Ha, wat grappig! Ik wist niet eens dat ze worteltaart bij de IKEA verkochten! :)
LNNK
Ik ben dol op worteltaart. Eén van mijn favorieten!
jesuissylvie
Ahh!! Dit klinkt echt zoo goed! ik ga dit recept echt eens proberen :) thanks!
Marianne Schot
Welke roomkaas gebruik je ?
Eline
Hee Shifra, dit is al de 3de keer dat ik je taart maak en hij blijft lekker ! Zo lekker dat het nu een traditie is om deze taart ieder jaar voor kerst te maken, iedereen kijkt er iedere keer weer naar uit ! Ik woon in het buitenland en kan niet altijd roomkaas vinden, dus ik gebruik philadelphia als ik het vind, en anders « St Moret » (franse smeerkaas). Die is iets zuurder, maar ook erg lekker. Fijne feestdagen vanuit zuid frankrijk !