Het was denk ik een paar jaar geleden. Ik had nog een paar minuten over voordat ik de volgende trein zou pakken en snelde nog even langs de Starbucks. In eerste instantie ging ik voor de koffie, maar daar stak mijn maag een stokje voor. Gegrom daar beneden dwong mij het meest linkse taartje te bestellen, ‘die met de witte bovenkant’. Nietsvermoedend nam ik in de trein een hap en mijn zintuigen wisten zich geen raad. Ik keek naar de taartpunt en vol verbazing zei ik hardop in mijn hoofd: EN ER ZIT WORTEL IN? Bij elke hap dwong ik mezelf te genieten alsof het de laatste zou zijn. Maar dat was het niet. Daarna kocht ik regelmatig (of ik nu gegrom hoorde of niet) wortelcake. Mét witte bovenkant natuurlijk. Vandaag wil ik mijn liefde en passie voor de worteltaart met jullie delen met dit heerlijke recept.
Wortelcake (geïnspireerd door Jamie Oliver)
285 g boter op kamertemperatuur
285 g lichtbruine basterdsuiker
5 grote biologische of scharreleieren
de geraspte schil en het sap van 1 sinaasappel
170 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
1 volle theelepel bakpoeder
115 g gemalen amandelen
115 g gepelde walnoten, gehakt
1 volle theelepel kaneel
een snufje gemalen kruidnagel
een snufje nootmuskaat
een halve theelepel gemberpoeder
285 g wortel, geschild en grof geraspt
zeezout
Verwarm de over voor op 180ºC. Klop de boter en suiker tot een luchtige geheel. Scheid van alle eieren het eiwit van het eigeel. Klop het eigeel er beetje bij beetje doorheen en roer de geraspte sinaasappelschil en het sap erdoor. Voeg nu vervolgens de gezeefde bloem en bakpoeder toe. Roer de gehakte walnoten, gemalen amandelen en geraspte wortel samen met alle kruiden goed door het beslag heen. Vet een bakvorm in met boter en bekleed het met bakpapier.
In een andere kom klop je de eiwitten samen met een een theelepeltje zout stijf. Meng dit voorzichtig in het beslag, voordat je dit in de bakvorm giet. Zet de bakvorm in de voorverwarmde over voor ongeveer 1 uur en 15 minuten totdat het bruin is. Prik tussendoor een paar keer met een cocktailprikker in het gebak om te checken of hij al klaar is; als je hem er na 5 seconden uithaalt en hij schoon en droog is, mag de taart uit oven. Laat de cake ongeveer tien minuten in de vorm staan en stort hem dan op een schoon bord waar hij nog een uur moet afkoelen.
Citroenfrosting
115 g mascarpone
225 g roomkaas
85 g poedersuiker, gezeefd
150 g gepelde walnoten, de helft gehakt
geraspte schil en het sap van 1,5 citroen
Meng bovenstaande ingrediënten (de helft van de walnoten) en besmeer de afgekoelde cake. Gebruik de walnoten die over zijn als versiering op de frosting.
Zet een flinke pot thee en nodig vrienden of familie om van deze heerlijke taart te smullen! En geef jezelf vooral twee stukken, dat heb je wel verdiend na het maken van zo’n grote taart. :) xx Shifra
robin ♡
oh wat ziet dat er heerlijk uit <3
missmaai
Mmm, worteltaart! Echt één van mijn favorieten! Die ‘witte bovenkant’ is ook altijd overheerlijk! :)
curlycreative
mmmmm krijg er gelijk zin in!
Liefanne
Deze worteltaart is mijn favoriet! Ik heb heb hem al meerdere keren gemaakt op verjaardagenen altijd is iedereen er heel enthousiast over
Shifra
Wat léuk!! Lief dat je het even komt reageren! :)