Als je nog op zoek bent naar een makkelijk hoofdgerecht voor Kerst dit weekend, dan is dit wat voor jou! Zalm en Croûte klinkt niet alleen nog eens heel chique, je kunt er ook echt mee showen tijdens het kerstdiner. Terwijl het stiekem zo weinig werk is (10 minuten!) en je het de dag van tevoren kan maken. Tijdens ons kerstdiner wilde ik één gerecht zelf maken en ik wist meteen wat het werd. Deze zalm in bladerdeeg. Het is zo lekker en feestelijk!
Zalm en croûte met kruiden (3-4 personen)
50 g boter (op kamertemperatuur)
2e el verse peterselie
2 el verse koriander
2 el verse dille
1 el verse rozemarijn
zout
peper
rasp van 1 citroen
bloem
650 zalmfilet (zonder huid)
2 rollen verse bladerdeeg (270 g)
1 ei
Mix de boter samen met de peterselie, dille, koriander en zout en peper in kom.
Bestrooi een werkblad met bloem en rol het bladerdeeg uit. Snijd allebei de plakken in de vorm van een kerstboom.
Leg één plak bladerdeeg op een bakplaat bedekt met bakpapier. Dep de zalm droog met keukenpapier en leg in het midden van een plak bladerdeeg. Bestrooi met een snufje zout en peper.Smeer de kruidenboter uit over de zalmfilet. Dit gaat niet zo heel makkelijk, maar het hoeft ook niet heel netjes. Klop het ei los in een schaaltje en smeer met een kwastje het bladerdeeg rondom de zalm in. Leg de andere plak bladerdeeg op de zalm en druk vast bij de zijkanten. Smeer de bovenkant ook nog in met ei en bestrooi met zout en peper.
(nu kun je het losjes bedekken met folie en in de koelkast zetten om later af te bakken).
Bak in een voorverwarmde oven van 200 graden, 20-25 minuten totdat het bladerdeeg goudbruin en knapperig is. Haal de zalm uit de oven en laat even een paar minuutjes rusten voordat je hem aansnijdt.
Ik serveerde de zalm samen met aardappeltoefjes, een simpele salade en gevulde eieren. Happy cooking! X Shifra
Mirthe
Dit ziet er zoooooo lekker uit. En wat een idee, kerstboomvorm!!
Yvonne
Ik houd van zalm, ‘maar niet iedereen thuis helaaas. Maar als ik lees hoe makkelijk het is, kan ik dit nog prima erbij maken. Bedankt voor de tip!
Yvon
Het lijkt mij een zeer heerlijk recept, en misschien is dit iets voor de 2e kerstdag.
Ilse
Ooh, wat lekker en wat makkelijk!
Manon
Dat ziet er wel heel erg lekker uit
martina
mmmm lekker!
Suzanne
Lijkt me heerlijk