Sinds een paar maanden heb ik havermout als ontbijt ontdekt. Ik eet het elke dag en het liefste ook nog ‘s avonds een bord. Hoe warm het ook is. Maar nu het zomer is en ik meer tijd neem voor mijn ontbijt, probeer ik het wat af te wisselen. Met iets wat lijkt op havermout qua uiterlijk, maar heel anders is. Quinoa met fruit! Het is een stuk lichter dan havermout en vooral nu met warme dagen vind ik dat heel lekker. Ik eet quinoa altijd als avondeten, dus ik moest heel erg wennen om dit als ontbijt te eten. Het is lichter, niet zo sterk van smaak en daarom voor mij perfect voor de ochtend. Plus, het ontbijt is super gebalanceerd met fruit, vezels en veel eiwitten. Daardoor blijf ik de hele ochtend verzadigd! Fruit quinoa ontbijt (voor 1 persoon)
Voedingswaarde per persoon. Calorieën: 188, Smart points: 5, Koolhydraten: 30g, Vet: 4g, Eiwit: 7g, Natrium: 33mg, Suiker: 12g
30 g quinoa (ongekookt)
1 tl kaneel
2 el griekse yoghurt (0%)
60 ml magere melk
1/2 vanille extract
2 el zomerfruit (aardbeien, frambozen, bessen, ananas enz.)
honing
Spoel de quinoa in een fijne zeef schoon onder onder koud, stromend water totdat het water helder is. Dit haalt de bittere smaak van de quinoa af. Doe de quinoa in een kleine pannetje met ruim water. Breng het het water aan de kook en laat 1 minuut koken. Zet het vuur lager en laat afgedekt 10 min. sudderen, totdat de quinoa zacht is en er een wit randje ontstaat op de bolletjes. Giet de quinoa af in een vergiet en laat het even rusten. Doe de quinoa in een kom en klop even los met een vork. Mix de melk, vanille extract en 1 tl kaneel erdoorheen. Schep 2 eetlepels Griekse yoghurt op de quinoa, verdeel het fruit eroverheen en druppel wat honing erover. Eventueel nog wat kaneel eroverheen (als je écht van kaneel houdt). Ik heb meestal geen zin om quinoa te koken ‘s ochtends, dus óf ik kook het s’ avonds of ik maak gelijk een grote hoeveelheid in één keer. De dagen daarna gooi ik dit ontbijt zo bij elkaar. Het is trouwens ook heel lekker om er nog wat amandelen of andere noten overheen te gooien. Dan wordt het helemaal een treat! Enjoy! X Shifra
8 Comments
Anne
Ik ben ook echt een havermout-fan, dan nu ook maar quinoa proberen. Het ziet er in ieder geval ontzettend lekker uit zo op de foto’s!
Loes | Gewoon iets met Loes
Mmh! Wat een goed idee! Ik ben ook heel erg van havermout!
yvon
Hihihihihi sorry, maar ik hou niet van havermout.
Als kind al kreeg ik dat, maar heb het nooit lekker gevonden.
EliseDingen
Zelf eet ik graag havermout met appel en kaneel, maar dit klinkt ook erg lekker! Ik heb het idee dat mijn buik quinoa beter aan kan dan havermout dus misschien moet ik dit maar eens proberen :)
Inge
Klinkt prettig voor de ochtenden waarin je niet zoveel honger hebt, maar op deze manier heb je toch een voedzaam ontbijt op! :-)
Ilse
Nog nooit quinoa gehad als ontbijt maar misschien toch eens proberen!
Resaarcle
Quinoa als ontbijt, wat gek! Maar laat het smaken 😄.
Ann
Klinkt goed!
Let je wel op dat je fairtrade quinoa of quinoa uit nederland gebruikt? Door de gigantische vraag naar quinoa de laatste jaren worden de boeren echt niet best behandeld. Bovendien kunnen zij zelf de quinoa niet meer eten en moeten ze leven van veel minder voedzame producten zoals rijst. Ik merk vaak dat men hier niets vanaf weet, vandaar dat ik het even aankaart ;)