APPEL-BRAMENTAART

Appel-Bramen-taartMijn favoriete traditionele taart, boven de appeltaart, is deze appel-bramentaart. Nu heeft deze taart wat geschiedenis. Normaal gebruik ik voor deze taart altijd mijn eigen recept, maar vorige week probeerde ik het recept van Jamie Oliver van deze taart. Nu schelen alle appel-bramentaarten maar nauwelijks van elkaar, maar Jamie deed toch iets leuks met de inhoud. Hij kookte de bramen en appels niet in een pannetje, maar ongekookt ging dit in de taart en zo de oven in. Heel veel makkelijker en eigenlijk ook ontzettend lekker! Nu vroeg ik Hans gisteravond (nadat ik ook mijn eigen taart had gemaakt) de gevaarlijke vraag: welke taart vond je lekkerder? Appel-Bramen-taart Hans nam nog een hap, liet het eten door zijn mond gaan als een fijnproever en gaf toen een weloverwogen antwoord: “Ik vind dit van Jamie’s taart lekkerder en dát vind ik van jouw taart lekkerder”. En zo kwam het dat ik gisteravond nog een tweede taart bakte en het ongekookte bramen-appel-trucje van Jamie stal voor mijn taart. Want dat was, toegegeven, ook wel echt een lekker trucje.

Appel-Bramentaart 
200 g bloem
150 g koude boter
100 g poedersuiker
3 tl kaneel
1 tl zout
3 el ijskoud water
3 Granny Smith-appels
200 gram bramen
2 el maïzena
75 g kristalsuiker
1 ei
2 el rietsuiker

Doe de bloem, boter, poedersuiker,  1 tl zout en 1 tl kaneel (de andere twee theelepels zijn straks nog nodig) in de keukenmachine en maal het op de pulseerstand (je kunt het deeg ook met de hand kneden. Let er hierbij op dat het deeg niet al te warm wordt van je handen). Voeg vervolgens 3 eetlepels ijskoud water toe en kneed het tot een samenhangend deeg. Leg het vervolgens gewikkeld in plastic folie voor 15-30 minuten in de koelkast. Schil ondertussen de appels en snijd deze in dunne plakjes. Meng de appels samen met de bramen, maïzena en kristalsuiker voorzichtig door elkaar. Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een bestuifd werkblad. Rol het deeg uit totdat een halve cm dik is. Verdeel het appel-bramenmengsel over een bakblik of stenen bakvorm (mijn bakblik is ø25 cm). Leg het deeg erop, druk het aan en snijd aan de zijkant het teveel aan deeg weg.* Klop het ei los en bestrijk de bovenkant. Meng twee theelepels kaneel met twee eetlepels rietsuiker en en strooi dit over de taart. Bak de taart voor 30 minuten in de oven op 200 graden totdat hij goed knapperig en bruin is. Appel-Bramen-taart*Als je veel deeg overhebt en je vindt het zonde om weg te gooien, kun je het als extra deeg op de bovenkant van de taart plakken. Kneed het deeg bijvoorbeeld in een appelvorm en plak dit op de taart.

Appel-Bramen taart jamie oliverAppel-Bramen-taart Het is niet alleen een súper lekkere taart; het is ook nog eens heel simpel en snel te maken! Beloof mij alsjeblieft dat je een keer deze taart probeert? Met slagroom, want als we dan toch zondigen, dan goed.:) Liefs! X

Comments

  1. Oeh, deze combinatie van appel-braam klinkt echt enorm lekker! Je hebt ook weer prachtige foto’s gemaakt.

  2. And again; Stella die droomt om ook een keukenprinses te zijn, zodat ik dit soort dingen zelf in elkaar kan frutsen. Dat zou het bij mij zijn, frutsen. Dit ziet er zeker niet uit als gefrutst, en ik weet ook vrijwel zeker dat het zo niet smaakt! Mjam! Liefs, Stella.

    • Shifra

      Cool dat je echt een oma hebt die dit soort taarten bakt! Ik bedacht mij nog dat het een leuke intro was geweest als ik over mijn oma kon beginnen ‘die altijd zulke lekkere traditionele taarten bakte’. Maar zo’n oma heb ik niet, haha!

    • Shifra

      Ja! Klopt! Maar als je het uit de taartvorm schept dan blijven de vruchten met de bovenkant goed intact hoor. :)

  3. Dat lijkt me echt heel lekker! Het ziet er in ieder geval heerlijk uit! :) Ik ga m ff pinnen, zodat ik het recept makkelijk kan terugvinden ;)

  4. Marije

    Ha, dit weekend viert mijn man zijn verjaardag! Deze, en de worteltjestaart gaan we maken! Wat een hoop inspiratie geef je mij toch :) Heerlijk! Thanks!

    • Shifra

      Wat ontzettend leuk! En wat een eer dat mijn taarten op zijn verjaardag mogen staan! :) Ik hoop dat het lekker is! Have fun! x

  5. Net voor het eerst op je blog en waaaah wat is hij leuk! Maar deze taart ziet er heerlijk uit. En idd als je het doet dan moet je het goed doen dus met slagroom en dan ook een bailey’s erbij? ;)
    Liefs Suus van Food Bandits

  6. G

    Deze taart heb ik net gemaakt (hij zit nu in de oven). Maar nu lees ik het recept nog eens over en zie ik dat ik er geen zout in heb gedaan, terwijl het wel bij de ingrediënten staat (maar niet bij de beschrijving). Had het door het deeg gemoeten? Hopelijk geen probleem…

    • Shifra

      Oh, inderdaad ik zie het! Sorry! Ik heb het alsnog bij het receptuur geschreven. Het had inderdaad door het deeg gemoeten, maar die ene tl zout is te verwaarlozen hoor. Het geeft net iets meer pit aan het deeg, maar er zit genoeg smaak aan de taart ;-)! Geniet er van! Leuk dat je het recept hebt geprobeerd! Liefs!

      • G

        Geen probleem, hoor! Ga hem morgen eten, maar hij ziet er al superlekker uit (en ruikt heerlijk)!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.