Een half jaartje geleden probeerde ik voor het eerst mijn lasagnebladen en spaghetti te vervangen door courgette. Nu moet je weten dat dat voor een grote pastaliefhebber als ik een hele grote stap was. Maar oh, wat werd ik verrast door de voedzame en lekkere maaltijd die er uit voortvloeide. Vanaf dat moment ben ik altijd al nieuwsgierig geweest naar de bloemkool-pizza! Ik bedoel, hallo, pizza eten die hartstikke gezond is! Do I have to say more? Inmiddels heb ik al meerdere bloemkoolpizza’s gemaakt en heb ik het pérfecte recept gevonden; knapperig bodem met een lichte bloemkoolsmaak! Ik deel hem graag met je. :) Ik houd stiekem helemaal niet zo van bloemkool. Het is een saai bittere groente wat gewoon niet zoveel toevoegt. De eerste bloemkoolpizza die ik maakte smaakte nog teveel naar bloemkool: me no like! Dat paste ik eerst aan door de mozzarella (zoals in veel recepten) die je mengt met de bloemkool deels te vervangen door gorgonzola, en later door geitenkaas. Dat werkte! Een sterke kaas dus in de pizza. Maar de pizza bleef nog een beetje soppig en daardoor kon het eigenlijk nog niet de naam pizza dragen. Tótdat ik een recept tegen kwam waar de bloemkool na het koken nog eens werd uitgewrongen in een theedoek! And thát does the trick. Resultaat: een perfecte knapperige pizzabodem die niet al teveel smaakt naar bloemkool. :)Bloemkool pizza bodem, voor één grote pizza
1 medium bloemkool in roosjes
150 gram geraspte kaas (ik gebruikte mozzarella gemengd met geitenkaas, maar je kunt zelf variëren met kazen!)
1 ei
1 el oregano
4 uitgeperste teentjes knoflook
zout
peper
Was de bloemkool, snijd in roosjes en maak fijn in een keukenmachine tot kleine “rijst”korrels. Gooi de korrels in een ovenschaal en zit dit voor 8 minuten in de magnetron zodat ze zacht worden. En dan komt de belangrijke stap, gooi in een schone theedoek. Draai de theedoek dicht en knijp heel hard totdat er geen water meer uit komt. De theedoek zal helemaal nat zijn, want je verliest nog veel water.
Mix in een kom de bloemkool, kaas, ei, oregano en knoflook goed door elkaar. Het deeg is niet zo samenhangend zijn als je van pizzadeeg gewend bent, maar don’t worry, het zal bij elkaar blijven in de oven. :) Leg bloemkoolmengsel op een bakplat bedekt met bakpapier en druk het voorzichtig plat. Druk zo plat mogelijk als het kan, zonder gaten te creëren. Besprenkel met wat zout en peper.Bak de pizzabodem in het midden van de oven op 220 graden voor 15-20 minuten of totdat de randen bruin zijn. Als de bodem is gebakken kun je naar wens de topping toevoegen. Ik ging voor een simpele topping van tomatensaus met plakjes tomaat, ananas, salami en geraspte kaas. Bak de pizza verder in de oven voor 5-10 minuten totdat de kaas gesmolten is. Snijd de pizza in stukken en serveer warm.Mijn man, mijn moeder en ik genoten ontzettend van deze bloemkoolpizza! Met z’n drieën proefden we de pizza en kwamen we tot de conclusie dat de bloemkool nauwelijks te proeven is (yay!). Dankzij de oregano en geitenkaas is de bloemkool niet overheersend en krijg je een mooie balans. Ook is er totaal niets over van de textuur van bloemkool en krijg je een mooie samenhangende en knapperige bodem. Toch kun je niemand écht voor de gek kunnen houden, want een normale pizza smaakt toch wel heel anders. Maar deze bloemkool pizza is zeker heerlijk en een fijne manier om meer groente te eten! Probeer het absoluut eens en laat me weten wat je er vindt. :) Liefs! X Shifra
Farah - Food and other Friends
Leuk! Dit wil ik ook altijd nog eens proberen. Ik dacht altijd dat je het nooit helemaal met een echte pizza kon vergelijken dus ik was nog al huiverig. Maar zoals jij het omschrijft is het toch goed te doen ;).
Linda
Ja.. Het wordt tijd dat ik een keukenmachine aanschaf.
Kim / Vintage & Beauty
Bloemkool pizza? Dat had ik echt niet verwacht! Dit ga ik testen ^^.
Lauriëtte
Het ziet er inderdaad heerlijk uit! Dit ga ik wel een keer testen!
Manon
Mmm, nee, deze sla ik toch echt over haha. Als ik pizza eet dan wil ik het ook helemaal goed doen :P!
Shifra
Dat kan ik mij wel voorstellen hoor! Zo denk ik ook met ovenfriet en de échte frietjes… Als ik het doe.. :)
Multivroon
Goh leuk, die kende ik nog niet!
Lianne
Jaa, dit moet ik echt eens maken! Klinkt zo lekker! & leuk natuurlijk dat die nog een beetje gezond is :)
nenacecilia
Ik denk dat ik het juist leuk zou vinden om de bloemkool te proeven ;-)
Leuk idee trouwens, ik had er nog nooit van gehoord :)
Shifra
Je proeft de bloemkool ook nog wel hoor! Maar heel licht. Als je hem extra wilt proeven, dan zou ik een minder sterke kaas gebruiken. Bijv. alleen maar mozzarella. :-)
Manon
Dit wil ik weleens uitproberen!
Lotte
Ik heb bloemkool al wel eens als vervanger voor rijst gebruikt, wat trouwens verrassend goed smaakte, maar dat je er ook een pizzabodem mee kunt maken… Al vind ik de korst van mijn moeders zelfgemaakte pizza eigenlijk veel te lekker om dat uit te proberen. :$
Shifra
Toevallig kwam ik daar pas achter, dat je het inderdaad ook als rijst kan gebruiken! Ik ben daar nu heel erg benieuwd naar! Het lijkt me dat je dan nog best wel goed de bloemkool proeft, wel lekker? Niet te overheersend? En ik snap het hoor.. Er lagen bij ons ook nog een échte pizza op tafel.. (en die blijven toch het lekkerst..)
Miranda
Tof idee. Ik zag hier al vaker foto’s van voorbij komen op pinterest maar heb nog nooit de moeite genomen om het in de praktijk te brengen:) jouw artikel met prachtige foto’s inspireert me, dit ga ik gauw eens maken, heel lekker lijkt me:)
Bedankt voor de inspiratie:)
Shifra
Jaaaaaa, moet je echt eens doen Miranda! :) X
Elsbet | La Vie Pure
Lijkt me erg lekker!
Maaike
Lijkt me lekker! Ga het zeker een keer proberen :)
Fransien
Dat is een topper!
Lekkere pizza en daar hebben wij van genoten.
Voor wie het nog niet weet………..calorie- en koolhydraatarm. Voor de weith watchers fans veel groenten met 0 points en 2 points voor de kaas.
Dus iedereen proberen!
Chantal
Dit klinkt erg goed! Ik ga het een keer proberen :)
Lyana
Dit ga ik echt eens proberen! Ik vind het echt geweldig dat je altijd zo’n leuke en andere recepten plaatst!
Shifra
Dankjewel Lyana! ^-^
Jannieneke
Prachtige foto’s! Ik was gelijk zo benieuwt naar de bloemkool-pizza, dat ik deze gisteren gelijk heb gemaakt. Ik vond het erg lekker! Alleen was mijn bodem niet knapperig geworden. Zou je misschien als aanvulling een andere keer nog in een recept erbij willen zetten hoe veel gewicht een bepaald ingrediënt is. Zoals in dit geval de ”middelgrote bloemkool”, want ik wist niet goed hoelang ik moest blijven uitknijpen en was bang te weinig over te houden. Ga zo door! Ik vind je site fantastisch! Ik kijk elke dag!
Shifra
Oh, wat jammer dat het niet gelukt is. :( Ik ben echt blijven knijpen totdat er vrijwel geen vocht meer uit kwam. Mijn theedoek was dus compleet nat. En don’t worry, je verliest echt alleen vocht. Dus er blijft nog genoeg bloemkool over (ook al ziet het er niet zo uit.). En dat vocht moet je echt kwijtraken om dat soppige te verliezen. Succes! :) Liefs, Shifra
Tessa
Ik had hier al een keertje ergens over gelezen en het lijkt mij best wel lekker en een stuk gezonder natuurlijk! Ik ga het receptje bewaren!
Liefs, Tessa
Jannieneke
Bedankt voor de tips Shifra! Ik ga het een andere keer gewoon nog een keer proberen! Ik kijk ook al weer uit naar het volgende recept! En ik ben zooo benieuwt hoe je huis er nu uitziet! Veel werk hé, maar het word wel helemaal eigen op deze manier! Succes met alles! Liefs
Lianne
Oeh ziet er super lekker uit, ik moet er eens tijd voor maken om dit te maken, want volgens mij is dit het helemaal waard! ;D
Emma
Het is helaas bij mij mislukt :( De bodem was zo zompig dat er ook geen stukjes waren te snijden. Verder wel prima smaak, dus ik denk dat ik het nog een keer zal proberen, maar dan met een kleinere bloemkool en nog langer knijpen in die theedoek!
Shifra
Oooh, wat jammer! :( Je moet echt wel lang knijpen in die theedoek ja, totdat er echt geen water meer uitkomt. Jammer! Maar goed dat je gemotiveerd bent het nog een tweede keer te proberen! Don’t give up, it will work! :)
Lisa
Ik heb hem ook al 2x gemaakt. De bodem wordt bij mij niet knapperig. Wel zo dat het goed aan elkaar blijft zitten, ik kan er prima punten van snijden, maar het lijkt meer op een hele platte plak cake, die je kan oprollen of iets dergelijks. Ik kan het niet goed uitleggen. Niet sompig, maar wel zacht.
Mijn man vindt het prima, ook op deze manier. Want de topping is lekker, smaak is goed. Maar voor mij, ik kijk er steeds tegen op hem te maken, overal bloemkoolprut, het kost enorm veel tijd en dan nog niet zoals ie hoort.
1 probleem bij mij, ik draai en druk in die theedoek, er komt echt enorm veel water uit. Dan draai ik hem weer. Er blijft enorm veel water uit komen. Maar ik draai zo lang dat ik pijn in mijn handen ervan heb. Maar er blijft elke keer weer water uit komen. Dus op een gegeven moment stop ik maar omdat het zo’n pijn in mijn handen doet, heeft iemand nog een goede tip hoe ik het water er op andere manier uitdruk, draai of wring. Want ik denk dat dit de reden is dat de bodem niet knapperig is.
Fleur Sophia
Hey meis! Dit lijkt mij een super lekker recept, maar ik vroeg mij af of er ook een andere mogelijkheid is dan de magnetron op het begin te gebruiken. Ik heb namelijk alleen een oven! Alvast bedankt! :)