Cheese Puffs

Cheese puffs (4)Vandaag gaan we even serieus aan de slag met party hapjes. Nee geen nonsense of half werk, doe je schort aan want we gaan vlot aan de slag. Ho, ho, niet bang zijn. Het is een no-fail recept en een gigantische crowdpleaser. Ze heten Gougères. Maar ook wel Cheese Puffs genaamd voor close friends. En oh, je zult er snel vrienden mee worden (en maken), want dit is het lekkerste partyhapje wat ik ooit heb gemaakt. Echt! Ready? kaassoesjes,, cheesepuffs recept, origineel party hapje, snel feesthapje, makkelijk feesthapjeIk zou willen dat ik dromerig kon vertellen ze ooit in Parijs gegeten te hebben, maar nee. Ik zag deze Franse hapjes veel op internet en ik was ontzettend benieuwd. Maar nergens kon ik echt een foto vinden van de binnenkant van een Cheese Puff, heel eng. Laat niemand de binnenkant zien, omdat het niet zo’n mooi aanzicht is? Oordeel zelf! kaassoesjes,, cheesepuffs recept, origineel party hapje, snel feesthapje, makkelijk feesthapjeZo zien ze er namelijk uit. Cheese Puffs zijn letterlijk soesjes met kaas. Je ziet hier al hoe luchtig en licht ze zijn. Ze zijn heel erg cheesy (no pun intended) en een beetje ei-erig op een bepaalde manier. Ze zijn gemaakt van een pate a dough, oftewel een soezenbeslag. En dat is eigenlijk gewoon boter met water en melk op laag vuur tot een deeg roeren om vervolgens de eieren toe te voegen. Spuit bolletjes op een bakplaat en na het bakken voeg je de inhoud toe; slagroom bijvoorbeeld. Maar vandaag niet. Vandaag maken we Cheese Puffs en dat is heel veel makkelijker. We voegen de kaas en kruiden namelijk al voor het bakken toe, zodat ze kant-en-klaar uit de oven komen! Heer-lijk.kaassoesjes,, cheesepuffs recept, origineel party hapje, snel feesthapje, makkelijk feesthapjeLees het recept vooraf een keertje goed door, zodat je ongeveer weet welke stappen er komen. Veel stappen moeten direct na elkaar worden uitgevoerd namelijk.

Cheese puffs
 (voor ongeveer 40 stuks)

125 ml water
125 g boter
125 ml melk
1/2 tl zout
1/2t tl peper
1 tl mosterd
125 g bloem
4 grote eieren (of 5 kleine)
150 g geraspte cheddar kaas (hoe scherper hoe beter, mocht hij niet zo scherp zijn, voeg dan 1 tl cayennepeper toe)
1 el tijm
3 el geraspte parmezaanse kaas

Verwarm in een steelpannetje water, boter, melk, zout, peper en mosterd. Laat op middelmatig vuur pruttelen totdat de boter smelt. Zet het vuur wat lager en roer de bloem er in één keer doorheen. Blijf roeren totdat het een massa wordt en het zichzelf van de pan afduwt (na ongeveer 3-5 minuten).
Verplaats het deeg naar een beslagkom en mix het 1 minuut zodat de warmte een beetje kan ontsnappen. Voeg de eieren één voor één toe, pas als elk ei echt helemaal is opgenomen voeg je de volgende toe. Het deeg valt nu uit elkaar, maar blijf mixen en heb vertrouwen: het wordt vanzelf allemaal weer één massa.  Roer nu ook de geraspte cheddar kaas en tijm erdoorheen.

Bedek twee bakplaten met bakpapier. Gebruik een spuitzak met een spuitmond van ongeveer 2 cm en vul deze met het beslag. Spuit bolletjes van ongeveer 3 cm breed en 2 cm hoog met tussen ieder bolletje een ruimte van ongeveer 2 cm. Je kunt ook met een (ijs)lepel bolletjes maken. Ik had geen spuitmondje en gebruikte een tussenstukje als mond. Maar dit werkte niet zo goed, dus ik had net zo goed een lepel kunnen gebruiken..  Strooi nog wat parmezaanse kaas (en eventueel wat zout) over de bolletjes. Bak ze 10 minuten op 220 graden in het midden van de oven, verlaag de temperatuur naar 175 graden en bak ze in 5-10 minuten af of totdat ze bruin van buiten zijn en zacht en vochtig (maar niet nat) van binnen zijn. Serveer ze warm of op kamer temperatuur. Ik vind ze zelfs koud ook nog heel lekker! Serveer lekker met andere kaas, rode wijn en lekkere sausjes als mosterd of ketchup/curry!

kaassoesjes,, cheesepuffs recept, origineel party hapje, snel feesthapje, makkelijk feesthapjeDit recept is de basis en ik heb nu alleen tijm toegevoegd. Maar je kunt alle kanten op. Zowel met kruiden als met andere kaas. Zo heb ik zelfs een keer geprobeerd met smeltkaas, toen ik Hans net voor sluitingstijd naar de winkel stuurde voor ‘cheddar kaas’ en hij thuis kwam met ‘smeltkaas met cheddar’. Haha. Tsja..  Maar ook dit werkte prima! Ik heb wat extra kruiden toegevoegd om de puffs wat meer smaak te geven, maar het werkte! Het is echt een heel vergeeflijk recept en je kunt niet snel iets heel fouts doen. :)

kaassoesjes,, cheesepuffs recept, origineel party hapje, snel feesthapje, makkelijk feesthapjeJe kunt deze Cheese Puffs makkelijk van tevoren bakken, even laten afkoelen en dan invriezen. Verwarm ze bij het volgende feestje nog even in de oven voor 5 minuten op 150/160 graden om ze weer wat knapperig te maken en je hebt een hapje waar je bijna geen moeite voor hoeft te doen! Ze zijn ongeveer een week houdbaar in een gesloten verpakking. Liefs! Shifra

Comments

  1. Wauw, dat ziet er lekker uit! Lijkt me inderdaad een heerlijke party snack. En ook helemaal niet zo moeilijk te maken! Smaakt het erg zout? Omdat dat met cheddar wel een keertje het geval kan zijn, en ik probeer zo weinig mogelijk zout te eten. Mooie foto’s trouwens ook! X

    • Shifra

      Oeh, ja Cheddar kaas is een hele zoute kaas. Maar het is een heel vergeeflijk recept. Je kunt het vervangen met elke kaas! Zoals ik al schreef, ik heb het zelfs met smeltkaas geprobeerd! Whaha! ;-)

  2. Ooo, wat heerlijk! Liefde voor kaas (en voor Frankrijk). Bedankt voor het delen, ik ga ze maken op mijn verjaardag :)

    • Shifra

      Haha! Ik las alleen nog maar ‘kaas’ en ik zag dat de comment van jou binnen kwam, dus ik wilde je al aanvullen met: en jij houdt van Frankrijk! Maar je zegt het zelf al. Ik denk dat je het heel lekker vindt! ;-)

  3. Wat een prachtige foto’s!!! Jammer dat ik maar zo’n heel klein oventje heb, waar er denk ik maar 6 inpassen hahahah…ach jah..beter iets dan niets!!

  4. Dat ziet er lekker uit, ik vind cream puffs al behoorlijk lekker en makkelijk om te maken maar dit ziet er ook goed uit ;)

    xxx

  5. Wat een goed idee, dit ga ik zeker een keer uitproberen. Misschien leuk om er een mooie vulling bij te bedenken zodat de soesjes gevuld kunnen worden?

    • Shifra

      Dit zou kunnen, maar dan is het geen Cheese Puff meer en krijg je dus een ander hapje. :) Zelf zou ik het niet doen, althans niet met dit recept. Het wordt dan echt een heel zwaar hapje! Juist doordat hij ongevuld is, is de smaak van het deeg heel belangrijk. Het deeg zit daarom vol smaken en is echt óntzettend lekker! Het vraagt geen vulling. :) Naast het feit dat het echt bedoeld is als een licht en luchtig hapje. Je kunt het doen, maar dan sla je de (kaas)plank van een cheese puff een beetje mis.

  6. Dit ziet er echt heerlijk uit…. laatst heb ik ook al zelf kaasbroodjes gemaakt. Het is zoveel lekkerder dan van de bakker.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.