Chicken Tikka Masala

The best recipe for chicken tikka masalaHad ik al verteld dat ik in de Indiase keuken-fase zit? Nou, wel. Bij deze.  Ik heb plotseling allemaal kruiden in huis die ik nooit eerder had en mijn keuken ruikt sterker naar kruiden dan ooit tevoren. And I’m loving it. En mijn man ook. Eén van de recepten waar we allebei helemaal aan verslingerd zijn, is deze Chicken Tikka Masala. Hij is zó goed, ik ken geen betere. Zelfs niet uit restaurants.  Je staat er wel even voor in de keuken (leuk weekenddingetje), maar dat is het allemaal waard. Echt waar. Het beste recept voor chicken tikka masalaDit Indiase recept kost wat tijd maar alles wordt wel echt from scratch gemaakt (super, super lekker dus!). Neem er dus echt lekker de tijd voor, bijvoorbeeld in het weekend. In het begin raakte ik een beetje gestresst van de vele kruiden en potjes die ik overal uit mijn kast moest halen tijdens het koken. Het is dus aan te raden om de ingrediënten al afgemeten op je werkblad te hebben liggen. En houd er rekening mee dat de kip een tijdje moet marineren (liefste een nacht).

Chicken tikka masala voor 3-4 personen (recept uit Jamie’s comfort food)

Kip marinade

0,5 tl gemalen kruidnagel
0,5 tl gemalen komijn
0,5 tl (zoet gerookte) paprikapoeder
0,5 tl garam masala
1-2 citroenen
3 tenen knoflook
2,5 cm gemberwortel, geschild en geraspt
3 el yoghurt
1 tl zout
400 g kipfilets
1-2 groene pepers

Rooster de kruidnagel, komijn en de paprikapoeder en garam masala voor 1 minuut in een droge koekenpan om de kruiden meer smaak te geven. Doe in een kom. Rasp één citroen en knijp de citroen uit om ook het sap toe te voegen. Pers de knoflook en rasp de gemberwortel. Roer dit samen met de yoghurt en 1 tl zout in de kom tot een mengsel.

Snijd de kipfilets in grote stukken van ongeveer 5 cm en masseer de marinade in de kip. Snijd de citroen in acht parten en snijd de groene peper in stukken. Rijg de kip op metalen spiesen (of houten stokjes die even in water hebben gelegen) afgewisseld met partjes citroen en groene peper. Ik doe meestal citroen-peper-kip-citroen-peper-kip. Leg op een plaat (ik schep altijd de marinade die overblijft nog even over de kip heen), dek af met plasticfolie en laat voor minstens 2 uur, maar bij voorkeur een hele nacht in de koelkast marineren.

tikka masala (5)Saus
1 ui, gepeld
2 tenen knoflook, gepeld
2 rode pepers
1 bosje koriander
olijfolie
1 el gemalen koriander
2 tl kurkuma
0,5 tl paprikapoeder
0,5 tl garam masala
6 el gemalen amandelen
400 g gepelde tomaten in blik
0,5 blokje kippenbouillon
300 ml water
400 g kokosmelk light

Snijd de ui, knoflook, rode peper en koriandersteeltjes fijn (bewaar de blaadjes ter versiering straks!). Doe een flinke scheut olijfolie in een pan. Voeg de fijngesneden groente en kruiden toe en laat op medium-hoog vuur voor 20 minuten bakken of totdat het goud kleurt. Blijf regelmatig roeren. Als het te snel aanbakt, heb je te weinig olie gebruikt (zorg echt dat het in in laagje olie bakt). Voeg vervolgens de gemalen koriander, kurkuma, paprikapoeder en garam masala toe. Laat 2 minuten bakken. Kook ondertussen 300 ml water. Voeg vervolgens ook de amandelen toe aan de pan en laat ze even kort roosteren. Doe de gepelde tomaten erbij, verkruimel het bouillonblokje erover en giet het kokende water erbij. Laat alles 5 minuten koken en roer dan de kokosmelk erdoor. Laat dit alles nog 40 minuten sudderen met regelmatig roeren.

Bak na ongeveer 30 minuten de kip in een grillpan. Laat de grillpan eerst even goed heet worden, besprenkel de kip met olie en bak met spies en al rondom goud en krokant. Duw de kip zo van de spiesen de saus in en houdt de stukjes citroen en peper apart. Laat dit nog 2 minuten sudderen terwijl je met een knijptang (of je handen) de citroenen uitknijpt. Giet nog een extra scheutje yoghurt door de saus (geeft net meer frisheid, naast dat het er leuk uitziet) en bestrooi met de korianderblaadjes die je nog over hebt van de marinade. Serveer met paratha brood en/of basmati rijst! Misschien wil je de eerste keer het brood kopen (voor het gemak), maar probeer het de keer daarna eens met eigen gemaakte paratha brood. Het is namelijk zó makkelijk en snel te maken en niets is zo lekkerder als eigen gemaakt brood.
tikka masalaHet beste recept voor chicken tikka masala (7)Paratha brood 3-4 personen (Recept uit Jamie’s Comfort food)

150 g volkoren meel
150 g bloem
een beetje zout
1 el olijfolie
200 ml halfvolle melk

Doe alle ingrediënten bij elkaar in de kom (op bovenstaande volgorde) en mix dit tot een geheel. Kneed een paar minuten door een werkblad bestuift met bloem. Laat het 20 minuten rusten en verdeel het in vier tukken. Kneed van elk deel een bol, rol het uit tot a4-grootte. Besprenkel met een beetje olijfolie, rol op als een pannenkoek en rol het weer uit met een deelrol tot ongeveer 1,5 cm dik. Bak in een hete (grill)pan besprenkeld met olie op medium-hoog vuur voor een paar minuten aan elke kant. Bestrooi nog een beetje zout en serveer direct.
Het beste recept voor chicken tikka masalaZo en dat was het! Easy-peasy right? Nee, grapje! Het is echt best wel een groot recept en ik zal je vertellen dat de eerst keer toen ik het maakte het heel erg waterig was. Ik had het niet lang genoeg laten sudderen en ik deed niet alles precies volgens het recept.  Maar het was nog steeds lekker! Laat je dus niet afschrikken als het de eerste keer niet lukt, oefening baart echt kunst. En als je het eenmaal zo goed kunt. Oh, wat is het dan lekker! Enne.. probeer dit ook eens op de barbecue! Ik maak de saus vooraf, net als de kipspiezen (ongebakken) en brooddeeg. Laat de spiezen samen met het brood op de barbecue bakken. En leg vervolgens een spies op elk broodje en giet er wat saus overheen. En je hebt een heerlijke zomerse avondmaaltijd! X Shifra

 

Comments

 1. Wauw, uitgebreid recept inderdaad! Het klinkt echt heeel lekker en natuurlijk is het superfijn om dit from scratch te maken, maar zelf zou ik er denk ik niet zo snel tijd voor maken. Of neen, ik vind het juist wel leuk om lang in de keuken te staan, maar zoveel ingrediënten die ik normaal niet gebruik! Dan weet ik al dat ze vervolgens bijna nooit meer worden gebruikt en dat vind ik zonde haha. Maar ik ga ‘t recept wel onthouden, het lijkt me leuk om te doen voor een etentje ofzo. Dat brood ziet er ook lekker uit! X

 2. Hmm, heerlijk, zo’n Indiase keuken-fase! Wat een werkje zeg, dit recept. Maar daarom waarschijnlijk extra lekker als het eenmaal op tafel staat :). Ik vind trouwens de blauwe plank nog steeds zo mooi, geeft echt mooie resultaten!

 3. Annoesjka

  Oh my god, dit ziet er zó lekker uit! En het lijkt me ook heel erg leuk om te maken. Eens kijken of ik in een van de komende weken een weekend kan reserveren voor dit gerecht :-)

 4. Oh myyy, dit ziet er lekker uit. *insert hartjesogen* Mijn vriend is echt he-le-maal gek op tikka massala, dus dit artikeltje ga ik zeker even opslaan!

 5. Dit klinkt heerlijk! :)
  Ik als Indiase heb nog nooit zelf Indiaas gekookt, bijna een schande :P Zo nu en dan halen we wat bij de Indiër. Ook lekker maar zelf wil ik ook vaker Indiaas gaan koken.

 6. Ilse

  Dit noemen we echt een weekend-klusje voor in de keuken maar het ziet er wel echt heerlijk uit! Dit wil ik zeker eens maken! :)

  • Shifra

   Haha, ja, je moet het ook echt tot het weekend bewaren. Ik maakte het een paar dagen geleden nog, en toen besefte ik mij weer waarom ik dit ook al echt een weekend-ding vond.. Maar het is het waard!

 7. Oh my. Het ziet er zó lekker uit! Maar ik vrees dat ik hier écht het geduld niet ga hebben. En de koriander staat me een beetje tegen (maar die laat ik altijd heel eigenwijs weg haha).

  • Shifra

   Ooh echt? Ik vind koriander zo lekker. Ik heb hele bossen daarvan in mijn tuin, ik gebruik het veel! Maar je kunt hem ook weg laten hoor. Het maakt het net iets frisser, maar het kan ook prima zonder hoor!;-)

 8. Wat heerlijk! Dit is een van mijn favoriete recepten. Ik ga het zeker eens op deze manier proberen. Jummie!

 9. Ohh Indiaas eten is echt een van mijn favoriete keukens! Al eet ik vegetarisch, wel een leuk recept om te lezen!

  • Shifra

   Volgens mij kun je dit gerecht ook makkelijk vegetarisch maken! Met een “kipvervanger” en een yoghurt zonder gelatine! (of zie ik nu iets over het hoofd?)

 10. Ik heb nu echt wel trek gekregen, wat ziet dat er lekker uit zeg. Ik heb een beter idee, kom jij in mijn keuken staan dit weekend, ik hou niet zo van koken, wel bakken, haha. ;D

 11. Klinkt lekker maar inderdaad niet heel easy-peasy! Gaat op mijn lijstje voor als ik “later” een vol kruidenrekje heb ;-)

 12. Maxime

  Ik heb het vanavond gegeten met rijst en het was heerlijk! Viel bij alle aanwezigen in de smaak ;) Heb zelf het comfort boek in huis en moest wel even lachen toen ik in jouw recept zag dat je de suddertijd ook 40 minuten had gemaakt in plaats van 20 :p .

  • Shifra

   Wat leuk dat je het geprobeerd hebt! Fijn dat jullie zo genoten hebben! En haha, die heb ik inderdaad aangepast! De eerste keer dacht dat ik dat het aan mij lag, maar ik heb het nu al een aantal keer gemaakt en elke keer lijkt 40 minuten echt perfect te zijn. Ik denk stiekem dat het een beetje een vertaalfout is. Ik weet niet of je de Engelse versie of Nederlandse versie van het boek hebt? In de Engelse staat namelijk 40 minuten, kwam ik achter! http://www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/chicken-tikka-masala/#XZLolOmTm3Rz7kOI.97

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.