D.I.Y koperen gloeilampen armatuur

gloeilampen boven eettafel, meerdere gloeilampen ophangenIk ben súper enthousiast over het project van vandaag! Al een tijdje zit ik met deze DIY in mijn hoofd en daarom was het extra heerlijk toen ik gisteren de laatste gloeilamp erin draaide. Want wauw, wat vind ik het gaaf geworden! De trend van de gloeilampen (zonder lampenkap) vind ik ontzettend leuk, maar tot nu toe wist ik nog niet echt hoe het bij ons huis zou kunnen passen. Totdat ik deze pin zag! Ik werd op slag verliefd en ik wist dat dit was wat ik zocht voor onze eetkamerhoek. Dit zou zo goed de leegte van het hoekje opvullen en een goede sfeermaker zijn! gloeilampen boven eettafel, meerdere gloeilampen ophangenDit project kost ongeveer een dagje werk, maar schakel alsjeblieft -als je net als ik geen verstand hebt van elektriciteit- iemand  extra in. Ik vind elektriciteit één van de engste dingen in huis; vooral omdat er niet genoeg verstand van heb en dat bij elektriciteit een groot verschil maakt. Wil je graag soortgelijk je verlichting ophangen in je huis, geen zorgen, ik neem je hieronder stap voor stap mee in het project. Het meeste kun je zelf doen, tot het moment van de elektra. Op dat moment heb ik mijn elektricien ingeschakeld (Hans, ghehe. Hij is van alle markten thuis!;-) ) Hij legt dat gedeelte uit zodat ik zeker weet dat er niets ontbreekt en de uitleg klopt.

Benodigdheden:
1 houten balk van 3 x 3 x 160cm*
2 houten balken van 3 x 3 x 15cm
2 3,5 x 35mm schroefjes.
9 m strijkijzersnoer
4 gloeilampen (20 watt)
2 globe gloeilampen van 95mm (25 watt)
6 witte (verhuis)fittingen
Verfspray in koperkleur (Ik heb meerdere geprobeerd, maar geen was zo mooi als Dupli-Color, kleur chrome.)
Universele lasdoos (5/8″)
4 5-taks lasklemmen
6 2-taks kroonsteentjes
zwarte lak (mat)
Gereedschap
boormachine
verstekzaag
houtlijm
12mm speedboor
2mm houtboor

*De maten zijn toegepast op mijn tafel van 2 meter. Ik wilde graag dat de lampen 20 cm vanaf de zijkanten van de tafel begonnen. Pas dus eventueel de maten even aan.

gloeilampen boven eettafel, meerdere gloeilampen ophangenKoperen fittingen
Ik begon met het leukste werk: de fittingen koper spuiten.
Knip het snoer in 6 gelijke stukken van 1,50 meter. Maak dit aan de zes fittingen vast en plak het begin van het snoer af met schilderstape. Bespuit de fittingen met de koperspray (bij mij dekte het goed in één laag).

!! Let erop dat de verf niet IN de fitting komt omdat dit soort verf vaak metaaldeeltjes bevat die voor kortsluiting kunnen zorgen. De aanwezigheid van metaal in de verf staat vaak niet op de verpakking, dus bel eventueel voor de zekerheid de fabrikant.

gloeilampen boven eettafel, meerdere gloeilampen ophangenHet amatuur 
1. Hol de twee korte balken met de speedboor (12 mm) uit tot ongeveer 13 cm diep (pas op dat je ze niet doorboord).
2. Boor ook de andere kant door met een boortje (2 mm).
3. Zaag de kanten met het grote grot schuin af onder een hoek van 45 graden.
4. Laat in het grote gat een schroefje vallen en schroef deze vast totdat er net een puntje uitkomt.

gloeilampen boven eettafel, meerdere gloeilampen ophangenZaag ook de uiteinden van de lange balk schuin af onder een hoek van 45 graden. En verf alles zwart in twee lagen.
(En ja, ik mag dit in mooie kleren! Haha. ;-) Ik ben gewend te moeten verven zonder knoeien.)

Nu hoeven de balken alleen nog maar aan het plafond te worden bevestigd. Doe dit door de twee korte balken in het plafond te schroeven (wel eerst boren en vullen met een plug) en de lange balk daar tegenaan te lijmen met houtlijm. Ondersteun de balk gedurende een uur goed (ik gebruikte hiervoor een andere balk) zodat er druk uitgeoefend blijft tijdens het drogen van de lijm.
gloeilampen boven eettafel, meerdere gloeilampen ophangenElektriciteit 
Oké, en nu het technische gedeelte! Hans, take your moment to shine! (*pun intended*)

“Zet de hoofd- of groepsschakelaar van het betreffende lichtpunt uit. Op het bijgevoegde document kun je schematisch zien wat ik heb gedaan. De 4 lasklemmen vertakken de enkele lampaansluiting in het plafond tot zes aansluitingen. Iedere aansluiting krijgt een kroonsteentje om er makkelijk fittingsnoer op te kunnen aansluiten. Al deze vertakkingen zouden in een enkele lasdoos moeten passen. Door de gaten in de lasdoos zijn de zes snoeren vervolgens gemakkelijk aan te sluiten op de kroonsteentjes. Door de dichtheid aan bedrading in de lasdoos is het heel belangrijk dat er absoluut geen ‘naakt’ draad in de doos zit. Je mag het koperdraad dus niet zien, ook niet als de doos open is! That’s it. Light up your room.
gloeilampen boven eettafel, meerdere gloeilampen ophangenWikkel vervolgens de snoeren om de lange balk. Ik heb er voor gekozen om grote en kleine lampen af te wisselen en ook zo te variëren in de hoogte. Sommige snoeren heb ik wat korter geknipt, zodat het niet te druk en rommelig werd op de balk. gloeilampen boven eettafel, meerdere gloeilampen ophangengloeilampen boven eettafel, meerdere gloeilampen ophangenIk kon helaas geen foto maken van het vooraanzicht van de lampen, doordat de ruimte daar te smal voor is. Daardoor krijg je nu een iets vertekend beeld. De lampen zijn in werkelijkheid nog zóveel toffer dan op de foto! Ik heb een dimmer op de lichten gezet (of eh, Hans.), waardoor ik de lichten heel fel kan maken, maar ook heel sfeervol en zacht voor ‘s avonds. Deze foto’s zijn met daglicht genomen en daarin vind ik ze erg leuk! Maar ‘s avonds… wauw! Dan is het echt betoverend mooi. Ik ben echt óntzettend blij dat Hans en ik dit project hebben uitgevoerd. Nu voelt de eetkamer echt een beetje af. Ik ben blij! Liefs! X Shifra (en ook een beetje van Hans dit keer!)

Comments

 1. Wat mega stoer!!! Ben helemaal weg van deze DIY!! Mocht je ooit een beetje willen wisselen, Bij Loods 5 verkopen ze deze lampjes, en dan zijn de snoeren er in allerlei kleuren!!! Mijn eettafel staat in het keuken gedeelte, en ik heb daar spotjes…ook mooi en praktisch..maar gezellig is anders!! Ik had het dus wel geweten als deze spotjes er niet zaten :):)

  • Shifra

   Thanks voor je enthousiasme en de tip! :) Als het nog wat goedkoper wilt (Loods 5 kan soms zo duur zijn!): Ik kocht alles bij de Snoerboer (online); die verkoopt allerlei soorten kleuren snoeren en lampen tegen best een leuke prijsje!

 2. Wat een tof eindresultaat! Ik vind deze trend ook erg leuk, alleen moet het wel in en bij een ruimte passen. Je hebt het erg goed opgelost want dit oogt zoveel gezelliger dan 1 zo’n lamp! X, Judith

  • Shifra

   Dankjewel Judith! Ik ben er ook heel heel blij mee! Het moet inderdaad wel echt in je ruimte passen. Ook qua stijl, want ik merk dat het best snel hard en industrieel toont.

 3. MadebyunA

  Wat een geweldige DIY! Je hebt me helemaal op een idee gebracht:) ik heb namelijk zelf een ikea lampenkap van kunststof, en het geeft zulk lelijk licht. Ik ga eens proberen de kap te verven met deze koperkleur! Wie weet is dat heel gaaf..

  • Shifra

   Aah, wat leuk! Misschien eventueel (of eerst) alleen de binnenkant koper spuiten? Dit ziet er ook denk ik heel gaaf uit! Succes!

 4. Ohhh wat stoer is dit! Ik vind het super grappig, want ik dacht dat het ‘echt koper’ was… Beetje naief van mij, want ik zie nu dat het er een beetje te rozig voor is, maar you fooled me! Wat een goed idee om fittingen een kleur te spuiten.. Daar zou ik zelf nooit aan gedacht hebben. Bedankt voor de leuke DIY!

  • Shifra

   Haha! Veel mensen die de koperen fittingen in het echt hebben gezien, dachten ook dat het écht koper was. Maar het is inderdaad net iets te roze-koper i.p.v rood-koper. Ik heb heel wat kopersprays geprobeerd, voordat ik er eentje tegenkwam die ook echt een beetje op koper leek. Maar mission accomplished zo te horen!;-)

 5. Oh dat ziet er echt heel leuk uit! Stijlvol door het koper, maar ook een beetje speels door de afgewisselde hoogten en de draden bovenin. Lijkt me echt mooi qua effect! Zo te zien wel wat geknutsel met elektriciteit, dat schrikt me altijd een beetje af haha. Gelukkig heb jij een goede technieker in huis ;)! Onze lampen hangen állemaal aan onze zijmuren, er is geen enkele aansluiting aan het plafond. Jammer, het lijkt me leuk om een mooie eyecatcher boven de (eet)tafel te hebben :D! X

 6. Heel gaaf, ik kan me helemaal voorstellen dat je er blij mee bent! Ik heb een groepje van drie van dit soort lampen boven de tafel hangen, maar dan met een grijze fitting.

 7. Marije

  Te grappig! Ik heb deze pin ook gepind voor in onze nieuwe keuken (eindelijk verhuizen) en wilde dit ook gaan maken! Je blogpost komt al geroepen!! :)

  • Shifra

   Ha, wat leuk en toevallig!! Ik heb heel lang gezocht naar dezelfde metalen balk (die van hen is dus metaal), maar dat was nergens te vinden. Zij hebben hem ergens in opdracht laten lassen. Toen heb ik nog even overwogen iets te knutselen met gordijnstokken e.d (om het metaal te bewaren), maar al heel snel kwam ik uit op hout. Dit was voor ons echt de perfecte oplossing! Succes ermee! Ik ben heel benieuwd hoe het bij jou staat! (maak een foto als je er dan nog aan denkt!;-) )

 8. Ilse

  Wauw, wat een gave diy zeg! Ik ga hem opslaan voor als ik ooit op mezelf ga wonen en mijn huisje mag gaan verbouwen! En hopelijk heb ik dan ook een technisch persoon die me kan helpen.

 9. Het resultaat is echt tof geworden! Leuk om zo totaal je eigen lamp te maken. Ik heb zelf overal van die Philips Hue lampen inzitten en die zijn helaas niet zo mooi om ze zo in een fitting te doen haha.
  Leuke DIY!

 10. ilonka

  Verliefd!! Wauw wat is dit gaaf. Vooral die koperen kleur <3
  Ooit kom dit in mijn huis

 11. Echt superleuk, helaas kan dat niet in mijn kamer beetjee vaag zwevende lampen midden in de kamer.. Maar boven een tafel staat hrt echt goed

 12. Geweldig idee! Die kleur van Dupli-Color is chroom schrijf je.. Als ik daarop Google zie ik echt de chroomkleur, klopt dat?

  Er bestaat namelijk ook een koper spray van Dupli-Color (109004)

  Just checking :-)

  • Julia

   Echt een leuk project! Ik ging zelf ook op zoek naar deze kleur omdat ik het effect zo mooi vind:)

   Nu denk ik dat ze zelf de de Deco effect spray chroom/ goud/ koper bedoeld van Dupli- Color. Gezien die spray in meerdere kleuren te verkrijgen is.

   Correct me if I am wrong Shifra;)

 13. Ik vind ‘m echt super goed gelukt! Soms baal ik dat ik slechts over een slaap- en woonkamertje beschik, als ik nog plek over had zou ik deze DIY zo namaken! Vind het ook heel leuk dat je de fitting koper hebt gespoten, staat erg mooi.

 14. Arminda

  Wauww wat is hij gaaf geworden! Heb het ook al even geleden gepind met als idee voor ons huis. Ideaal dat er nu een how to is. Zelf wilden we het met een ijzerenbalk, maar ik lees net in de comments dat die lastig te krijgen zijn. Het hout is ook een mooie oplossing, nog niet aangedacht.

  • Shifra

   Ja, helaas is dat echt onmogelijk te krijgen. :( Of je moet het dus echt op maat laten lassen. Maar hout is voor ons een prima oplossing, je ziet geen verschil! :) Leuk dat jij hem ook gepind had!

 15. Josien

  Hi! Wat een leuke diy!! Ik vraag me meteen af waar je de spuitbus gekocht hebt… Heb je een linkje?

 16. Anne

  Hoi, kun je een plaatje sturen van de spray? Ik heb op internet gezocht, maar dupli color werkt met kleurnummers en ik kan de kleur Chroom niet vinden. Of heb je anders een linkje?
  Groetjes, Anne

 17. Ellen

  Hi leuke meid met de leuke blog! Ik volg je sinds een paar dagen maar heb meteen al je posts tot voor de kerst terug gelezen (ik heb me vermaakt) maar de kerstideetjes stonden me met dit -overwegend- zonnige klimaatje toch wat tegen… Maar ook ik heb een vraag! Volgende week verhuizen wij naar onze nieuwe stek en ik wil 2 van deze lampjes los ophangen. Maar waaaaaaaaar vind ik dè kleurspray?! Please help me :D

  • Shifra

   Hi Ellen! De kleurspray heb ik gekocht bij de bouwmarkt (Gamma en Praxis!). Hij heet ‘effect copper’ en -om precies te zijn- art nr. 302602. Succes!!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.