DIY accordeon kapstok

Zelf een kapstok makenMijn vrienden zijn inmiddels wel gewend om hun jas bij mij thuis over de bank en stoel te gooien. Maar na 3 jaar, heb ik eindelijk weer een kapstok. En het is heerlijk. Het huis voelt gelijk zo extra huiselijk. Ik maakte hem dit weekend zelf en ik laat vandaag zien hoe!

Zelf een kapstok makenDe kapstok is geïnspireerd door deze kapstok, die ik tegen kwam in Amerika. Hij is zo lekker retro en ouderwets. In hele oude huizen wordt het snel te ouderwets (in onze vorige huis was een beetje op het randje geweest), maar als je een modern huis hebt (zoals ik nu) dan is dit écht heel leuk.

Je hebt nodig

– beits (ik gebruikte de kleur Noten van het Gamma-merk)
– een lat (340cm x 27 mm x 9mm)
– een stok (16 mm)
– zaag
– schroeven (3,5 x 30mm)
– schroefmachine met een boortje van 3 mm
– 4 schroefduimen

diy-kapstok-16Stap 1.
Zaag 6 plankjes op 40 cm grootte en 4 plankjes op 25 cm grootte.
Zelf een kapstok makenStap 2.
Schuur de latjes, maak ze stofvrij met een natte doek en beits in 2 lagen (met tussendoor een keer schuren). Zelf een kapstok makenStap 3.
Verdeel de stok met een zaag in 13 kleine stokjes van 3cm. Zorg dat je ze onder een hoek afzaag, zodat jassen en tassen niet van het haakje afglijden straks. (ik gebruikte hiervoor een afkortzaag, maar je kunt ook op gevoel de stok afzagen)
Zelf een kapstok makenStap 4.
Boor gaatjes in de plankjes op de plekken hierboven aangegeven in de foto. Zorg er in ieder geval voor dat het middelste gaatje in de grote plankjes ook écht in het midden zit, dat is het belangrijkste.
diy-kapstok-13Stap 5.
Leg de latjes uit zoals ze straks ook moeten liggen. Schroef de schroeven door de latjes heen, op de punten waar de latjes elkaar kruizen. Schroef de schroef er niet helemaal doorheen, maar laat hem 1 mm uitsteken.
diy-kapstok-14Stap 6.
Zet de knop bovenop de uitstekende schroef, en schroef hem er voorzicht verder in. Houd de knop stevig vast tijdens het schroeven, zodat hij strak tegen de latjes komt. Zelf een kapstok makenStap 7. Bevestig de kapstok met schroefduimen aan de muur. Het is het meest stevig om er 4 te gebruiken, in elke hoek één. (Je ziet ze bij mij alleen in de middelste twee hoeken zitten, maar ik heb er later 4 schroefduimen van gemaakt.)

diy-kapstokJe kunt de kapstok letterlijk als een accordeon uittrekken, zo ver als je wilt. Ik vind hem heel leuk in ‘diamant-vorm’, maar je kunt hem dus nog smaller of juist breder vouwen.

Kom donderdag terug naar de blog voor een stylingpost met deze kapstok. Ik laat 3 verschillende manieren zien om deze kapstok te stylen! X Shifra

Comments

 1. Wat gaaf! Origineel en extra leuk omdat ie zelf gemaakt is! En je kunt er een hoop jassen, tassen, sjaals etc aan kwijt, ook niet onbelangrijk :-)

  • Shifra

   Haha! Dat is ook de reden dat ik zo lang geen kapstok heb gehad. Ik kon echt NIETS vinden wat ik leuk vond. Hier ben ik heel blij mee!

 2. Yvon

  De kapstok is ontzettend leuk geworden.
  Het is alleen jammer dat je zo je jas niet op hangers kan laten hangen…….:-(

  • Shifra

   Het kan wel, niet zo veel als op een stok (met hangers), maar je kunt een hanger aan de knop laten hangen. Ik heb niet het geduld om mijn jas aan een hanger te hangen, maar ik denk dat ik wel één hanger aan een knop hang als optie voor gasten die dat graag wel doen.

 3. Anne

  Heel erg leuk! Neemt helemaal niet veel ruimte in in de gang, maar is wel heel origineel!

  • Shifra

   Precies! Dat was voor mij ook wel belangrijk, omdat onze gang niet zo groot is. Hierdoor lijkt de gang zelfs een stukje groter!

 4. Anneleen

  Jeeej! Mijn oom heeft deze voor mij gemaakt, precies zoals je hebt beschreven. Heel tof geworden! :D

 5. Vincent

  De materiaalmaten kloppen helaas niet helemaal! 6*40cm en 4*25cm is 340cm aan lat, en geen 270cm, dus dat wordt nog bijkopen voor ons.. Ook is de minimale lengte van de stok (40cm?) vermelden misschien handig.

  • Shifra

   Je hebt gelijk! Dat had 340 moeten zijn. Excuus, dat is vervelend. De stok lengte maakt niet uit; de stokken in de bouwmarkt zijn sowieso lang genoeg, er zijn geen kleine stokken te koop (kleiner dan 39 cm). Zolang je er maar 13 stokjes uit kan halen van 3 cm! En dat kan ook van verschillende stokken als je bijv. nog restjes hebt. Ik hoop dat het zo verder lukt. :) Succes!!

   • Vincent

    Met de stok bedoelde ik inderdaad dat je niet teveel koopt, maar het is allemaal gelukt hoor! Rianca zal het nog wel Instagrammen :P Moest wel de korte latjes nog extra afzagen van 25 naar 21-22cm om een mooie vorm te krijgen (en die lengte lijkt ook beter te kloppen met de tekening van de boorgaatjes).

   • Vincent

    Ho ik zie net dat jullie die korte latjes gewoon iets meer uit hebben steken, kan ook :)

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.