DIY buitentafel (+ bankje DIY!)

Buitentafel zelf makenDe afgelopen weken heb ik heel veel gewerkt in de tuin van mijn ouders (zie deze post!). Hun buitentafel was een verdrietig hoopje (zie straks de foto! *gniffel*), dus ik besloot een nieuwe te maken. Ik wilde graag aan de ene kant stoelen zetten en aan de andere kant een bankje maken. Het staat gezellig en er passen daardoor extra veel mensen aan deze tafel! buitentafel diyZo op de foto lijkt het best nog een redelijke, leuke picknicktafel. Daarom heb ik er allerlei pijltjes bij gezet.
Het hout was namelijk aan allerlei kanten aan het rotten, het was heel erg verweerd en de zitting begon in het midden door te buigen. Iedereen waarschuwde elkaar elke keer dat het zou kunnen gebeuren dat je erdoorheen zakt. Haha! En tóch riskeerde iedereen het (inclusief ik!) om er op te zitten. Het voelde een beetje als dat spelletje waarbij je de tanden van een tijger om de beurt indrukt terwijl je weet dat de tijger ooit een keer toehapt. Nou goed, het was dus duidelijk tijd voor een nieuwe tafel. Als het hout beter was geweest, had ik het graag willen gebruiken voor de nieuwe tafel. Om de kosten alsnog heel laag te houden, heb ik Douglashout gekocht bij een goedkope houthandel in Ede.

Buitentafel zelf maken (1)Werkwijze tafel

Benodigdheden 

4 balken van 70 cm lang (70×70)
2 balken van 90 cm (50×70)
2 balken van 70cm (50×70)
1 balk van 180cm (50×70)
2 balken van 100cm (50×70)
6 planken van 240cm (150×50)
10 schroeven van 8 x 120 mm
12 schroeven van 8 x 80 mm
houtlijm (voor buiten)

Gereedschap
zaag
boor-schroefmachine
schuurpapier (of een schuurmachine, werkt fijn en snel!)
(korrel 80, 120 en 180)
beits Noten (Ik gebruikte beits van het Gamma huismerk)

* Ik heb alle planken en balken geschuurd, omdat mijn hout dit heel erg nodig had. Over het algemeen heeft hout dit wel nodig (in meer of mindere mate) om het echt glad en zacht te krijgen.

Buiten tafel maken (3)Begin met het maken van de poten, de basis.  Alle balken worden schuin tegen elkaar vast gemaakt. Zaag dus de volgende balken schuin af (op 10 graden):

*Twee balken van 70 cm lang (70 x 70) op 65 cm lengte schuin afzagen.
*Een balk van 70 cm lang (50 x 70) schuin afzagen

(Zie op de foto hierboven hoe je ze schuin moet afzagen)

Nu gaan de balken tegen elkaar schroeven. Boor hierover eerst de gaten voor en maak de gaten vervolgens breder met een vlinderboor/speedboor zodat je de schroef kan verzinken. Smeer houtlijm op de plekken waar de balken straks tegen elkaar komen. Schroef vervolgens alles tegen elkaar aan met schroeven van 8 x 120.

Hate to bring the news, bút… bovenstaande moet precies zo nóg een keer gemaakt worden! (Sorry, I’m not sorry.)
Buiten tafel maken (1)Als beide poten klaar zijn, kunnen we ze aan elkaar vast maken. (Dit is een heel leuk stadium, want nu wordt het echt zichtbaar een tafel.) Verbind de poten met een lange balk van 180 cm (50 x 70). Boor weer eerst de gaten voor, lijm de oppervlaktes die tegen elkaar komen, en draai er een schroef in van 8 x 120.

Zaag twee balken van 100 cm (50 x 70) schuin af zodat ze netjes tegen de poten en de lange balk aanleunen. Bij mij kwam dit neer op een hoek van ongeveer 30 en 60 graden. Schroef deze ook weer vast (8 x 120 schroef) nadat de plekken zijn voorgeboord en ingesmeerd met lijm
Buitentafel zelf maken (4)Beits nu het onderstel en de planken die straks het tafelblad vormen (de planken van 240 cm lang). Vergeet ze niet vooraf te ontvetten (met ammoniak).

Buitentafel zelf maken (6)En nu is het eigenlijk heel makkelijk. Schroef de 6 planken (van 240 cm) met de kleine schroef (8 x 80) vanaf de onderkant vast aan het onderstel. Vergeet niet eerst voor te boren, zodat het hout niet gaat splijten, en lijm aan te brengen op de onderdelen die tegen elkaar aan komen.
Voor extra stevigheid en nóg minder kan op kromtrekken (dit heb ik gedaan) kun je de zes planken in het midden nog verbinden met een dwarsbalk van 90 cm lang (50 x 70). Ook die maak je op dezelfde manier weer vast.

schommelstoel zelf maken (23)En dan nu maken we het bankje! Dit lijkt minder werk, maar eigenlijk ben je daar bijna net zo lang aan bezig als aan de tafel. Het is veel meet en (schuin) zaagwerk weer! Je maakt het bankje eigenlijk op precies dezelfde manier als de tafel.

Benodigdheden

150cm balk van 70×70
150cm balk van 50×70
60cm balk van 50×70
40cm balk van 50×70
130cm balk van 50×50
360cm balk van 150×50

Buitentafel zelf maken (5)Buitentafel zelf maken (7)Ik heb dit project in één weekend van ‘s ochtends tot s’ avonds laat werken, gemaakt. Maaar ik had twee ontzettende goede hulpjes. Mijn broer en Hans hebben heel hard meegewerkt en dat was héél fijn. In je eentje doe je er twee weekenden over! Maar het is echt de moeite waard. Mijn ouders zijn er heel blij mee, net als ik! X Liefs, Shifra

Comments

 1. Ik vind zowek de tafel als het bsnkje erg tof. Misschien ga ik dit volgend jaar wel maken voor bij mij in de tuin. Thanks voor het delen.

 2. Shannon

  Wow, heel erg tof!
  Wij zoeken precies zoiets alleen dan voor in de huiskamer.
  Je uitgebreide uitleg gaat hier zeker bij helpen.

  Heb ik alleen nog wel een hele brutale vraag. Hoeveel heeft het je ongeveer gekost?
  Hout is in Nederland zo verschrikkelijk duur en ik ben bang dat ik dan net zo goed een mooie tafel kan kopen in de winkel.

 3. Ilse

  Wauw, wat ontzettend gaaf gemaakt! Dat gaat mij niet lukken met mijn twee linkerhanden, haha.

 4. Mieke

  Super mooi! Een idee dat ik zeker ga onthouden als we ooit een grotere tuin hebben!!

 5. Wat gaaf zeg! Ik ga dit echt onthouden, voor als we ooit (ik hoop snel, zeg maar) meer ruimte hebben dan een balkon :)

 6. Wauw, wat een gave maar uitgebreide DIY zo. Het resultaat is wel echt heel erg leuk! Wie weet voor later, als ik een eigen tuin heb…

 7. Melroy van den Berg

  Ik ben erg onder de indruk, leuk om te zien dat er lekker geklust wordt. Ziet er mooi uit!

 8. Martijn Ouwehand

  Ik heb deze tafel gemaakt, ben er super blij mee. Totale kosten voor de tafel was 200 euro

  • Shifra

   Wat leuk om te horen!! Bedankt voor de terugkoppeling. Heel veel plezier ermee!

 9. Michael s

  Wij hebben vandaag de tafel gemaakt. Erg handige instructie, dank daarvoor! Met een paar kleine aanpassingen in de maten hebbem we nu een top tafel. Goed gereedschap is wel een vereiste! +/- 130 euro aan hout en schroeven kwijt

 10. Daniel

  Vraagje:
  wat zijn de afmetingen van de balken van het bankje? Deze staan er niet bij. Ik wil het bankje ook graag maken. Het ziet er geweldig uit!

 11. Henk

  Ik had veel hout over en vorige week dus ook deze tafel gemaakt, wel met andere afmetingen. Dank voor de inspiratie. Heb gelijk nog maar twee houten ligstoelen gemaakt van ander voorbeeld van Internet.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.