DIY geborduurde kaarten

Borduur je kaarten met deze tutorial. Ik realiseer mij hóe tuttig dit klinkt: geborduurde kaarten. Maar geloof me, deze kaarten zijn zó leuk! Geborduurde kaarten voegen zoiets leuks en ‘handgemaakts’ toe aan een kaart. Ik heb zelf niet het geduld om mooie 3d-kaarten te maken, maar dit is een prima oplossing om toch met kaarten te knutselen. Lees mee! wenskaarten borduren, hoe borduren, tips voor bordurenBorduren is eigenlijk heel makkelijk; iedereen kan wel een paar steekjes zetten en dat is eigenlijk al borduren. Het leuke aan borduren vind ik dat je je creativiteit heel erg kwijt kan en het is iets wat je altijd overal kan doen. Net als breien en haken. Gewoon lekker achter de televisie, op de bank, als je met iemand aan het kletsen ben, in de trein enz.
wenskaarten borduren, hoe borduren, tips voor bordurenOm de kaarten extra persoonlijk te maken heb ik eerst een paar foto’s als wenskaart laten afdrukken. Dit kan bijvoorbeeld bij de HEMA (ik had kaarten van 12 x 16,7 cm). Daarnaast koos ik voor een matte papiersoort (en dit werd echt práchtig!), maar voor dit project is glans ook prima! Borduurgaren kun je overal wel vinden, ik heb ze toevallig pas heel goedkoop bij Action gezien!

Borduur je kaarten met deze tutorial. Bij mijn eerste kaart koos ik ervoor om een soort strikjes/toffeetjes te maken. Teken eerst af waar je ongeveer de strikjes wilt borduren. Dit kan licht met grijs potlood of in de kleuren van de draad die je straks gebruikt (dan hoeft het niet meer uitgegumd te worden).

Nu het echte (leuke) werk: maak met naald en draad drie rechte streepjes naast elkaar. Niet te ver van elkaar, maar ook weer niet te dicht op elkaar, want de kaart scheurt best snel. Haal in het midden van de drie streepjes de naald naar boven (zoals hierboven op de foto). Maak vervolgens drie lussen om de touwtjes, trek het lichtjes aan en prik weer terug in het papier naar de achterkant van de kaart. Het is niet lastig, maar het helpt wel heel erg om vooraf even wat te oefenen op vergelijkbaar papier. Borduur je kaarten met deze tutorial. En zo ben ik verder gegaan in allerlei kleurtjes. Het is zo’n vrolijke kaart geworden! Ik denk dat dit mijn favoriet is. Borduur je kaarten met deze tutorial. Maar er zijn natuurlijk nog meer leuke manieren. Je kunt echt alles borduren wat je maar leuk lijkt. Laat je creativiteit lekker gaan en maak het zo persoonlijk mogelijk.

Deze kaart maakte ik voor een vriendin waar ik vaak thee en koekjes mee eet. Mijn letters zijn niet allemaal kaarsrecht en dat vond ik wel lekker speels staan. Mocht je wat rechtere letters willen, prik dan van tevoren even wat gaatjes met een naald. Vervolgens hoef je er nu alleen nog maar met naald en draad doorheen en is het niet meer zoeken waar je precies moet prikken. (Oh en het woordje ‘thee’ was ik vergeten. Na deze foto heb ik het snel nog geborduurd.) Borduur je kaarten met deze tutorial. Maar het is ook handig en leuk om wat neutralere kaarten te hebben. Borduur in dat geval gewoon wat kunstige, grappige dingen op de kaart. Zoals hierboven, een tak met blaadjes, een bloem en wat streepjes! Vooral op een zwart-wit-kaart vind ik dit erg leuk. De foto lijkt nu heel veel meer te ‘poppen’ en de nadruk ligt extra op het borduurwerk. Borduur je kaarten! (5)Of iets simpelers: een rechte stik. Daar kun je heel veel mee! Maak een kader om de kaart, schrijf woorden of teken, zoals hierboven, een groot hart. (Deze kaart was bedoeld voor Valentijnsdag, maar ik kon hem niet geheim houden tot die tijd. :( )

Plak als laatste op de achterkant een wit stuk papier in dezelfde grootte. Zo blijft het stiksel aan de achterkant verborgen en heb je ruimte om te schrijven. Borduur je kaarten met deze tutorial. Raadpleeg Google als je inspiratie zoekt. Op internet staan veel leuke technieken die helpen (beter en mooier) te borduren. Zo heb ik ik ook wat leuke trucjes geleerd (en uit mijn moeders oude borduurboekjes).  Goed, ik ga maar eens wat vriendinnen blij maken met een lief kaartje. Veel plezier met borduren! Liefs, Shifra

Dit artikel schreef ik oorspronkelijk voor de HEMAblog! Lees hier welke artikelen ik nog meer voor hen schreef!

Comments

 1. Super idee! Zo heb je eigenlijk een heel persoonlijk cadeautje gemaakt voor de mensen aan wie je het stuurt. Wat voor lijm zou je gebruiken voor het stuk papier op de achterkant? Als ik iets dergelijks doe gaat het vaak zo lelijk bubbelen namelijk ;-).

  • Shifra

   Oh ja, vreselijk die luchtbubbels! Het kan liggen aan de lijm, maar ook (per ongeluk) aan de manier waarop je het doet. Ik zorg er altijd voor dat ik de lijm echt dun aanbreng op het papier, geen klodders (en dus al helemaal niet zo uit de fles knijpen). Ik breng het dan aan met een kwast, maar een sponsje of evt. gewoon je vingers kan ook! Je kunt een hoeveelheid in een open ‘s’ aan brengen en dan uitsmeren (in een rondje veroorzaakt weer bubbels!), maar ik begin meestal in rechte strepen van voor naar achteren alles dun met een kwastje uit te smeren. Dan leg ik stap voor stap het papier op het gelijmde papier. Ik begin in de hoek of ergens onderaan en ga langzaam zo verder. Als ik tóch te snel ben gegaan en ik zie bubbels, dan ga ik rustig terug en laat ik de lucht ontsnappen en ga ik weer verder. Het klinkt omslachtig/veel werk, maar het zit eigenlijk al zo in mijn routine! Het kost 1 minuutje. Ik hoop dat dit werkt voor je! Succes!

 2. Oh wat ontzettend leuk! Geeft me een flashback naar mijn jeugd ☺

  Misschien ook wel tof om er een foto canvas mee te bewerken?

 3. Ja, ik was van plan om binnenkort zoiets te proberen voor mijn Project Life album. Denk dat het er heel tof uit kan zien. Leuk, deze! Vooral de zwart-wit foto vind ik heel mooi geworden!

  • Shifra

   Wat leuk dat je met Project Life bezig bent! Ik denk dat het zeker ook heel leuk daarvoor is.:)!

 4. Ik ben een aantal weken terug met dit virus besmet geraakt. Het is echt leuk om uit te proberen het borduren.
  Fijne dag!

 5. Weer een superleuk idee. Het geeft zo een leuke persoonlijkheid sfeer. Ik wist niet dat bij Hema ansichtkaart kon afdrukken. Ik ga zeker wat persoonlijke kaarten afdrukken.

  • Shifra

   Ja, moet je doen! :) Nu schreef ik dit artikel oorspronkelijk voor HEMA, dus ik heb ze nu expres daar laten afdrukken. Maar, nu ik de kwaliteit ken, zou ik ze ook privé zelf nog een keer daar laten afdrukken. Het was zó mooi afgedrukt!

 6. Ooh wat is dit leuk! Ik heb het een tijdje gedaan (vroeger), op van die kaartjes die oma’s altijd hebben. Kan het wel weer oppakken!

 7. Super leuk idee. Van de meeste handgemaakte kaartje ben ik niet zo’n fan, maar dit ga ik zeker zelf ook nog doen (vermits ik heel graag borduur)

  • Shifra

   Oh, dan is dit helemaal leuk om te doen! Ik borduurde zelf helemaal niet, dus ik had nog wel wat steekjes te leren. Maar je kunt je creativiteit (en steken) dan helemaal op aan deze kaarten!

  • Shifra

   Als totale kaart vind ik die ook het leukste, maar bij mij weegt misschien te zwaar mee dat Hans er op staat! ;-) Haha!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.