DIY Kelim side bench

iy side bench, zelf een bankje makenIk ben ZO enthousiast om vandaag dit project met jullie te delen! Ik wil als sinds begin dit jaar dit bankje maken, maar de materialen waren heel erg lastig (goedkoop) te krijgen. Een paar weken geleden kreeg ik eindelijk het laatste materiaal te pakken, en kon ik aan de slag! Binnen no time stond dit bankje in elkaar! Het is echt peanuts en zo ontzettend gaaf! iy side bench, zelf een bankje makenIk wilde heel graag een bankje in de kamer die een beetje boho was, maar toch ook modern! Daarom besloot ik hem zelf te maken, omdat het a. heel erg makkelijk is (in werkelijkheid bleek het nog makkelijker dan gedacht! Kun je nagaan. Echt peanuts dus. ;-), en b. ik kon helemaal zelf het kelim-kleed uitkiezen! Vooral het uitzoeken van het kleed heeft mij heel wat tijd gekost; ik wilde een kleed die niet al te duur was (10-20 euro), groot genoeg was én een beetje kleur had. Bij de H&M vond ik uiteindelijk dit kleed per toeval in de uitverkoop. Ik heb uiteindelijk geen echte Kelim-kleed gebruikt dus, maar een dun handgeweven kleed. Zolang het kleed niet al te dik is, kun je van elk kleed een bankje maken. :)
DIY houten bankje maken (3)Je hebt nodig:
– een kelimkleed van minstens 120 cm bij 60 cm (of een ander dun handgeweven kleed)
– een houten plank van 100 cm bij 40 cm (ik heb twee losse planken heel goed aan elkaar vastgelijmd)
– 4 hairpinlegs van 38 cm (ik vond ze via Marktplaats, Welding Frank)
– koudschuim
– schroeven

DIY houten bankje maken (5)1. Snijd met een zaagje (of een taartzaag, soms moet je creatief zijn! ;-)) , de hoeken van het koudschuim af. Ik heb op gevoel schuin gewoon de hoeken ervan afgezaagd. Dit komt ook niet heel precies, want straks zie en merk je niet heel veel van oneffenheden.
DIY houten bankje maken (6)DIY houten bankje maken (7)2. Leg het schuim op de plank.
3. Vouw het kleed om het totaal pakket heen (koudschuim + hout) en niet het vast met een tacker. Neem genoeg tijd voor deze stap. Het moet namelijk heel strak vast gezet worden, anders vormen er straks rimpels op de bovenkant van het bankje. Begin eerst met de lange zijdes. Nu is het heel handig als je een hulpje hebt die helpt met straktrekken van de stof. In mijn geval hielp Hans, heel fijn! Hij trok horizontaal aan het kleed, terwijl ik verticaal trok en met mijn andere hand snel nietjes zette. DIY houten bankje maken (8)4.  Na de lange zijdes, zijn de korte zijdes aan de beurt. Het voelt een beetje alsof je een (heel leuk) cadeautje inpakt. Ik heb (zoals je op de foto hierboven ziet) een stuk van de korte zijdes afgeknipt zodat ik het netjes naar boven kon vrouwen. Daarna heb ik ook nog van de lange zijdes een stuk stof afgeknipt, zodat ik geen stof op stof hoefde vast te nieten. DIY houten bankje maken (9)5. Plaats de hair pin legs op de stof . Ik plaatste de poten ongeveer 2-3 cm naar binnen. Hierdoor leek het bankje VEEL eleganter! Draai de schroeven erin.DIY houten bankje maken (12) DIY houten bankje maken (10) DIY houten bankje maken (11)Ik ben heel erg blij met het eindresultaat! Ik houd van de kleuren, de vorm, de poten en het toaalplaatje. Het leuke vind ik dat het bankje in elke kamer van mijn huis zou kunnen passen. Nu staat het in de woonkamer, maar straks wil ik daar de kerstboom neer zetten. Dan gaat het bankje naar mijn slaapkamer, om af en toe wat kleren op te leggen of lekker even op te zitten. En als ik straks het kleed heel erg zat ben óf het is versleten, dan niet ik er gewoon weer een ander kleed op. :) Als je ook aan dit project wilt beginnen, raad ik je aan het in je achterhoofd te houden. Dat heb ik eigenlijk ook gedaan. Begin dit jaar kreeg ik het idee in mijn hoofd, en na een paar weken echt goed zoeken besloot ik het een beetje los te laten. Uiteindelijk kom je vanzelf dat leuke kleed tegen met een mooie print en heb je binnen een uurtje een bankje! (een uurtje ja!). liefs! Shifra

P.s Vanaf het moment dat het bankje er stond, is het ook Charlie’s plekje geworden. Hij ligt elke dag op het kleedje onder het bankje te slapen of te knabbelen op zijn bot. Zo lief! Ik durf het bankje bijna niet te verplaatsen… Haha!

Comments

 1. ohhh tof zeg! ik was al heel erg benieuwd wat je met dat kleed ging doen :) ziet er onwijs gaaf uit, goed gedaan!
  xo, cheyenne

 2. Wow, wat is ie tof geworden!!! En het ziet er niet eens zo moeilijk uit, misschien ga ik ook een poging wagen.

 3. Dat kleedje van H&M had ik al heeeeeel lang op het oog. Vond ‘m echt te gek! Maar nergens echt een goed plekje om hem neer te leggen. Ik vind je DIY echt prachtig geworden, die pootjes zijn ook zo tof. Fijn dat je je contact deelt daarvoor. :) Scheelt heel lang zoeken voor veel mensen denk ik.

  • Shifra

   Ja, het is leuk kleed hè! Ik had nog een paar kleden van de H&M bestelt (in een keer) in de hoop die een plek ergens anders in huis te geven, maar dat lukte bij mij ook niet. :( Die heb ik terug gestuurd.

 4. Erg leuk gedaan! Het is zo fijn dat je iedere keer weer een nieuwe kleed kunt zetten als je de huidige zat bent, zodat het weer eruit ziet als een totaal nieuw bankje.

 5. Wat een leuk idee! :) Deze ga ik onthouden. Ik heb gister avond ook zo om je laatste vlog moeten lachen. Mijn vriend zat me echt aan te kijken van ”wat heeft die nou” (ik had de koptelefoon op dus hij kon niets horen) :P

 6. Shifra je bent geweldig!
  ik heb deze poten ooit ergens gezien en was er al een tijdje naar opzoek voor onder mijn tafel, maar nu weet ik hoe ze heten en dat maakt het zoeken een stuk makkelijker ;)
  Kan ik hem hopelijk snel afmaken

  • Shifra

   Aaah wat fijn!! Dat wordt dan een heel gaaf tafeltje! (ik ben er ook heel lang naar op zoek geweest. Hij is tot nu toe de enige die ik heb gevonden die ze verkoopt. :( )

 7. Jeetje, wat een leuk bankje! Ik ga deze blogpost zeker opslaan om later nog eens terug te kijken. Helaas heb ik nu niet genoeg ruimte voor zo’n bankje in mijn kamer, maar wie weet later! Goede inspiratiebron! :)

 8. Gaaf! Heel leuk gemaakt. Ook fijn dat ik blijkbaar niet de enige ben die nu al een plek in d’r hoofd heeft voor de kerstboom ^^

 9. Carlijn

  Heel erg leuk! Alleen kun je misschien beter geen koudschuim gebruiken maar iets meer verend materiaal. Als je hier iets op laat vallen zit er meteen een deuk in je bankje.

  X

  • Shifra

   Thanks voor je opmerking! Maar misschien ben je in de war met een andere materiaal? Koudschuim staat juist bekend om zijn veerkrachtigheid namelijk. Het deukt eigenlijk niet in en ook niet na lange tijd. (Daarom wordt het veel in ziekenhuisbedden gebruikt). Het is duurzaam materiaal, en daarom heb ik er voor gekozen. Het ademt heel goed en geeft een goede ondersteuning. Koudschuim is wel wat duurder, maar een goede goedkopere vervanger zou ook polyether kunnen zijn .:)

 10. Waah wat vet! Zo’n bankje zou je zo in een winkel kunnen kopen, zo mooi gedaan! En wat een leuk printje heeft ie :D
  Liefs, Tessa

  • Shifra

   Op de markt, soms bij stoffenwinkeltjes, of online! Ik kocht het online. Je kunt ook trouwens eventueel een goedkopere variant (‘polyether’) gebruiken. :) Iets minder duurzaam, maar werkt net zo goed!

 11. Claudia

  Wat gaaf! Lijkt me ook errug leuk voor in onze eigen woonkamer,

  Jammer dat die poten toch best duur zijn :(

 12. Saskia

  Super leuk idee! Ik volg je blog nog niet zo lang, dus zag het vandaag via je DIY blog. Ga komende tijd m’n ogen goed open houden voor een leuk kleed en dan hopelijk snel aan de slag!

 13. Peggy

  Ahhh dat bankje is echt fantastisch! Ons huis wordt nu gebouwd en ik zal dus volgend jaar gaan samenwonen met mijn vriend. Kan dus niet wachten om zoiets in huis te zetten :D. Het wordt dan wel een rustige, strakke variant, maar zo leuk!

 14. Wat een super geweldig bankje!!! Ik euuhhhh ben te lui om zoiets zelf te doen… Kom jij t voor me maken? ;)

 15. Wat ben je toch creatief! Was ik maar zo crea bea! Zelf neem ik voor de inrichting van mijn nieuwe woning een interieurstylist (vriendin van mij)in de arm. Hopelijk krijg ik dan de smaak te pakken om zelf ook wat verandering in mijn woonkamer te brengen.

 16. Annette

  Zie je wel, ik wist dat ik hem eerder gezien had! Op de Facebook pagina van Westwing staat een DIY die een exacte kopie is van dit bankje van jou, ze gebruiken alleen een zwart-witte kelim…

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.