Dit iets wat ik al heel lang wilde doen. Sinaasappels drogen. Klinkt niet heel spannend, hè?;-) Nee, toegegeven. Maar ik heb dit nog nooit gedaan, terwijl ik heel wat van die gekochte (gedroogde) sinaasappels in huis heb liggen. Het leek mij juist zo leek dit zelf te maken. Nu ik het een paar keer heb gedaan, kan ik ook zeggen dat dit een hele leuke DIY is. Je hebt namelijk bijna niets nodig, je hoeft bijna niets te doen en je krijgt een heerlijke sinaasappel geur in huis. Perfect toch?;-) Verder heb je alleen nog maar suiker, een mes en een oven nodig. :) De baktijd is best wel lang (de foto is daarom ook al iets donkerder:)). Helemaal als je constant het gevoel hebt dat je aan het wachten bent op iets lekkers. Je bent (of ik, in ieder geval) zo gewend dat als de oven aan staat er even later iets lekkers uitkomt. Maar de sinaasappelgeur in huis maakte veel goed.
En nu kun je er mee doen wat je wilt. In de kerstboom hangen, als garnering bij het (kerst)dessert, in een krans verwerken, slingers maken en voor het raam hangen of gewoon tussen wat winterrommeltjes neerleggen. Dit laatste heb ik gedaan!
Samen met een dennentak, kaneelstokjes, dennenappels en veeeel nepsneeuw werd het feestelijk & winters. Wat ik vooral zo leuk vind (en wat je ook goed ziet op de foto’s) is dat sinaasappels zoveel kleur hebben én geven aan het geheel. :) Ze ‘poppen’ echt. Have fun baking! Liefs, Shifra
EDIT: Mijn moeder bewaart de sinaasappelschijfjes in een plastic zak, en dit gaat eigenlijk altijd goed. Onlangs las ik dat het beter is om ze in theedoeken/papieren zakken te bewaren; dit jaar probeer ik dat om het verschil te zien!
17 Comments
Jewelyz
Ah wauw, wat een leuk idee! Sinaasappels in de oven, nooit aan gedacht ;)
En het ziet er feestelijk uit!
Joyce
Ooh wat een goede tip! Dankjewel!:D
Selena
Oo heerlijk lijkt mij dit!
Marlies
Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord laat staan het ooit gezien.. Ik vroeg me dus al af wat je ermee doet: “opeten?” dacht ik haha! Als kerstboom versiering lijkt me leuk, maar zo in de nepsneeuw is ook mooi ja!
Shifra
Haha! Opeten kan ook hoor! Zelf vind ik dat niet zo lekker, omdat ik niet zo van gedroogd fruit houd. :) xx
Sabine
Leuke DIY! Ik was uberhaupt niet bekend met gedroogde sinaasappels! Blijven ze lang lekker ruiken?
Shifra
Haha, leuke vraag! Als ik mijn neus tegen de sinaasappelschijfjes aandruk, kan ik het meestal ver nog wel ruiken. Maar niet meer zo sterk (helaas), dat is meer de eerste dagen. :) xx
LNNK
Ik kende dit al wel, maar nog nooit gedaan vanwege de lange baktijd haha. Het ruikt vast heerlijk!
Joëlle
Superleuk! Ik heb ze gisteren gemaakt, maar… Waarom moet er suiker op? :) Ze zijn echt superplakkerig geworden en ik neig erg naar een enkeltje prullenbak. Had er ook een paar zonder suiker gedaan en die zijn echt perfect.
Shifra
Wat jammer dat ze niet zo goed lukte! Er zijn een paar redenen voor om het met suiker te doen (en daarom mijn favoriet). Suiker neemt allereerst het vocht op, de suiker geeft een shiny & verser effect als de schijfjes drogen en ze blijven uiteindelijk langer mooi. Als ze plakkerig zijn, dan heb je (vermoed ik) toch teveel suiker gebruikt. Als je tussendoor even spiekt en voelt of het plakkerig is, kun je ze even om draaien af en toe. Vervangen door poedersuiker kan helpen, dan doseer je het makkelijker;-)
Zónder suiker kan dus wel, maar let er dan op dat je sinaasappelschijfjes eerst in een keukenpapier droog dept. Zelf blijft mét suiker mijn favoriet :) Succes! Liefs, Shifra
jenny
Mijn Sinasappels in de oven is mis lukt.?
denk te veel suiker of mijn stand te hoog.
Shifra
Wat is er precies mislukt? Het is lastig voor mij nu om te achterhalen wat je anders zou moeten doen namelijk. :) Ik hoor het graag!
foodandotherfriends
ik zag het laatst al voorbij komen op Facebook toevallig. Vond het er heel leuk uit zien.
Leuk als ‘kerstballen’. Past bij ons qua kleur alleen niet in de boom ;).
Meghan Trainor
Leuke tip,ik en mijn moeder gaan het ook doen en dan gebruiken we het als een versiering in een krans die we zelf gaan maken
Kees Suijkerbuijk
Heerlijk in een Gin-Tonic!
Eerst 60 ml Gin in het glas, dan een theelepel marmelade (zonder de schilletjes) en goed mengen met de Gin. Een paar scheutjes Orange Bitter toevoegen en goed doorroeren. Het glas vullen MET ZOVEEL MOGELIJK IJSKLONTJES! (Hoe meer ijs, des te minder de verwatering!). Opvullen met goede kwaliteit Tonic en garneren met een paar schijfjes gedroogde sinaasappelschijfjes. Heerlijke Gin and Tonic!
Annerike
De sinaasappels zitten in de oven en het huis ruikt heerlijk! Ga het gebruiken als decoratie op de (kerst) taart.
Edwin Mies
Hoi, thanks voor het recept, ik ga het gebruiken als garnering voor een cocktail. Ik heb er wat mee geëxperimenteerd: als je teveel suiker toevoegt wordt het inderdaad te plakkerig, maar dat hoeft niet verkeerd te zijn als je het gaat gebruiken in een gerecht. Mocht je de plakken te dik hebben gesneden en je merkt dat de sinaasappel nog wat sompig is na 3 uur in de oven, zet ze dan wat langer in de oven :) Als je de temperatuur hoger zet dan 100 graden, dan wordt de kleur van de sinaasappel donkerder en is hij te gaar, misschien handig als decoratie maar dan is hij niet meer zo lekker.