Een snelle gids in LED verlichting

de-juiste-led-lamp-kiezen-15Vandaag ben ik heel enthousiast om een gids te delen over led! Sinds kort zijn wij overgestapt op led-verlichting in ons hele huis. Maar het heeft mij lang een beetje tegengehouden, omdat ik me weer zo moest verdiepen in led… Daarom vandaag deze gids! Gewoon een korte en praktische gids waarin ik uitleg wat led is en welke lampen je het beste kunt kopen. En nog belangrijker: of het misschien ook wat voor jouw huis is.de-juiste-led-lamp-kiezen-7Eén van de doelen van ons in dit huis is om beter met milieu om te gaan en energiezuiniger te zijn. Daarom was ik gelijk enthousiast toen IKEA mij benaderde om samen te werken en de barrières rondom led-verlichting weg te nemen.  Ik had een afspraak met een duurzaamheidsspecialist in IKEA en daar kreeg ik antwoord op alle vragen die ik altijd al had; is het licht niet koud en ongezellig, is het echt duurzamer, zijn de lampen niet duur enz. Inmiddels heb ik alle lampen in mijn huis vervangen met led en ik ben heel blij dat ik ben overgestapt!

Ik dacht dat het wel fijn zou zijn om hieronder gewoon de vragen te schrijven (en antwoorden) waar ik altijd mee zat. En de vragen die veel mensen mij nu ook stellen, als ik vertel dat ik ben overgestapt. Waarschijnlijk zit jij met dezelfde vragen! (maar stel gerust nog meer vragen in de comments, dan beantwoord ik ze zover ik het weet.)

a-cup-of-life-led-1Waarom overstappen op led-verlichting?
Het is goedkoper en veel beter voor het milieu.  Led verbruikt heel veel minder energie, in vergelijking met halogeen en gloeilampen. En met veel bedoel ik 85% minder energie. En dat is dus goed voor het milieu. ( want: minder energieverbruik vermindert de vraag van energiecentralen en de uitstoot van broeikasgassen).

Los van nog zoveel andere voordelen, zoals: Led heeft geen warm-up tijd nodig, zoals een spaarlamp wel steeds feller wordt. Led wordt niet zo warm, de lampen hebben een vele langere levensduur (ze gaan 10 x keer langer mee!), de lampen zelf zijn ook recyclebaar enz. Enne, het verhoogt je aantal karma-punten..

Led geeft toch heel ongezellig, koud licht?
Nee, niet per se. Ik dacht ook dat LED dat ongezellige, witte, tl-buizenlicht gaf. Maar je blijkt gewoon zelf de warmte van de led-lamp te kunnen bepalen!

Is led duur?
In aanschaf is een led-lamp duurder dan een halogeen lamp. Maar ik verbaasde mij erover hoeveel goedkoper ze zijn geworden. Daarom is het juist nu heel aantrekkelijk om over te stappen. Je haalt het er heel makkelijk uit, omdat je bespaart op je energie rekening. Plus, de lampen gaan veel minder snel stuk. (Ik was verbaasd toen ik hier invulde hoeveel lampen ik ging vervangen en hoeveel dat zou opleveren.)de-juiste-led-lamp-kiezen-16Is er voor elke lamp een led-lamp te vinden?
Ja, in principe kun je echt alles vervangen met led. Maar sommige lampen zijn misschien wat zeldzamer en lastiger te vinden. Ik heb bijvoorbeeld zo’n ouderwetse lamp met zo’n halogeenstaafje; die is heel lastig te vinden in led.waarom overstappen op led verlichtingOké! Maar nu praktisch, hoe kun je nu het beste beginnen met led-verlichting in je huis?

Tip 1. Kijk naar de lumen
Doordat led-lampen een stuk zuiniger zijn, moet je even omrekenen voordat je zomaar je oude lamp vervangt met dezelfde watt en lumen . 
Lumen en watt klinken zo ingewikkeld, maar het is heel simpel: op elke armatuur staat een maximaal aantal Watt; als er staat max. 20W, mag het lampje dat erin gaat niet meer stroom verbruiken dan die 20 watt. Vervolgens kun je uit alle lampjes tot maximaal 20W weer kiezen uit verschillende lichtsterktes (lumen).
Doordat een led-lamp nu minder verbruikt, heeft het geen zin meer om naar watt te kijken. Maar naar lumen! Omrekenen van watt naar lumen is gewoon simpel een 0 erbij doen!
Als je oude lamp dus 20 watt is, zoek je naar een nieuwe led-lamp van 200 lumen. (en die verbruikt dan i.p.v 20 watt, maar 3 watt vermogen!)

(Maar je kunt natuurlijk ook gewoon voor de zekerheid met je oude lampen naar de winkel gaan en daar vragen om de juiste vervanging. )
de-juiste-led-lamp-kiezen-1Tip 2. Kies de juiste kleurtemperatuur
Led-lampen zijn er in verschillende kleurtemperaturen. Maar er zijn er geen regels; kies welk licht je zelf het fijnste en mooiste vindt. Als je houdt van het traditionele, gele licht dat van een gloeilamp komt, dan moet je voor ‘warm wit’ gaan. Maar als je houdt van een modernere, koelere uitstraling in huis, ga dan voor koud witlicht . Dit licht is een stuk lichter en oogt ook iets blauwer. (Als je inrichting en/of verfkleur heel warm is, kun je overwegen iets koudere lampen te nemen en vica versa. Zo krijg je niet gelijk een ijskast of sauna gevoel zodra je de lampen aandoet).

Warm wit: de hal, woonkamer, slaapkamer
Koud wit: badkamer, toilet, keuken, werkkamer
Daglicht: voor gebruik buiten huis; studio’s, voor het opnemen van video’s enz.

Ik heb lange tijd in een toilet, waar geen daglicht kwam, een daglichtlamp gehad. Het was even wennen, maar het leek ook net alsof er een raampje zat! Als je overstapt van warm naar kouder licht, geef jezelf dan wat tijd om te wennen. In het begin is het heel kil, maar als het eenmaal went kan het heel fijn zijn!

Oh en je hoeft niet per se dezelfde kleurtemperaturen in dezelfde kamer te gebruiken. Je kunt in dezelfde kamer ook gewoon mixen en matchen! (dus bijv. een warme hanglamp die de hele kamer verlicht, maar een klein bureaulampje om te kunnen lezen in de luie stoel in de hoek!)de-juiste-led-lamp-kiezen-14
Tip 3. Check of je de lampen kunt dimmen
Gloeilampen/halogeenlampen zijn altijd dimbaar, maar dat geldt niet voor led-lampen. Op de verpakking staat een symbool die aangeeft of hij dimbaar is (zoals op mijn verpakking, linksonder in de hoek) of er staat letterlijk ‘dimbaar’. Er is één nadeel: dimbare led-lampen kunnen soms een beetje brommen, maar dat kun je verhelpen door een speciale led-dimmer te kopen.

Tip 4. Vervang oude lampen met led
En als je dan de goede lampen hebt gevonden, dan kun je alle oude lampen vervangen. Het is wel een investering om alle lampen in één keer te vervangen, maar je kunt ook beginnen met de 5 meest gebruikte lampen in huis. En daarvandaan uitbreiden. (Ik was in eerste instantie van plan om te wachten totdat elke lamp stuk ging en hem dan te vervangen met een led-lamp. Maar het bespaart zoveel per jaar, dat ik liever nu de investering wilde maken en alle lampen in één keer te vervangen. 

a-cup-of-life-led-3Ik heb alle lampen dus in één keer vervangen en “de investering”  viel mij heel erg mee. Ik heb ze allemaal bij IKEA gekocht en betaalde 55,- euro voor álle lampen in huis; van de zolder tot aan de woonkamer! (En yes! Inclusief wandlampen, nachtkastlampjes enz.) Nu ik toch opnieuw alle lampen in huis kon kiezen, heb ik op sommige plekken voor koudere lampen gekozen. Daar moet ik even aan wennen, maar voor de rest ben ik er heel blij mee (ik heb ze nu 2 weken)! Het is een echte game changer. Ik heb al veel vrienden (en familie) overtuigd om ook over te stappen op led!

De post is iets langer geworden dan ik had verwacht, en ik heb zelfs nog heel veel geschrapt.  Maar als je eenmaal in led duikt, wordt je heel enthousiast en is er zoveel over te vertellen! Hebben jullie al led-lampen in huis? Of was je het, net als ik, wel van plan maar kwam het er nog niet echt van? Ik ben heel benieuwd hoe jullie er over denken.  Liefs! X Shifra

Comments

 1. Mariska Post

  Hoi Sifra, Fijn dat het weer iets beter gaat met je!
  Ik heb een heleboel lampen met een dimmer. daar moet meestal minimaal 20 watt in meen ik. Zijn die lampen dan gewoon ongeschikt?
  Groeten Mariska

  • Shifra

   Staat er echt minimaal 20 watt? (dat is n.l echt heel veel om als minimum te hebben) Of staat er dat het geschikt is voor/tot 20 watt.

 2. Mirthe

  Bedankt! Eindelijk snap ik nu alles. Ik snapte nooit iets van kelvin, lumen of watt. Je hebt het allemaal zo abc uitgelegd. Wij zijn nog niet overgestapt op led, omdat ik dacht dat de investering groter zou zijn. Mooi karweitje voor deze week vakantie om eens naar Ikea te gaan!

 3. Joyce

  Dank je wel voor deze duidelijke uitleg. Ik snapte echt niets van het led-verhaal en het voordeel. Straks maar een lijstje maken van onze verlichting, en een mooi excuus om weer eens naar Ikea te gaan.

  • Shifra

   Hi Yvon! Dan kan het wel eens interessant zijn om naar LED te kijken. Ondanks dat ‘spaarlamp’ energiezuinig klinkt (en dat was het vroeger ook, vandaar de naam), is dat nu niet meer. En bespaar je heel veel energie en geld als je zou overstappen op LED! LED is er ook in dimbaar!

 4. Jessi

  Wij hebben in de ons appartement alle spotjes in de badkamer en keuken vervangen door led. Wij zijn heel tevreden. In ons huisje gaan we wel de investering doen en alles in één keer vervangen. Nu nadenken over welke soort waar. Leuk overzichtje!

 5. Tessa@hotmail.com

  Even in de schoolbank gezeten en de uitleg over de lampen is duidelijk.
  Morgen probeer ik naar Ikea te gaan om kampen voor de werkkamer en misschien ook wel in de keuken..

 6. Marloes

  Bedankt voor deze fijne uitleg! Heb het ook nooit zo gesnapt. Maar de uitleg is heel duidelijk en de link met hoeveel je kan besparen, daar schrok ik wel even van!
  Ook dacht ik dat het nog steeds zo duur is, maar 55 euro voor een heel huis vind ik best goedkoop eigenlijk!
  Dit zet ik zeker op mijn lijstje voor ons volgende Ikeatripje :)

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.