Eerste trimester: maand na maand

a cup of life 2 (1)-Als je wat minder geïnteresseerd bent in zwangerschapsdingen, helemaal oké. Skip deze post en kom morgen terug! Dan staat er weer een normale post online!-

Het leek me leuk om elke 3 maanden een update te geven van mijn zwangerschap! En tussendoor komen er nog een paar posts online over de babykamer. Ik heb The Belly Book gekocht waar ik alles vanaf het begin van week tot week bij houd (een aanrader!). Maar ik heb ook elke maand uitgeschreven hoe het was, om later hier op mijn blog te publiceren. En het eerste trimester is nu compleet!

a cup of life 2Eerste maand
Ik kwam erachter dat ik zwanger was na 4 weken, aan het einde van de eerste maand dus! Maar ik voelde eigenlijk na 2,5 week al dat ik zwanger was. Mijn lichaam begon gelijk te veranderen. Mijn borsten groeide, werden gevoelig en ik voelde dat ik niet helemaal mezelf was. Ik was gelijk ook al ontzettend moe. ‘s Avonds kon ik om 9.00 echt al slapen. En ‘s middags had ik eigenlijk een middagdutje nodig.  Aan het einde van deze maand testten we, toen ik overtijd was. Het was zó’n spannende ochtend. Ondanks dat mijn voorgevoel zei dat ik zwanger was, was ik ergens ook bang dat misschien intussen al was mis gegaan en de hormonen gewoon nog in mijn lichaam zouden zitten. (We hebben het testen gefilmd en ook hoe onze families/vrienden reageerden toen we het hen vertelden! Video komt deze week nog online.)

a cup of life 2 (5)Tweede maand
In in week 5 begon ik plotseling misselijk te worden. All day long. Ik las er veel over op internet en hoe andere vrouwen daarmee om gaan. En in week 6 begon ik hun tips te proberen; zoals ‘s ochtends, direct als ik wakker werd, rechtop zitten en iets eten. Als ik ook maar even 5 minuten wachtte werd ik al misselijk.Het lukte het mij ook niet meer om ‘s avonds te eten. Vlak voor het avondeten werd ik gigantisch misselijk. Ik had een afkeer van al het avondeten wat we ooit hebben gegeten, dus ik at vooral boterhammen met vlokken. Het ergste vond ik ‘s nachts misselijk wakker te worden. Op sommige dagen was ik alleen maar naar de klok aan het kijken tot de dag weer om was. Ik werd er soms een beetje down van en vroeg me echt af of ik dit nog wel een dag langer kon volhouden. (Hans, die de supportive-husband-rol heel goed op zich nam, verzekerde mij dat het allemaal wel tijdelijk zou zijn)

Ik maakte nachten van 10 uur en ik moest standaard s’middags slapen, maar ik had het idee dat dan de hele misselijkheid-routine weer van vooraf aan begon.

Ook kon ik deze maand plotseling ALLES ruiken en vrijwel alles wat ik rook vond ik verschrikkelijk. Van de prullenbak en de koelkast die heel erg stonk (die ik al rook als ik gewoon langs liep) tot aan de geur van vers gebakken/geroosterd brood, Charlie zijn adem en mijn favoriete luchtje van Hans. Ook kreeg ik af en toe pijn in mijn buik, lichte steekjes of samentrekkingen van mijn baarmoeder die uitzette (volgens de verloskundige).

Bij week 6 hadden we onze eerste echo! We waren heel zenuwachtig, maar alles was gelukkig goed! We zagen een knipperend stipje op de monitor dat het hartje moest voorstellen. Binnen 10 minuten stonden we weer buiten en moesten we alles even laten bezinken. We hebben ons kind gezien, wauw!
In week 9 hadden we onze tweede echo. Hij/zij was alweer een stukje gegroeid, maar het bleef allemaal nog zo vaag. Mijn baarmoeder ligt diep naar achteren gekanteld, waardoor we eigenlijk alleen screenshotjes te zien kregen.

Zwanger zijn vind ik echt een heel stuk zwaarder en intensiever dan had ik verwacht. Maar ik probeer mijn doel voor ogen te houden en daar dankbaar voor te zijn.
a cup of life 2Derde maand
Mijn misselijkheid veranderde in ‘vlagen’ van misselijkheid. En ik was zo blij met alle uurtjes dat ik me weer een beetje fit en mezelf voelde! Deze maand kreeg ik HEEL erg cravings. Bijna ‘ik eet alles los & vast’. Alles wat ik voorbij zag komen, móest ik hebben. Ik zag Paula’s toetje (je-weet-wel, die koe vla!) op een vrachtwagen staan, en ik móet Paula’s toetje hebben. Nog nooit gegeten. Ik moest denken aan een vis van vroeger, dus ik moest die vis hebben. Mc flurry’s, Maltesers, paprika chips. Ik voelde me een ongedisciplineerde koe; Paula dus. Ik probeerde soms de cravings te weerstaan, maar ze bleven als een stelletje strontvliegen achter mij aanvliegen totdat ik ze gegeten had. En ik was niet sterk genoeg. Na een paar dagen stond ik vanzelf ergens snoep te scheppen naar alle snoepjes die al een paar dagen door mijn hoofd spookte.
Dit trimester hoorden we voor het eerst het hartje kloppen bij de verloskundige en bij de echopraktijk kregen we een echo van 45 minuten! Dit was zo gepland en ik vond het heel bijzonder. Doordat we zo lang en uitgebreid naar ons kindje mochten kijken, hadden we veel meer de tijd om te beseffen wat we zagen. “mag ik nog een keer het handje zien?” Ik werd verliefd van alles wat ik zag. Als ik zie wat er allemaal al in mijn buik zit, dan snap ik dat mijn lichaam zo moe is.

Als je ooit zwanger bent geweest (of nu zwanger bent!), wat waren jouw eerste termijn-symptomen? :) X Shifra

Comments

 1. Super leuk om dit zo te volgen! Mijn symptonen waren vanaf het begin ook al mijn borsten samen met vlagen van misselijkheid. Ook had ik zomaar ineens extreme last van mijn rug wat uitstraalde naar mijn longen. Dus heel erg ongerust naar de dokter, bleek het gewoon een spier te zijn die ik had verrekt tijdens het slapen. Ik slaap sindsdien ook met het hoofdeind omhoog, en nu nergens meer last van gehad gelukkig. Morgen alweer 24 weken en ik voel me super! Ook onze kleine meid doet het goed. Rond de 16 weken begon ik mij weer fit te voelen, hoop dat dit voor jou ook zo gaat zijn!

 2. Hier enorme vermoeidheid en bij de eerste ook echt dat ik niets kon ruiken of ik ging al over mn nek. Echt heel erg!

 3. Hoewel ik nog totaal niet in de fase van mijn leven zit waar ik ‘n baby wil, vond ik dit echt heel leuk om te lezen. Die foto’s zijn ook zo leuk! Al valt het nog totaal niet op, haha. Maar wel tof dat je dat allemaal bijhoudt, zowel in dat boek, als via dat filmpje. Ben benieuwd! Nog heeel veel succes :) Liefs.

 4. Pfoe, wat lastig die misselijkheid. Ik heb er zelf gelukkig nooit last van gehad (wel heel moe) maar de middelste tijd van je zwangerschap is vaak het allerfijnst. Ik heb sinds ik een keer zwanger ben geweest pas echt goed door hoe je hormonen je beïnvloeden. Als ik nu niet lekker in m’n vel zit kijk ik daar altijd als eerste naar :-)

 5. Wat vervelend, die misselijkheid! Maar wel heel mooi dat je je zo bewust bent van voor welk doel het uiteindelijk allemaal is. Ik hoop dat de misselijkheid wat meer naar de achtergrond gaat en dat je op en top kunt genieten van deze speciale tijd.

 6. Wat leuk om te lezen allemaal.
  Je geniet volop, ook al is het begin zwaar geweest…..
  Ik ben 3 keer zwanger geweest, heel bijzonder.
  Gewoon toegeven aan je lichaam is mijn geheim.
  Probeer “met mate” te eten en als je iets “moet” eten, neem dan eerst wat gezonds, zodat je minder eet van het ongezonde.
  Alles wat je eet geef je olm aan je kindje, dat hielp mij enorm om vooral gezonde dingen te eten.
  Ik dacht dan…..”kijk baby, mamma neemt een appeltje, neem jij de helft maar” (zoeits, snap je me?)
  Ik nam ook echt wel ongezonde dingen hoor, soms MOEST ik dat gewoon verslinden, hihi.
  Ik had enorm behoefte aan yoghurt, biogarde, milkshakes, melk, karnemelk, enz….. Melk producten dus, mijn bio garde deed ik niet eens meer in een bakje, die vrat ik zo op, halve liter, hoppa…..lepelde ik zo weg.☺
  De laatste zwangerschap vond ik karbonades ook heel lekker……wij kregen toen een meisje en die heet Jade…..Jade karbonade zeggen wij wel eens, maar het gekke is……ik ben helemaal niet meer gek op karbonades!!!! 😁
  Ach, je lichaam is een bijzonder iets, zo’n babytje is niet meer als een zaadje en een eitje en jij maakt daar, binnen 40 weken een heel mensje van…..niet zo gek toch dat je moe, misselijk, kortaf, chagrijnig en ook SUPER gelukkig bent.
  Je bent hartstikke druk met deze klus!

  Nogmaals, blijf ook genieten en geef er af en tos maar gewoon aan toe.
  Lieve groet, Daphne

  • Shifra

   In het begin had ik precies dezelfde benadering, alles wat ik eet komt bij het kindje. (en officieel was dat toen nog niet eens! Ha.) Maar nadat ik misselijk ben geworden kan ik die houding niet meer terugkrijgen. Misschien als alle misselijkheid weer voorbij is, dat dat weer lukt. Nu vind ik mezelf te zielig en graai ik naar van alles :(. Bedankt voor je lieve, steunende woorden! XX

 7. Mooi geschreven. Mijn zoon is inmiddels 3 maar tijdens mijn zwangerschap was ik de 1e 3 maand ook erg moe en misselijk, heel vervelend. Na de 12 weken werd dit gelukkig beter en voelde ik me goed. De laatste 3 maand was ik ook weer erg moe en toen ipv misselijkheid veel zuurbranden. Hoop dat het bij jou na 12 weken ook beter wordt!

 8. Wat vervelend die misselijkheid en vermoeidheid! Ik ben nu zelf 21 weken zwanger en heb in t begin echt een paar weken plat gelegen door een combinatie van duizeligheid, misselijkheid en extreem hoesten. Gelukkig ben ik nu nog maar af en toe misselijk. Oeh en mijn discipline wat betreft gezond eten is ver te zoeken de laatste tijd ;-) Die extreme gevoeligheid voor geuren is bij mij inmiddels weg, alleen van kip moet ik niks weten. Gister zat mijn man van die kipkrokantschnitzels te eten en toen ben ik maar naar boven gevlucht omdat ik de geur niet kon hebben.

  • Shifra

   Haha, wat grappig dat je zo’n afkeer hebt gekregen van kip! Hopelijk komt dat straks weer terug! Liefs!

 9. Wat leuk om te lezen. Het lijken mijn eerste drie maanden wel (en bij mij was de misselijkheid na drie maanden voorbij en verder ging het prima en een succesvolle thuisbevalling er achteraan, plus een perfect kind dat eruit kwam).

  Die vermoeidheid was ook zo erg ja. Ik ben eens bijna in slaap gevallen tijdens een interview (werkte toen bij de krant). Ik kan me alleen niet heugen dat ik ooit lekker heb gegeten tijdens die eerste drie maanden. En koffie kon ik niet ruiken, mijn man moest de koffiezetter op zijn werkkamer zetten, anders kon ik niet in de keuken komen ;-)

 10. Ik vind je zwangerschapsartikelen nu al hartstikke leuk en van mij mag je er eigenlijk nog wel meer over schrijven ;) Ik ben nooit heel misselijk geweest, maar dat van die vieze geurtjes herken ik wel. Mijn eerste zwangerschapsklacht waren mijn borsten. Goh, wat deed dat zeer!
  Liefs

 11. Hedwig

  Ik vind posts rondom je zwangerschap juist heel leuk hoor, lekker veel posten! Ik hoop dat je je inmiddels wat fitter en fijner voelt. X

 12. Heleen

  Wat leuk om te lezen allemaal! Vind het zeker niet vervelend deze baby-updates. Zelf nog nooit zwanger geweest dus geen ervaringen, maar inlezen is altijd leuk ;-)

 13. Didi

  Ik was ook heel misselijk en moe de eerste 5 maanden bij beide zwangerschappen. Elke dag 3x overgeven. Vanaf 5 maanden ben ik minder gaan werken omdat het gewoon niet meer ging om 5 dagen 100 km verderop te werken en werd het wat beter.
  De was ophangen ging ook niet meer omdat ik dan steeds voor het wasrek moest bukken en dat zorgde weer voor overgeven. Heel vervelend :)

 14. Ilse

  Ik ben zelf helaas nog nooit zwanger geweest (mijn vriend en ik zijn er wel mee bezig) dus geen ervaring met symptomen. Maar wel onwijs leuk om te lezen en dat je alles bijhoudt.

 15. Hier merkte ik het ook direct dat ik zwanger was, maar dat kwam door de misselijkheid haha! Leuk om zi mee te lezen! En nu heb ik zin in Paula toetjes en schepsnoep… maar een goede 20 weken echo is een goed excuus toch?

 16. Sophie

  Hallo,
  Leuk om je gevoel en ervaringen van je zwangerschap te lezen. Heel herkenbaar. Zaterdag ben ik 6 weken. Ben constant misselijk en kan bijna geen enkele geur verdragen ( heel vervelend als je in een kinderdagverblijf werkt ;-) )

  Veel succes nog met je zwangerschap, ben benieuwd om nog verhalen te lezen!

 17. Rianne

  Hier een opsomming van mijn ‘klachten’ hahaha het klinkt verschrikkelijk als ik het zo zeg. Ik ben nu 13 weken en 3 dagen zwanger.
  Die hormoon emotie valt me reuze mee, ik ben best wel een jankert dus dat had ik veel erger verwacht :’) Misselijkheid valt me mee, vooral tussen 5 en 8 weken last van gehad maar dat was over t algemeen weg te snoepen. Geen enkele keer overgegeven. Toen ook een rare eet voorkeur ontwikkeld. Nog nooit zoveel friet en andere rommel gegeten. Afgelopen 2 weken veel last van maagzuur maar daar heb ik nu tabletten voor en dat werkt super. Vooral veel last van verminderd slijmvlies in m’n mond waardoor m’n mond vaak droog is en ik ben steeds heel moe maar dat gaat ook beter. Ik lust geen koffie meer terwijl ik daar echt hooked aan was. Heb verschrikkelijk zin in typisch kinderfeestje eten en heel veel honger.
  De moeheid valt me zwaarder dan verwacht en de rest valt me best mee. Ik dacht ook dat ik de eerste 3 maanden al retezwaar zou worden maar ben nog maar 2 kg aangekomen. 🎉 Heb wel al een grotere buik dan voorheen maar dat komt dan weer omdat je darmen opzetten door de hormonen. Als je het leuk vindt mag je mijn zwangere verhalen volgen op instagram. Mijn feed heet vandebehanger :)

 18. Hihi om sommige stukjes moet ik zo lachen. Veel is ook herkenbaar. .vooral dat iets zien en er dan gelijk zin in hebben… heb nu vooral veel zin in zoet en vind t soms lastig me te beheersen. Misselijkheid was in w wel 7-13 en soms als ik te lang wacht met iets te eten moet ik ook spugen maar dan blijft t gelukkig bij een keer.. ik hoop dat je de volgende periode ook weer goed doorkomt. Je straalt in elk geval

  X

 19. Lisan

  Leuk om te lezen! Ik ben 17 weken zwanger van de eerste, dus leuk om andere zwangeren te volgen. Ik had ook last van moeheid, pijnlijke borsten, slecht slapen, maagzuur. Niet echt misselijk geweest. Vanaf het tweede trimester wordt het wel echt steeds leuker vind ik! En de echo’s en hartjes zijn zo bijzonder!! Blijft een bizar idee dat er zoiets bijzonders in je lichaam groeit.

 20. Deborah

  Hoi, normaal lees ik alleen maar nu wil ik even reageren. Gefeliciteerd met je zwangerschap! Ontzettend leuk om mee lezen hoe het met je gaat. Ik ben zelf 16 weken zwanger van onze derde en het blijft bijzonder en geweldig! Alleen heb ik het geluk dat ik echt helemaal nergens last van heb. Bij mijn eerste twee zwangerschappen ook niet. Echt helemaal niets totdat het met een maand of 7,5 a 8 in de weg gaat zitten en wat vocht vast houden op het eind. Ik hoop dat je een goede zwangerschap heb, geniet er van als dat kan want voor je het weet heb je de kleine in je armen!

 21. Anne Moyses

  Heel leuk geschreven Shifra! En nogmaals allebei gefeliciteerd, zaterdag 1 april, moest ik toch nog even twee keer nadenken hoor! Ik wens je een hele fijne zwangerschap toe, ik ben benieuwd naar je zwangerschapsblogs!

 22. marjon

  Het was bij alle 3 anders maar inderdaad de geur van alles…..vreselijk. Ook het avondeten ging niet meer vanzelf, vanwege de geur! Maar het gaat ook weer over.
  Leuk om te lezen over je zwangerschap.

 23. Desire

  Ik ben zo blij voor jullie! Mijn cravings waren in het begin pinda flips van die pinda chips, 3 zakken gingen er in 2 dagen makkelijk doorheen. Mijn zwangerschap was tussen haakjes makkelijk ben alleen erg moe en uitgeput geweest. Nu ben ik door een keizersnede bevallen op 16 maart van een ventje. Wens je veel succes lieve shifra en een tipje voor hans tel tot 10!

 24. Als ik het zo lees mag ik in mijn handjes knijpen met mijn eerste trimester. Ik ben tussen week 7 en 9 wel wat misselijk geweest, maar het waren meer misselijkheidsvlagen en het bleef niet de hele dag hangen. Ik verloor alleen héél veel bloed in het eerste trimester – drie weken achter elkaar. Echt super spannend, maar inmiddels ben ik al bijna 28 weken zwanger, dus dat bloedverlies heeft niets uitgemaakt.
  Ik hoop dat je je snel weer helemaal lekker voelt! Het tweede trimester vond ik echt een stuk fijner dan het eerste trimester. Minder onzekerheid en veel meer genieten van een groeiende buik en schopjes! Geniet ervan!

 25. Ooo, die misselijkheid klinkt echt vreselijk :( Moest wel lachen om je Paula-verhaal. En ik ben superbenieuwd naar de video!

 26. Zo ontzettend leuk om te lezen en je zwangerschap zo een beetje te kunnen volgen!
  Mijn meisje is net 3 en blijft waarschijnlijk de enigste (geen medische reden hoor), we hebben niet het idee dat we er nog “eentje aan toe willen voegen” maar ik mis het kleine, nieuwe en alle dingen die er in het begin bij komen kijken wel een beetje. Door jou te volgen herbeleef ik alles weer een beetje, heerlijk!
  Hopelijk voel je je snel weer wat fitter!

 27. Pam

  Ondanks dat ik totaal niet in dezelfde levensfase zit, vind ik deze posts heel leuk om te lezen! Zou het niet erg vinden om meer over je zwangerschap te lezen :)

 28. Cindy

  Mijn eerste zwangerschapssymptomen: Duizelig, heeeeeel moe (oh wat verlang ik terug naar die tijd dat ik zo uren achter elkaar kon slapen, overigens slaap ik ‘s nachts ook goed hoor, we mogen echt niet klagen) en McDonalds food! Heeeeel veel McDonalds. Dat verdween in het 2e trimester, dat was ook wel fijn haha.

 29. Eigenlijk totaal niets noemenswaardig. Bij mijn eerste zwangerschap was ik 5 dagen heel erg misselijk. Maar dat was ook het enige waar ik de hele zwangerschap last van had. Voor de rest was het serieus appeltje eitje en had ik echt nergens last van. Met deze zwangerschap was ik wat later misselijk. Gelukkig niet in het begin, want ik was aan het backpacken in Thailand. Maar met vlagen af en toe tussendoor. Voor de rest is het wat zwaarder, omdat je al een kleintje hebt. Maar nog steeds heb ik niets te klagen.

 30. Wat balen dat je zo misselijk bent! Ik heb er geen ervaring mee, maar ik vind het zo mooi bij anderen. Daardoor wil ik het ook wel, maar ook denk ik dat ik er nog niet aan toe ben haha. Fijne zwangerschap!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.