Happy birthday voor mijn 100-jarige oma!

a-cup-of-life-7100 jaar geleden is een geweldig vrouw geboren. Ze staat dan wel niet als belangrijk persoon genoteerd in de geschiedenisboeken (alhoewel een fashionboek zou kunnen, met haar verstand van mode), maar voor mij is ze belangrijk. Mijn oma wordt vandaag 100! Zij leeft al een héle eeuw: 100 jaar. 36.525 dagen. Wauw, dat is niet te bevatten. Wat moet zij de wereld hebben zien veranderen. Zelf kan ze het ook niet bevatten, want elke keer als je haar eraan herinnert geeft haar gezicht een verbazende en tegelijkertijd trotse blik. Ze is oud, maar je geeft haar geen 100. Ze is nog helder, vol levenslust en stralende ogen. En weinig rimpels (“nooit in de zon zitten & dagelijks smeren met crème.”) Ik grap nog wel eens of er nog leuke mannen in het verzorgingstehuis voor haar zitten. Waarop ze bulderend moeten lachen en dan haar mond houdt. Dat is mijn oma. a-cup-of-life-9Voor de grap zocht ik op wat mijn oma allemaal heeft meegemaakt de afgelopen jaren. Toen pas besefte ik hoe oud ze is en wat 100 jaar betekent.

Mijn oma is geboren in hetzelfde jaar als Roald Dahl, midden in de Eerste Wereldoorlog. Het jaar dat voor het eerst de zomertijd in Nederland inging. Ze heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt, de Grote Depressie, de Koude Oorlog, het ontstaan van Flevoland, de eerste mens op de maan (waar ze ‘s nachts haar bed voor uitging), de waterrnoodsramp (waarbij ze voor dagen niet wist of haar eigen man nog wel leefde). Zij heeft het állemaal meegemaakt, zoveel zien gebeuren in de wereld, verschrikkelijk en mooi. En nog steeds geniet ze zo van het leven en blijft ze haar best doen om ‘deze tijd’ bij te houden. Op haar 86e wilde ze nog in de zweefmolen van de Efteling en nu vraagt ze nog zo vaak aan mij of ze het jurkje wat ik draag mag hebben, als ik het niet meer hoef. Of waar ik dat shirtje heb gekocht, op de manier zoals een vriendin dat vraagt. En: “Een computer, dat kan ik zeker niet meer leren?”

Ze heeft 3 koningen ons land zien besturen, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Mijn oma was al 21 toen Beatrix geboren werd en ze was 64 toen ze haar koningin zag worden. Maar het meest bizarre vind ik nog wel dat we allemaal gelezen hebben in de geschiedenislessen over Einstein, de Berlijnse muur, Pearl Harbor, Eerste Olympische spelen in Nederland – maar zij leefde tóen echt, dat was háár tijd.

Ik probeer haar nu wel eens uit te leggen wat het internet is en wat ik doe met mijn blog (‘een tijdschrift op het internet’), om dan te beseffen dat zij er al was voordat er ook nog maar televisie was. En nog extremer: zij was er al voordat het ‘bevroren voedsel’ ontstond, de balpen en voordat er chips en cola (COLA!) in Nederland was. Poeh, wat een wereld moet dat geweest zijn.30337_378674068891161_529856366_n

Maar ik ben dol op mijn oma! En ik ben blij dat ze nu zo dichtbij woont in het verzorgingstehuis. Ze is namelijk altijd heel aanwezig geweest in mijn leven, van kinds af aan. Ze kwam langs met alle feestdagen EN verjaardagen (vanuit Zeeland). En meestal bleef ze gelijk een maand, of langer. Ze had haar eigen kamer in mijn ouders’ huis. En draaide heel automatisch gewoon mee als een extra ouder, ze maakte het huis schoon en paste op mijn broers en mij. Misschien heeft dat haar wel geholpen zo jong te blijven en ervoor gezorgd heeft dat ze nu nog steeds geintjes uit kan halen.

Vlak voor mijn vakantie vroeg ze ongerust of ik wel op tijd terug was voor haar big birthday. Natuurlijk! Want ze viert het groots.  Ze praat al maanden over haar verjaardag, wie ze allemaal wilt uitnodigen en wat voor hapjes er moeten zijn. De levensverwachting was 55 jaar toen zij geboren werd. Nou, zij heeft zichzelf wel bewezen. Fijne verjaardag, Oma! Je hebt mijn leven gesierd en aangevuld met verstand, kennis en liefde. X Shifra

Comments

 1. Yvonne

  Wauw wat een prachtige post! Deze zou je moeten laten lezen aan je oma! Van harte gefeliciteerd! Wat een bijzondere en prachtige leeftijd!❤ Geniet ervan met z’n allen, ook van the big surpise party!!! 😀😙

 2. Sem

  Wat een geweldig stuk Shifra. De liefde voor je oma straalt er vanaf. En zo bizar om te lezen wat ze allemaal mee heeft gemaakt. Mijn eigen oma is 96, woont nog zelfstandig maar praat helaas nooit veel over het verleden. Toch maakt het het voor mij heel bijzonder dit stuk te lezen. Doet me beseffen dat ook mijn omaatje dit allemaal meegemaakt heeft. Dankjewel!

 3. Luna

  Wat een lief stuk. En inderdaad het is niet te geloven dat een mens zoveel kan meemaken in zijn of haar leven. En beetje fijne verjaardag gewenst! 😃

 4. Hiep hiep hoeraaaaa! Gefeliciteerd met deze geweldige dag. Wauw! 100 jaar, echt mega bijzonder lijkt me dat. Nog vele jaren gewenst en een heeeele leuke dag! X

 5. Madebyuna

  Onwijs leuk stuk! Ik vind het een hele leuke benadering van laten zien hoe oud iemand is! Je gaat pas echt leven als je hoort wat ze meegemaakt hebben! Van harte voor je oma, dat het een feestelijk dag mag zijn!

 6. Marielle

  Hoi Shifra…. van Harte Gefeliciteerd met jullie oma!! 100 jaar……
  Vandaag een hele fijne en gezellige dag gewenst met z`n allen!

  Groetjes van Marielle

 7. Van harte gefeliciteerd met je oma! Wat een super lieve blog en wat straalt je oma op de foto’s! Een hele fijne en bijzondere dag!

 8. Van harte gefeliciteerd met je lieve, mooie oma! Wat een prachtig mens! Bijzonder om erbij stil te staan hoeveel mensen van die leeftijd hebben meegemaakt!

 9. Wow, soms vind ik het bizar hoe snel de wereld verandert! Ik dacht er gisteren met de onweer nog aan: ‘vroeger’ (toen ik klein was) moesten alle computers uit en werden mijn ouders panisch als er nog iets aanstond :’) Nu laten we lekker alles draaien, no worries. Gek he. Heel mooi, deze blog! Zo zie je pas echt wat 100 jaar is, met al die gebeurtenissen. Helaas ook oorlogen en rampen, maar gelukkig ook de balpen en chips. Hulde voor oma! Gefeliciteerd!

 10. Diana

  Wauw wat een prachtig verhaal! Ik vind je oma altijd zo leuk in de vlogs, heerlijk om te zien dat ze nog van het leven geniet! Van harte gefeliciteerd met deze bijzondere verjaardag!

 11. Astrid

  Wat een liefde straalt er uit jouw stukje, wat een mooi eerbetoon aan je oma en wat een superoma. Ik lees:Zeeland en denk dan dat zij familie moet zijn van mijn schoonfamlie (Jumelet) Maakt het extra bijzonder om te lezen. Van harte gefeliciteerd en nog veel mooie momentjes samen.

  • Shifra

   Wat leuk dat je schoonfamilie uit Zeeland komt! Zij heet alleen zelf geen Jumelet, maar Stouten. Ze is de moeder van mijn moeder! Bedankt voor je lieve bericht! <3

 12. Gefeliciteerd! Wij hebben dus een Zonnebloemoma (dat is niet mijn oma, maar een 95-jarige die we al jaren bezoeken via de Zonnebloem, alleen we noemen haar altijd zo) en die vertelt ook altijd van die mooie verhalen. Over dat ze zo slim was dat ze klassen mocht overslaan maar niet verder mocht met school (want ze moest thuis helpen) en dat ze als kind alleen mens-erger-je-niet had en verder geen speelgoed. Doet je ook weer beseffen hoe goed wij het hebben.

  Fijne dag vandaag!

 13. Wat een ontzettend lief geschreven artikel, gefeliciteerd met je Oma. Ik hoop dat jij (en zij ook) een hele fijne dag hebt vandaag.

 14. Woe wat een mooie tekst heb je geschreven. Prachtig Shifra. Ik kan me voorstellen dat je trots op haar vent!

 15. Hartelijk gefeliciteerd met je lieve oma, lieve Shifra. Geniet nog maar van haar zolang het kan. En zeker vandaag!!

 16. Wat een prachtig artikel over een vrouw die een onwijs mooie leeftijd heeft behaald! Gefeliciteerd met je oma!

 17. Wauw wat geweldig als je oma die leeftijd mag bereiken! Ze lijkt me een lieve en prachtige oma, en je mag trots zijn op haar! Geniet van deze dag en van alle dagen die nog komen met elkaar! Gefeliciteerd!

 18. Oh wauwww, wat super bijzonder! Al helemaal als je het zo bekijkt; wat heeft ze ontzettend veel meegemaakt. Een paar maanden geleden is helaas mijn (overgroot)oma overleden, maar met de leeftijd van 103(!!!) was het ook wel goed zo. Mijn oma woonde haar hele leven in Rotterdam en heeft het bombardement van ontzettend dichtbij mee moeten maken, de verhalen die ze over vroeger vertelde zal ik nooit vergeten. Gefeliciteerd met je oma! <3

 19. Laura

  Wat een mooi verhaal, ik krijg er kippenvel van!
  Doet mij denken aan mijn opa van 95 (die dit jaar 97 geworden zou zijn) maar ook aan mijn opa van 93, die gelukkig nog wel in mijn leven is. Ook vol levenslust en helder van geest. Hij weet meer van de Ipad Air dan ikzelf…. Hoezo te oud om te leren? ;-)

  Hele fijne dag met je familie en natuurlijk met oma!
  Liefs

 20. Awh heel mooi geschreven voor je oma! En inderdaad: als je al die dingen opnoemt besef je pas wat iemand allemaal heeft meegemaakt zeg. Al zou ik haar inderdaad geen 100 schatten (hopelijk heb je die genen van je oma meegekregen hè hihi). Een hele fijne dag gewenst! :D

 21. Suuz

  WAUW!!! Prachtig! Van Harte Gefeliciteerd!! Hele fijne dag! dikke verjaardagsknuffel van suuz

 22. Van harte gefeliciteerd met je oma! Bijzonder hè, als je erover nadenkt hoe lang ze er eigenlijk al is. Ik hoop dat ze nog lang in je leven mag zijn. Je hebt een prachtig artikel ervan gemaakt, ik zou het zeker aan je oma laten lezen! <3

 23. Paula

  Heel bijzonder zo’n 100e verjaardag, mijn overgrootoma vierde bijna 2 jaar geleden haar 100e verjaardag. Helaas is ze op 31 augustus overleden aan de gevolgen van de brand in Rilland in het verzorgingstehuis. Ze is bijna 102 geworden. Niet iedereen krijgt de kans om zo oud te worden in goede gezondheid, wees dankbaar dat ze nog in jullie midden is :) het is precies zoals ze zeggen, wijsheid komt met de jaren :p ik zou er alles voor over hebben om mijn overgrootoma nog 1 keer te kunnen zien en haar allerlei vragen te kunnen stellen over het leven..

 24. Ilse

  Waaauw, wat een lieve, bijzondere blog :)
  Een prachtige sterke vrouw op wie je veel lijkt zo op de foto’s te zien!

 25. Wauw, 100! Gefeliciteerd! :) Toch altijd bijzonder als iemand de 3 digits mag aantikken.

  Mijn yogadocente vertelde laatst over professor Andrea Maier, die onderzoek doet naar veroudering – de huidige jonge generatie heeft het potentieel om 130 te worden, als we kijken naar de ontwikkelingen in voedsel, lifestyle en technologie. Bizar toch?

 26. Opa Smurf

  Ja, je hebt een bijzondere oma. Was vereerd dat ik ook op haar feestje mocht komen.

 27. Lisette

  Prachtig is je oma. Ze straalt liefde, mildheid, humor en wijsheid uit. Hiep hiep! (X100)
  Mooi dat je je zo bewust bent van haar rol in jouw leven, en wat fijn dat ze nog in goede gezondheid is! Tel jullie momenten met haar…😘

 28. Ilse

  Wat een mooi stuk heb je geschreven en nog gefeliciteerd met je oma! En ze heeft echt veel meegemaakt!

 29. Wat een ongelooflijk lieve tribute en wat een leuke foto’s! Wat een leeftijd, wat een leven en wat een tijdperk hm? Ik heb een Oma in mijn omgeving die deze maand 103 jaar oud wordt en probeerde mijn zoon (van 10 jaar) uit te leggen wat zij allemaal heeft meegemaakt en zien veranderen. Voor mij als 30-something is het al nauwelijks te bevatten, laat staan voor een kind :-)
  Over cola en balpennen had ik niet eens nagedacht, jij hebt echt diep gegraven haha
  Gefeliciteerd met je Oma, echt heel leuk dat je haar zo in het zonnetje zet op je blog!

 30. Mariska

  Wauw Shifra ik heb dit stuk met zoveel plezier gelezen. You’ve outdone yourself! Ik kreeg gevoon kippevel op een gegeven moment, de liefde voor je oma straalt er vanaf.. Prachtig <3

 31. Wat mooi geschreven en nog gefeliciteerd met deze super oma ( gelukkig was de verjaardag leuk en is ze niet uit het raam geklommen en verdwenen ;) ) Heb je deze blog eigenlijk ook aan je oma voorgelezen? Zal ze vast mooi vinden.

 32. Wat ontzettend bijzonder en wat heb je dit mooi geschreven! Zo gek inderdaad wat zo iemand allemaal heeft meegemaakt! Dat ze nog maar lang bij je mag zijn :)

 33. Fransien

  Lief geschreven over oma, al mis ik wel de mooie foto’s van pma op de dag zelf.

 34. Marieke

  Ik kom net de foto met je oma, moeder en jou op Facebook van Hip tegen! Wat leuk dat ze haar verjaardagsgeld aan Hip heeft gedoneerd. Mijn vader is voorzitter van Hip Nieuwegein (emeritus predikanten moeten wàt met hun vrije tijd ;)) dus vandaar dat ik dit bericht zag. Grappig om dit zo tegen te komen aangezien ik jouw blog al lang volg!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.