Hoe maak je een weefrek?

Hoe maak je een weefrek (18)

Als je op zoek bent naar een nieuwe leuk hobby, laat het dan weven zijn. Het is niet alleen heel leuk om te doen, het werkt zo rustgevend en je krijgt er iets leuks voor terug. Al sinds de zomer kijk ik verlangend naar alle mooie weefkleedjes die ik op Instagram bij Amerikanen voorbij zie komen. Ik wilde zelf ook graag aan de slag, maar ik kon nergens een weefrek vinden. Totdat ik in december op een klein weefrekje stuitte. Ik was er blij mee, maar al snel merkte ik dat het eigenlijk te klein is om er iets leuks in te kunnen weven. De enige oplossing was om er eentje zelf te maken En dat is het beste wat ik ooit heb kunnen bedenken. Het geeft zoveel meer mogelijkheden, het is simpel én voor een prikkie te maken. Pak een latje hout en een houtzaag, dan gaan we aan de slag! 

Hoe maak je een weefrek (6)Benodigdheden
2 hardhouten latten van 30 cm*
2 hardhouten latten van 40 cm*
watervast schuurpapier (korrel 400 of meer)
houtlijm
lijmklem
houtzaag met een zo dik mogelijk zaagblad (ik had ongeveer 1,8 mm)

* Ik kocht deze lange lat bij de bouwmarkt die ik in stukken zaagde. Deze was 1 cm dik en 3 cm breed, maar in feite is elke breedte mogelijk zolang het maar stevig is.

Totale kosten: 5,-Hoe maak je een weefrek (12)Stap 1. 
Teken op de twee kortste latten iedere centimeter een lijntje van 1 cm lang. Begin 2 cm van de rand, en eindig ook weer 2 cm van de rand. Uiteindelijk heb je dus 27 zaagsneden.

Hoe maak je een weefrek (13)

Stap 2.
Zaag iedere lijn in tot 1 cm diep. Dit kan met een handzaag, zoals hierboven op de foto, maar ik heb stiekem een decoupeerzaag gebruikt. Dit zorgde voor een netter, nauwkeuriger en sneller resultaat.

Hoe maak je een weefrek (3)Stap 3.
Schuur de latten glad met schuurpapier. Zitten er veel splinters aan de latten, schuur dan eerst grof (met korrel 60 of 80).
Onlangs leerde ik van mijn schoonvader een heel goed trucje om hout écht glad te krijgen. En dat is door het gebruik van water! Maak het hout wat vochtig met een plantenspuit, zodat de vezels van het hout omhoog gaan staan. Schuur het vervolgens met schuurpapier glad. Dankzij deze truc krijg je écht glad en zacht-voelend hout.

Hoe maak je een weefrek (4)Stap 4. 
Maak de latten aan elkaar vast met lijm. Leg ze zoals hierboven op de foto. Breng wat houtlijm aan op de plek waar elke lat komt en laat dit 1 minuut intrekken. Druk de andere lat erop. Wees gul met het gebruik van houtlijm, het is prima en zelfs goed als er wat lijm tussen de latten uit wordt geperst. Houtlijm droogt toch doorzichtig op.

Hoe maak je een weefrek (14)Stap 6.
Klem de lijmverbinding stevig vast met een stukje stof er tussen om beschadigingen te voorkomen. Laat minstens een uur zo drogen. Haal de lijmtangen eraf en schuur eventueel oneffenheden (lijmresten bijv.) weg met schuurpapier. Je hebt de stappen doorlopen en zojuist je eigen weefrek gemaakt. Gefeliciteerd. (Sorry, ik kon het niet laten). Hoe maak je een weefrek (19)hoe maak je een weefrekIn een middag zette ik dit weefrek in elkaar, zo makkelijk en snel! Eigenlijk wilde ik het hout nog iets donkerder beitsen, maar ik kon niet wachten dit weefrek te testen. Zoals te zien is op bovenstaande foto ben ik bijna klaar met mijn eerste weefkleed, dus ik beits hem over een paar dagen alsnog donkerder. Als je gaat weven, kan ik het maken van een eigen weefrek heel erg aan bevelen. Het geeft zoveel mogelijkheden; je kunt alles zelf bepalen. Hoe groot je weefrek wordt, de afstand tussen de draden enz. Een (nog) groter weefrek staat bij mij al in de steigers!;-) Ik vond het heel erg leuk om te laten zien hoe ik mijn weefrek maakte! Ik hoop dat ik je een beetje kan aansteken met mijn weefkoorts. Het is echt, écht heel leuk. ;-) XX Shifra

Comments

 1. wauw, heel tof zeg! ik denk dat ik nog nooit iets heb geweven (…gewoven?), maar ziet er onwijs leuk uit!
  xo, cheyenne

 2. Frauke

  Ahh wat ontzettend leuk! Ik had dit rek op je Instagram gezien en was al heel benieuwd naar hoe je het had gemaakt. Ik ben al een tijdje aangestoken door alle mooie geweven decoraties die ik op Pinterest en blogs zie, maar vond geen goed rek. Ik dacht het zelf te maken uit maquettekarton, maar bij nader inzien is het met hout nog behoorlijk gemakkelijk en vast een boel steviger! X

  • Shifra

   Aah ja, karton heb ik ook al een paar keer gezien. Dat is meer een goede oplossing als je het even snel een keer wilt proberen. Maar als je verwacht het leuk te vinden, kun je beter gelijk voor iets stevigers en duurzamer gaan. Ik zag op internet alleen nog maar de weefreken gemaakt van wat spijkertjes op hout. Terwijl het eigenlijk net zo makkelijk is om een echt weefrek na maken. :)

 3. Manon

  Ik ben aangestoken hoor! Wat ontzettend leuk. Ik wil al langer gaan weven, maar je hebt me overtuigd!

  • Shifra

   Jaaa, ik had het vroeger ook! Toen nog helemaal van plastic, en heel klein. Maar ik heb daar ook nog best veel opgemaakt!

 4. Wat goed gelukt! Ik ben ook een wandkleedje aan het weven (op hetzelfde kleine weefrek) en ik vind het super leuk om te doen! Alleen lastig om mooie (dikke) wolletjes te vinden!

  • Shifra

   Ik heb een heel leuk wolwinkeltje bij mij in de stad, die de mooiste wol verkoopt. Voor mij is het dus heel erg makkelijk juist! Maar daar heb ik geluk mee besef ik..

 5. Superleuk en makkelijk te maken. Dáár hou ik van. Heb je tips voor beginners om te leren weven? Het ziet er namelijk echt heel leuk uit.

  • Shifra

   Ja ja ja! Haha! Ik ben heel enthousiast dus ik sta te popelen om kennis over te dragen. Volgende week vertel ik er al wat over!

 6. Mijn vriend gaat een weefrek maken voor me zoals jij hier hebt uitgelegd. Hij is iets nauwkeuriger dan dat ik ben dus hij gaat een mooi rek voor mij maken. Voor nu heb ik er even 1 met spijkers gemaakt om op te oefenen. Ik heb net als jij ook het geluk dat ik een fijne wolwinkel bij mij in het dorp heb. En nog fijner is dat deze winkel van mijn buurvrouw is die ook nog eens de moeder van mijn beste vriendin is. Ik hoop dat ik het weven net zo leuk ga vinden als dat jij het vind.

 7. Ik heb echt al anderhalf jaar geleden een weefrek gekocht bij de kringloop en ben nog steeds niet begonnen. Heb wél al een pinterest board vol met leuke wandkleedjes ter inspiratie. Ik wordt hier heel enthousiast van, zal hem binnenkort toch maar eens tevoorschijn halen!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.