Hoe maak je hout oud?

hoe maak je hout oud (14)Expres oud gemaakt hout. You either love it or hate it. Ik vind het lelijk als het slecht gedaan is, maar ik kan er verliefd op worden als het écht mooi gemaakt is. Ik laat je zien hoe je zelf hout écht mooi oud kunt laten lijken. Zo oud, dat het lijkt alsof het er echt al jaren heeft gestaan en je het opgeduikeld hebt in een of andere schuur. Daar gaan we voor! Hoe maak je hout oud, hout verwerenJe hebt nodig: hout, verf op water- of terpetine basis (ik gebruikte blauwe verf van het merk Histor), een kwast, vaseline, schuurpapier en een oude doek. hoe maak je hout oud (17)Stap 1. * Breng vaseline aan op logische plekken waar het hout eerst slijt. Zijkanten slijten snel, planken die net iets hoger liggen dan de andere planken, plaatsen waar het veel wordt aangeraakt/vastgepakt enz. Hoe meer vaseline je aanbrengt, hoe minder verf blijft plakken. Wissel de hoeveelheid vaseline dus af om het zo natuurlijk mogelijk te maken.
Stap 2. Verf het hout op de manier zoals je het normaal ook zou verven (verf dus ook over de vaseline heen). Laat minstens een nacht drogen.

* Verf eventueel het hout eerst nog in een andere kleur. Dan komt die kleur er straks doorheen, in plaats van het hout.
hoe maak je hout oud (12)

Stap 3. Veeg vervolgens met een oude doek de vaseline weg. Ga met een doek over het hele geverfde oppervlak, zodat je zeker weet dat je geen plek mist. Wees niet bang om te hard te wrijven, je wrijft echt alleen de plekken met vaseline eraf. Laat vervolgens de verf nog even uitharden voordat je het echt gebruikt.hoe maak je hout oud (13)

Zoals je op bovenstaande foto ziet heb ik plekken die minder hard gesleten zijn én plekken waar de verf echt helemaal weg is. Ik vind het effect heel erg mooi en natuurlijk! Schuur nog een beetje bij met schuurpapier achteraf als je nog wat meer plekken wilt laten slijten.

hoe maak je hout oud (7)hoe maak je hout oud (9)De manier van hout oud maken is wat ruwer en stoerder. Maar je kunt ook, voor een zachtere uitstraling, eerst alles verven (zonder vaseline) en dan kleine stukjes kaal schuren met schuurpapier. Beide manieren vind ik mooi en gebruik ik bij mijn houtbewerking. Zo heb ik een wit bankje thuis die ik eerst wit heb geverfd en daarna wat ouder heb gemaakt met schuurpapier. Maar deze planken heb ik expres ruw ‘oud’ gemaakt met vaseline. Het is nu een hele mooie ondergrond voor mijn foto’s geworden! Maar ik zou het ook heel leuk vinden om deze techniek toe te passen op een oude tafel of een vloer! xx Shifra

Comments

 1. Wat is dat gaaf geworden zeg! Mooi met die kleur blauw, ook. Ik kende deze techniek nog niet, dus ik ga ‘m zeker opslaan. Fijne dag Shifra!

  • Shifra

   Ja, grappig hè? Vaseline smeert het makkelijkste en is ook weer het makkelijkste er weer van af te halen. Maar eigenlijk alles zou kunnen, zolang het maar iets is waar de verf op blijft drijven. :) (en het niet te snel in het hout trekt)

 2. Hannah

  Wat gaaf!! Ik was altijd al zo benieuwd hoe mensen dit deden. Dit wil ik ook snel eens proberen!

 3. Wauw dat ziet er mooi uit! Waar heb je dat hout vandaan? Ik ben nog op zoek naar zoiets voor het maken van foto’s voor mijn blog

  • Shifra

   Dit hout is afkomstig van pallets! Ik heb de planken vervolgens aan elkaar gelijmd. :) De achterkant heb ik expres niet beschilderd, want ik vond het hout ook heel erg gaaf voor foto’s!

 4. Ilse

  Wat een gaaf effect heeft dat zeg, ik ga hem zeker onthouden voor als ik ga verven!

  • Shifra

   Jaaa, écht heel leuk! Ik heb hem net een weekje en ik heb er al heel wat foto’s op gemaakt! :)

 5. Super leuk gedaan zeg! Ik vroeg mij altijd al af hoe je dit mooi voor elkaar krijgt.
  Heb zelf een wit geschilderde houten Ikea tafel en wil hier graag wat leukers mee doen.
  Dat wordt dus schuren en opnieuw verven via deze handige manier!

  • Shifra

   Ooh, gaaf plan! :) Je zou eventueel ook de tafel wit kunnen laten, dan komt er wit door je nieuwe kleur heen. Dat kan ook heel mooi zijn! Maar als je echt hout er doorheen wilt zien, dan moet je hem vooraf even opschuren inderdaad. Stuur me een foto als het gelukt is! Ik ben heel benieuwd!

 6. Wat een goede tip met die vaseline zeg, ik had er nog nooit van gehoord maar het klinkt heel goed te doen :)

 7. Wow, ontzettend tof dit. Ik had het nooit bedacht om vaseline te gebruiken hiervoor. Mooi om hier recepten foto’s op te maken – de blauwe kleur is ook prachtig hiervoor.

 8. Ze hebben dit ook een keer bij VTwonen gedaan en dat was zo intens lelijk. Bij jou is het een stuk beter gelukt!

  • Shifra

   Ah, echt? Ik heb er sinds kort een (kort) abonnement op, dus ik ben nog niet zo’n trouwe lezer. Maar ik vind het een groot compliment! Dankjewel! :)

  • Shifra

   Ja, dat denk ik wel. Ik heb dat zelf nog nooit geprobeerd (ik schuur het dan meestal op), maar in principe zou het moeten werken. Beits gaat ook op vet (vaseline dus!) liggen! Als je het probeert, laat je dan even weten hoe het uitwerkte? :-) Ik ben wel benieuwd!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.