HOT CROSS BUNS

Recept Hot Cross BunVlak voor Pasen krijg ik plotseling de bakkriebels, en dan vooral kriebels om lieve broodjes te maken. Zoals deze Hot Cross buns. Traditioneel worden deze broodjes vándaag, op goede vrijdag, gegeten (vooral in Engels-sprekende landen). Maar ik eet ze ook heel graag met Pasen! En eigenlijk ook vóór Pasen. Én daarna. Als ik eenmaal aan deze broodjes begin.. Het recept is heel standaard en iedereen maakt het ongeveer op dezelfde manier; de één voegt er nog iets meer fruit aan toe, of nog wat andere kruiden. Maar de basis is bij iedereen vrijwel hetzelfde. Het kost wel heel wat tijd (2 x rijstijd), maar je krijgt er lekkere luchtige broodjes voor terug. En als je het, net als ik, tussen de bedrijven door doet, dan is het een eitje! (Want: Pasen. ;-)) Recept Hot Cross BunRecept Hot Cross Buns

Het deeg
300 ml melk
50 g boter
500 g tarwebloem
75 g suiker
1 tl zout
14 g gist
1 ei
150 g sultanas of rozijnen
sap van 1 sinaasappel
1 el kaneel

Zet de melk in een pannetje op het vuur en breng het al roerend aan de kook. Haal van het vuur, voeg boter toe en meng het tot een geheel. Laat dit afkoelen totdat het lauwwarm is. Meng ondertussen in een andere kom de bloem, suiker, zout en gist met elkaar en maak een kuiltje in het midden. Giet het melk-boter-mengsel in de kuil samen met een ei. Roer dit goed door met een houten lepel totdat het één mengsel is. Kneed Probeer het met je handen tot één geheel te kneden. En ja, het hoort zo plakkerig te zijn!;-) Leg het deeg op een bebloemd werkblad en kneed het deeg; leg één hand op het deeg en trek met je andere hand het uit elkaar. Vouw het vervolgens dubbel. Herhaal deze handeling net zo lang (een paar minuten) totdat het deeg elastisch is en zacht (niet meer plakkerig).

Nu is het tijd om te rijzen! Doe het deeg in een geoliede kom en leg er een natte theedoek of plastic folie (ingesmeerd met olie) overheen. Zet dit voor 1 uur op een warme plek of op een hele lage temperatuur in de oven (30 graden), totdat het verdubbeld is in grootte. Gooi de rozijnen/sultanas samen met kaneel en sinaasappelsap over het mengsel en kneed het er goed doorheen totdat het verdeelt is. Dit kneden zorgt er ook voor dat je de luchtbellen van het rijzen eruit kneedt. Verdeel het deeg in tweeën en rol beide stukken tot een langwerpige rol. Verdeel beide stukken in 6 gelijke porties en kneed vervolgens alle 12 de stukjes tot mooie ronde bolletjes. Snijd in elke bolletje bovenop een kruis. Leg ze op twee bakplaten met genoeg ruimte tussen de bolletjes. Laat ze nogmaals, afgedekt met geoliede plastic folie of een natte theedoek, 1 uur rijzen op een warme plek, totdat ze weer verdubbeld zijn in grootte.Recept Hot Cross Bun
Voor het kruis
4 el bloem
4 el melk
2 el boter
4 el poedersuiker

Voor het glanslaagje
5 el honing
2 el suiker

Meng ondertussen de bloem, melk, boter en poedersuiker met elkaar tot een glad mengsel. Schep dat in een spuitzak (of boterhamzakje met afgeknipte punt) en spuit over de gesneden kruizen van de bolletjes. Schuif de bakplaten in de oven en bak de broodjes in 15-20 minuten goudbruin.

Terwijl ze afkoelen maak je het glanslaagje, door de honing en kristalsuiker in een pannetje op laag vuur te verwarmen. Al roerend wacht je totdat de suiker is opgelost. Bestrijk de broodjes met dit mengsel.Recept Hot Cross BunIk zeg je eerlijk dat je geen héle bijzondere broodjes moet verwachten. Maar het zijn hele ambachtelijke krentenbroodjes die de moeite waard zijn om te proberen. Dit zijn namelijk misschien wel “saaie” broodjes, het zijn wel héle goede “saaie” broodjes. Fijne Pasen! Liefs, Shifra

Comments

  1. Hmm, dit lijkt me superlekker, maar je hebt er inderdaad wel wat geduld voor nodig! Ik heb zelf ook wel eens cinnamonbuns gemaakt, en die waren me toch eens lekker, heerlijk!

  2. Dat ziet er heerlijk uit! Oeh, nu wil ik ook bakken. Maar oeh, ik heb geen tijd er voor, veel te drukke planning. Maar dit ga ik wel een keer doen!

  3. Oh dit lijkt me echt lekker. Ik ben gek op “saaie” broodjes haha. En weer fantastische foto’s Shifra :)!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.