Mini Lasagna (voorgerecht)

Lasagna met champignons en gorgonzolaDit jaar vierden we kerst bij mijn ouders heel anders. Kookte voorheen mijn moeder het hele diner bij elkaar, maakte nu iedereen een gang. Via loting was het voorgerecht toebedeeld aan Hans en ik. Ik wilde natuurlijk een prachtig, en het liefst nog het lekkerste, gerecht op tafel zetten. Eigenlijk werd dat een kleine strijd met mijzelf, want ik heb heel wat dingetjes geprobeerd voordat ik een wauw-voorgerecht vond en tevreden was. Het wauw-voorgerecht (wat terecht de naam ‘wauw’ heeft overigens) is een mini lasagna met champignons en gorgonzolakaas. Het bevat alles wat je van een kerstdingergerecht verwacht. Het is heeeerlijk,  het is chique, het wijkt af van het gewone, het is feestelijk én heel belangrijk: het is een dag van tevoren makkelijk klaar te maken. Do I have to say more?Lasagna met champignons en gorgonzola receptWat je nodig hebt (voor 4 mini lasagna taartjes):

4 verse lasagne bladen (gedroogd kan ook, kook deze dan even van tevoren)
3 lepels gorgonzola
3 lepels crème fraiche
3 lepels parmezaanse kaas
250 g champignons
2 theelepels verse rozemarijn (gehakt)
een handje walnoten

Snijd de champignons in kleine stukjes en bak deze samen met de rozemarijn in een pan met olie. Meng de crème fraiche,  gorgonzola- en parmezaanse kaas goed door elkaar. Verkruimel de walnoten en roer deze er ook doorheen (dit is het prakje was je linksboven ziet;-)). Zoek een glas dat ongeveer gelijk is aan de grootte van de gaten uit het balblik en gebruik dit om rondjes te snijden uit lasagne bladen (4 rondjes per persoon).Maak lasagna in een bakblik!Here comes the fun part! Leg een lasagna rondje op de bodem (1), bekleed dit met een laagje champignons (2), schep er een klodder van het kaasmengsel op (3) en strijk dit uit. Leg er daarna weer een lasagnarondje bovenop en herhaal deze handeling, totdat er 4 lasagnarondjes zijn gebruikt.Maak je eigen lasagna in een bakblikBak ze ruim 10 minuten in het midden van de oven op 175 graden en laat ze heel even afkoelen (voor wat meer stevigheid). Nu komt er een heel spannend gedeelte (waar ik de kriebels van in mijn buik krijg elke keer). Schep met twee lepels de lasagna uit de vorm en keer deze om voordat je dit op een bord legt. Dan heb je namelijk een zachte bovenkant en een knapperige onderkant. :)Lasagna met champignons en gorgonzola Lasagna met champignons en gorgonzolaHet voorgerechtje klinkt misschien zwaar met al die kazen, maar dit is het niet. Het is namelijk zo klein, dat al die kazen niet als een blok in je buik vallen. Ik heb dit gerecht beide kerstdagen geserveerd, en zelfs de mensen die niet van gorgonzola en champignons hielden, vonden het lekker. Dán heb je je werk goed gedaan dacht ik zo. :) xx Shifra

Comments

 1. Fransien

  Het was ook heerlijk. Werkelijk verrukkeliijk.
  Je kunt toch ook het hele bakblik omkeren op bakpapier? Dan hoef je niet zo voorzichtig al die hapjes er uit te halen.

  • Shifra

   Leuk idee, maar werk niet!:) Dan moet je de taartjes 2x bewegen. De eerste keer uit het blik op het bakpapier, de volgende keer van het bakpapier op het bordje. Je verliest dan waarschijnlijk allereerst heel wat kaas. Daarnaast zal omkeren niet geheel werken. Je moet echt de zijkanten van het taartjes losmaken en er zo uitscheppen. Dan kan je hem net zo goed in één beweging op een bordje zetten. :-)

 2. Oh wat ziet dit er leuk uit! En erg lekker ;)
  Ik heb ook een keer in zo’n muffinblik een lege paprika of tomaat gedaan (uitgehold) en daarin een ongekookt ei met kruiden en kleine stukjes paprika/tomaat en dan even in de oven; jumm!

  • Shifra

   Oooh, dat ken ik ja (niet precies hetzelfde)! Dat is heeeerlijk. Vooral dat ongekookte ei is lekker!

 3. Els

  Hoe krijg je, na het omdraaien, de bovenste lasagna , in een kommetjes vorm ipv bolvorm? Draai je diedan weer om?

  • Shifra

   Oh, dat gaat eigenlijk vanzelf. :) Omdat het nog heel zacht en slap is, verandert dat vanzelf in een kommetje. Ik zou het mooier vinden als hij recht bleef, maar dit gaat dus vanzelf. ;-) xx

 4. Ooh wat ziet dit er superlekker uit!
  Jammer dat de kerstdagen inmiddels voorbij zijn, het lijkt me niet echt een recept om zomaar te maken: leuker om te bewaren voor zo’n speciale dag :)

  • Shifra

   Ja, het is wel een beetje een speciaal gerecht. Als je een etentje hebt die je speciaal wilt maken, is dit dus ideaal ;-) (Ik zou het ook zo als voorgerechtje maken als er vrienden komen eten, of met Pasen bijv. :))

 5. Ik zag dit recept al in het vorige artikel en hoopte dat je het recept zou gaan plaatsen, waarvoor bedankt! (: Dit ga ik zeker opslaan & later een keertje proberen :D

  • Shifra

   Aah wat leuk! Het is dat ik dit jaar voor dezelfde mensen kook, maar anders zou ik het zo weer maken! Het is écht heel lekker! :)

  • Shifra

   Oh je hebt helemaal gelijk! Het staat er niet. Ik heb het gelijk aangepast. 175 graden. :)

 6. Danielle

  Hai, ik was benieuwd tot hoever je het maakt als je het de dag van te voren al klaarmaakt,

  Alvast bedankt,

  Danielle

  • Shifra

   Eigenlijk al heel veel! Ik had weinig tijd, dus het was ook een beetje noodzaak. Maar het ging heel goed! Ik had het gorgonzola sausje al gemaakt en de champignons gebakken met rozemarijn. Dit bewaarde ik beide in aparte bakjes. Zelfs de blaadjes pastadeeg had ik al voorgesneden en zacht proberen te houden in een zakje. De dag zelf zette ik dus alleen de ‘torentjes’ nog in elkaar en bakte ik ze af in de oven. Ik merkte zelf weinig verschil met de vers gemaakte!

 7. Iris

  Zou je de gorgonzola kunnen vervangen voor een andere kaas zoals mozzarella? Geen gorgonzola fans hier…

 8. Wat ziet het er heerlijk uit . Ik ga het met de kerst uit proberen. Ook met een reep bakpapier er onder zodat ik het er misschien makkelijker uit kan halen.

 9. Rita

  Heb het met Kerst als hapje gemaakt. Het is echt heerlijk! Alleen moelijk om mooi op het bordje te krijgen. Was door de drukte wel vergeten om het eerst wat af te laten koelen. Had verzwegen dat er gorgonzola in zat. Iedereen heeft gesmuld, ook mijn zonen en kleinzoontjes die geen gorgonzola lusten. Bedankt voor het heerlijke recept.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.