Sinds ik deze zomer in Parijs ben geweest ben ik helemaal into de Franse snoepkeuken. Zo probeer ik al weken de pérfecte tarte tatin (=een omgekeerde appeltaart) te bakken. Nu is dat niet héél moeilijk, maar ik ben wel héél kritisch. De Tarte Tatin moet précies zo zijn, zoals ik hem in Parijs heb geproefd. Want zo was hij lekkerst. Tot die tijd blijf ik oefenen. En tot die tijd zie je hem dus (helaas) ook nog niet op mijn site. Wat ik al wél heel goed kan maken en in één keer proefde zoals ik ze heb leren kennen, zijn de Franse Nonnettes! En daarom deel ik vandaag met trots deze cakejes met sinaasappelsmaak. Met maar vijftien minuten baktijd een ideale lekkernij voor als je snel nog even wat lekkers op tafel wilt toveren.Les Nonnettes Orange (uit het kookboek À la mère de famille)
20o ml melk
200 g honing
275 g bloem
12 g bakpoeder
125 g suiker
75 g boter
200 g sinaasappeljam
50 g poedersuiker
20 ml water
Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en laat de melk warm worden. Als dit goed warm is voeg je al roerend de honing toe. Doe ondertussen de bloem, bakpoeder en suiker bij elkaar in een beslagkom. Als de honing in de melk is opgelost, giet dit dan in beslagkom en mix alles door elkaar. Smelt de boter en roer dit ook door het mengsel heen. Beboter een muffinblik of gebruik muffinvormpjes. Giet in elke holte ongeveer 40 gram beslag en schep er een lepel sinaasappeljam op. Zet de nonnettes nu voor vijftien minuten in de oven. Tijdens het bakken stijgt de cake op en zakt de jam naar het binnenste van de nonnettes. Als de baktijd bijna op is, maak je alvast het glazuur door de poedersuiker met het water te mengen. Besmeer de nonnetess met glazuur en zet ze nog even twee minuten in de oven. Laat ze afkoelen voor ze uit hun vorm te halen. *Gebruik bij voorkeur dikke sinaasappeljam. Als je toch te vloeibare jam hebt is dat geen probleem, dan kook je deze nog even in. Terwijl je thee aan het trekken is, luister je naar de muziek van Amelie… en waan je jezelf tussen de Franzosen op Avenue des Champs-Élysées. Au revoir! xx Shifra
P.s Dit recept komt uit het boek À la mère de famille. Ik schreef al eerder over dit boek en dat vind je hier.
18 Comments
Nena
Ik kan er niet aan doen, maar ik hou niet van sinaasappelsmaak in eten (behalve als marmelade op warme toast in Engeland). Wel leuk dat je zo snel dezelfde smaak wist te verkrijgen. Wat boy, dat kan soms a pain in the ass zijn… :)
Shifra
Haha, nou dat is dus de grap! Ik houd ook eigenlijk niet van sinaasappelsmaak in koek of snoep o.i.d. En mijn man en broers ook niet, maar ze hebben het allemaal geprobeerd en vonden het heerlijk! Ik zelf ook. :) Het is meer marmalade dan sinaasappeljam, en het overheerst niet. Het voegt een lekkere frisse smaak toe! Misschien dat je het ooit een keer durft te proberen. ;-)
Tessa
lekker waren ze! Een echte traktatie.
Jewelyz
Oh jee wat creatief bedacht, ziet er zo lekker uit op de foto’s!!
anoeska
Ik denk dat ik zondag lekker ga bakken… Het ziet er heerlijk uit!
Bedankt voor de tip
liefs anoeska
Natasja
Ik ben juist wel dol op sinaasappel en citroen in mijn eten! Ziet er lekker uit, heb alleen de jam nodig als ik het ook eens wil proberen. :-)
Judith
Deze ga ik opslaan! XO
[link en reclame verwijderd door moderator]
Saskia
Oooh die zien er geweldig uit!! Recept sla ik op :-)
Liese
Mmm, deze kende ik nog niet,
ze zien er echt heerlijk uit :)
Oh en Tarte Tatin, zo jummie ^^
Liefs, Liese
myrtheschudy
Wat heb jij een leuk blog, zeg! Ik ga je zeker volgen.
Shifra
Dankjewel! Leuk dat je me volgt! X
Wanda
Normaal ben ik helemaal niet zo van de koekjes maar hier krijg ik gewoon spontaan zin in!
Bychristiana
wat een super leuk geschreven artikel, het ziet er heerlijk uit;-)
Evelien
Hmm, die zien er heerlijk uit! Ik heb ze meteen gepind en ik denk dat ze deze vakantie maar eens ga uitproberen :)
Gurlystyle
ziet er heerlijk uit
Sara
Mmmm, dit ziet er heerlijk uit zeg, en ook nog eens lekker makkelijk!
Marcella
Wauw, dit lijkt me echt superlekker!
Erica
Ik ben sinds kort in het bezit van het prachtige boek en besloot vanmorgen deze nonettes te maken. Staan nu nog af te koelen en zien er mooi uit. Wat mij opviel tijdens het oplossen van de honing in de verwarmde melk was dat ik geen gladde vloeistof had. Er kwamen witte deeltjes (van de melk) bovendrijven. Is dit een bekend gegeven of is er iets anders aan de hand?