LES NONNETTES ORANGE

franse cakejes, sinasappelcakjes, sinasappel, zelf cakjes maken, cake, zelf maken, how to,Sinds ik deze zomer in Parijs ben geweest ben ik helemaal into de Franse snoepkeuken. Zo probeer ik al weken de pérfecte tarte tatin (=een omgekeerde appeltaart) te bakken. Nu is dat niet héél moeilijk, maar ik ben wel héél kritisch. De Tarte Tatin moet précies zo zijn, zoals ik hem in Parijs heb geproefd. Want zo was hij lekkerst. Tot die tijd blijf ik oefenen. En tot die tijd zie je hem dus (helaas) ook nog niet op mijn site. Wat ik al wél heel goed kan maken en in één keer proefde zoals ik ze heb leren kennen, zijn de Franse Nonnettes! En daarom deel ik vandaag met trots deze cakejes met sinaasappelsmaak. Met maar vijftien minuten baktijd een ideale lekkernij voor als je snel nog even wat lekkers op tafel wilt toveren.LES NONNETTES ORANGELes Nonnettes Orange (uit het kookboek À la mère de famille)
20o ml melk
200 g honing
275 g bloem
12 g bakpoeder
125 g suiker
75 g boter
200 g sinaasappeljam
50 g poedersuiker
20 ml water

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en laat de melk warm worden. Als dit goed warm is voeg je al roerend de honing toe. Doe ondertussen de bloem, bakpoeder en suiker bij elkaar in een beslagkom. Als de honing in de melk is opgelost, giet dit dan in beslagkom en mix alles door elkaar. Smelt de boter en roer dit ook door het mengsel heen. Beboter een muffinblik of gebruik muffinvormpjes. Giet in elke holte ongeveer 40 gram beslag en schep er een lepel sinaasappeljam op. Zet de nonnettes nu voor vijftien minuten in de oven. Tijdens het bakken stijgt de cake op en zakt de jam naar het binnenste van de nonnettes. Als de baktijd bijna op is, maak je alvast het glazuur door de poedersuiker met het water te mengen. Besmeer de nonnetess met glazuur en zet ze nog even twee minuten in de oven. Laat ze afkoelen voor ze uit hun vorm te halen. LES NONNETTES ORANGES*Gebruik bij voorkeur dikke sinaasappeljam. Als je toch te vloeibare jam hebt is dat geen probleem, dan kook je deze nog even in. les nonnettes orangesLes oranges nonnettessinaasappeljam, dikke sinaasappeljam, franse cakejes, la famille de mere Terwijl je thee aan het trekken is, luister je naar de muziek van Amelie… en waan je jezelf tussen de Franzosen op Avenue des Champs-Élysées. Au revoir! xx Shifra

P.s Dit recept komt uit het boek À la mère de famille. Ik schreef al eerder over dit boek en dat vind je hier. 

Comments

  1. Ik kan er niet aan doen, maar ik hou niet van sinaasappelsmaak in eten (behalve als marmelade op warme toast in Engeland). Wel leuk dat je zo snel dezelfde smaak wist te verkrijgen. Wat boy, dat kan soms a pain in the ass zijn… :)

    • Shifra

      Haha, nou dat is dus de grap! Ik houd ook eigenlijk niet van sinaasappelsmaak in koek of snoep o.i.d. En mijn man en broers ook niet, maar ze hebben het allemaal geprobeerd en vonden het heerlijk! Ik zelf ook. :) Het is meer marmalade dan sinaasappeljam, en het overheerst niet. Het voegt een lekkere frisse smaak toe! Misschien dat je het ooit een keer durft te proberen. ;-)

  2. Ik ben juist wel dol op sinaasappel en citroen in mijn eten! Ziet er lekker uit, heb alleen de jam nodig als ik het ook eens wil proberen. :-)

  3. Erica

    Ik ben sinds kort in het bezit van het prachtige boek en besloot vanmorgen deze nonettes te maken. Staan nu nog af te koelen en zien er mooi uit. Wat mij opviel tijdens het oplossen van de honing in de verwarmde melk was dat ik geen gladde vloeistof had. Er kwamen witte deeltjes (van de melk) bovendrijven. Is dit een bekend gegeven of is er iets anders aan de hand?

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.