Als ik zeg rijstepap, dan doet dat je vast aan je oma (of iets anders ouds) denken? Die reacties kreeg ik thuis namelijk toen ik over rijstepap begon. Mijn oma maakte het vroeger altijd zelf, maar de laatste tijd kocht ze het altijd in kant-en-klare bekers. Tot voor kort kende ik eigenlijk daarom alleen nog maar de kant-en-klare versie, die -shame on me- volgens mij oma lang niet zo lekker is als de ‘echte ouderwetse’. Maar gelukkig weet ik nu (dankzij het geheugen van mijn moeder) het recept van mijn oma’s rijstepudding! En yup, die ‘echte ouderwetse’ smaakt echt goed!Basisrecept voor rijstepudding (of rijstepap) volgens mijn oma.
500 ml melk (gebruik volle melk!)
100 g dessertrijst (of andere rijst met fijne korrel, zoals paprijst, risottorijst)
1 vanillestokje
snufje zout
2 el suiker
Schraap het merg uit het vanillestokje. Zet een pan met dikke bodem op het vuur (kleinste pit) en doe de melk, rijst, zout, merg en het vanille stokje zelf erin. Breng alles op laag vuur tegen de kook aan. Doe er vervolgens en deksel op het laat het 15 minuten doorsudderen totdat alle melk is opgenomen. De korrel moet zacht zijn, maar niet droog. Roer genoeg in de pan tijdens het kookproces, want het brand heel snel aan. Voeg als laatste twee eetlepels suiker toe en meng dit goed door de rijst. Haal het vanillestokje uit de pan en serveer de rijstepap in warme kommen.En op dit basisrecept kun je echt eindeloos variëren. Je kunt de suiker vervangen door honing, golden syrup, maple syrup etc. Of maak er een romige pap en schep wat slagroom erdoor heen! Alles kan! Mijn familie heeft al heel wat rijstepap gegeten en zo ook hun favorieten gekregen. Mijn oma is liefhebber van rijstepap met rozijnen, mijn vader houdt van kaneel en Hans en ik gaan voor de wat moderne versie: rijstepap met geraspte limoen met walnoten en hazelnoten! xx, Shifra
24 Comments
Manon
Ziet er goed uit. Ik ben niet zo van de rijstepudding/pap maar mijn vriend daarentegen…!
Tessa
Wat lekker! En die combinatie met limoen lijkt mij een goeie om eens te proberen, zeker nu het lekker weer wordt.
cheyenne
ohhh wat lekker zeg! rijstepap heb ik al lang niet meer gegeten, dit ga ik snel eens uitproberen :)
xo, cheyenne
joyfromjoyce
Dit is het eerste recept vanaf jouw blog waar ik niet enthousiast van wordt haha! Ik vind rijstepap vieees haha!
Shifra
Aaaaah, wat jammer Joyce!! ;-)
Charlotte
Rijstepap is fantastisch! Als mama een keer weg is met etenstijd maakt papa altijd rijstepap (mam houdt daar minder van). Mijn favo variaties zijn met een klontje boter, suiker en kaneel en de ander met gekaramelliseerde appeltjes :)
Hannelore
Leuk, ik maak het ook ongeveer zo! Er staat een klein foutje in je recept trouwens, er staat nergens dat je de rijst toe moet voegen :). Ik doe altijd 1 liter melk, 200 gram rijst en 50 gram suiker (waarvan 1 zakje vanillesuiker) in een pan, breng dat aan de kook en roer dan ook goed terwijl de rijst de melk opneemt. Je kan het trouwens makkelijk bewaren, nog enigszins vochtige rijstpap in een kommetje, beetje laten afkoelen en dan met een folietje in de koelkast. De volgende avond doe ik er dan een beetje melk bij en dan opwarmen in de magnetron. Nog steeds heel lekker en dan vind ik het minder zo’n gedoe voor slechts een avond aan toetjes. Wat doe je met die limoen en walnoten, gewoon vlak voor het serveren er overheen strooien?
Shifra
Oh, wat stom van me! Ik heb het gelijk aangepast, dankjewel! Je kan rijstepap inderdaad heel goed bewaren! Oh, en de limoen rasp ik en strooi er ik over. De noten hak ik even (als ik veel tijd heb, rooster ik ze nog even) en gooi er ik ook gewoon over! Heel lekker! :)
elisewuyts
Ik ben een echt dessertjesmens maar rijstepap heeft me nooit echt kunnen bekoren. Jammer, maar goed voor de lijn zal ik maar denken zeker? ;)
Shifra
Ha, nee, schijn bedriegt. Rijstepap (althans deze versie) is helemaal niet zo goed voor de lijn, door de suiker. Je kunt hem wel gezonder maken hoor, door suiker weg te laten en dan voor de smaak de melk te vervangen door kokosmelk bijv. Dus als je het niet lekker vindt, vooral ook niet ‘voor de lijn’ doen. ;-)!
elisewuyts
Oei m’n reactie kwam precies niet goed over. Ik bedoelde net dat het goed is dat ik het niet eet omdat er suiker in zit. Het is dus goed voor mijn lijn om het niet lekker te vinden. Sorry voor de verwarring!
Shifra
Oh, haha! Op die manier! :)
nenacecilia
Ik eet het super graag! Hier in België heet het niet rijstpudding, maar rijstpap :) Speciaal wel met limoen en noten :)
Shifra
Wij zeggen ook rijstepap hoor! (vierde woord in mijn intro zelfs). Je kunt het allebei zeggen. :) En leuk dat je het zo graag eet!
inspiredbylifee
Oeh dat lijkt me heerlijk
Amy
Ik heb het eerlijkgezegd nog nooit geprobeerd, dus kan niet eens oordelen over hoe ik denk dat de smaak is.. Het ziet er in ieder geval heel erg lekker uit! En ook heel schattig zo in die bakjes (:
Desiree
Mijn moeder maakte dit vroeger thuis altijd. Heerlijk als het nog warm is met kaneel.
Mara
Het klinkt zo lekker, maar rijstepap krijg ik echt niét weg.
Net als havermoutpap trouwens. Vind het beide qua smaak lekker, maar de structuur, brr.
Mijn ouders en broertje zijn er overigens wel gek op.
juffrouw mier
Soms eet ik het als hoofdgerecht, zo lekker vind ik. Verder lust niemand in huis het, dus dat doe ik dan wel eens als zij pannenkoeken eten.
Groeten van Juffrouw Mier
Shifra
Aah slim! Alhoewel ik dan toch ook wel heel veel zin zou hebben in een pannenkoek.. ;-)
Annemarie
Ben m nu aan het maken met amandelmelk, ben benieuwd!
Laura
Lekker! Ik ben dol op rijstepudding :)
LNNK
Oh heerlijk! Ik ben dol op rijstepap en heb al tijden een pak dessertrijst staan!
Marcella
Oeh, dit klinkt erggg goed! Ga ik zeker ook eens maken, yum!!