OMA’S RIJSTPUDDING

Rijstepap met limoen en noten!Als ik zeg rijstepap, dan doet dat je vast aan je oma (of iets anders ouds) denken? Die reacties kreeg ik thuis namelijk toen ik over rijstepap begon. Mijn oma maakte het vroeger altijd zelf, maar de laatste tijd kocht ze het altijd in kant-en-klare bekers. Tot voor kort kende ik eigenlijk daarom alleen nog maar de kant-en-klare versie, die -shame on me- volgens mij oma lang niet zo lekker is als de ‘echte ouderwetse’. Maar gelukkig weet ik nu (dankzij het geheugen van mijn moeder) het recept van mijn oma’s rijstepudding! En yup, die ‘echte ouderwetse’ smaakt echt goed!Rijstepap met limoen en notenRijstepap met limoen en notenBasisrecept voor rijstepudding (of rijstepap) volgens mijn oma.

500 ml melk (gebruik volle melk!)
100 g dessertrijst (of andere rijst met fijne korrel, zoals paprijst, risottorijst)
1 vanillestokje
snufje zout
2 el suiker

Schraap het merg uit het vanillestokje. Zet een pan met dikke bodem op het vuur (kleinste pit) en doe de melk, rijst, zout, merg en het vanille stokje zelf erin. Breng alles op laag vuur tegen de kook aan. Doe er vervolgens en deksel op het laat het 15 minuten doorsudderen totdat alle melk is opgenomen. De korrel moet zacht zijn, maar niet droog. Roer genoeg in de pan tijdens het kookproces, want het brand heel snel aan. Voeg als laatste twee eetlepels suiker toe en meng dit goed door de rijst. Haal het vanillestokje uit de pan en serveer de rijstepap in warme kommen.Rijstepap met limoen en notenEn op dit basisrecept kun je echt eindeloos variëren. Je kunt de suiker vervangen door honing, golden syrup, maple syrup etc. Of maak er een romige pap en schep wat slagroom erdoor heen! Alles kan! Mijn familie heeft al heel wat rijstepap gegeten en zo ook hun favorieten gekregen. Mijn oma is liefhebber van rijstepap met rozijnen, mijn vader houdt van kaneel en Hans en ik gaan voor de wat moderne versie: rijstepap met geraspte limoen met walnoten en hazelnoten! xx, Shifra

Comments

 1. Tessa

  Wat lekker! En die combinatie met limoen lijkt mij een goeie om eens te proberen, zeker nu het lekker weer wordt.

 2. Rijstepap is fantastisch! Als mama een keer weg is met etenstijd maakt papa altijd rijstepap (mam houdt daar minder van). Mijn favo variaties zijn met een klontje boter, suiker en kaneel en de ander met gekaramelliseerde appeltjes :)

 3. Hannelore

  Leuk, ik maak het ook ongeveer zo! Er staat een klein foutje in je recept trouwens, er staat nergens dat je de rijst toe moet voegen :). Ik doe altijd 1 liter melk, 200 gram rijst en 50 gram suiker (waarvan 1 zakje vanillesuiker) in een pan, breng dat aan de kook en roer dan ook goed terwijl de rijst de melk opneemt. Je kan het trouwens makkelijk bewaren, nog enigszins vochtige rijstpap in een kommetje, beetje laten afkoelen en dan met een folietje in de koelkast. De volgende avond doe ik er dan een beetje melk bij en dan opwarmen in de magnetron. Nog steeds heel lekker en dan vind ik het minder zo’n gedoe voor slechts een avond aan toetjes. Wat doe je met die limoen en walnoten, gewoon vlak voor het serveren er overheen strooien?

  • Shifra

   Oh, wat stom van me! Ik heb het gelijk aangepast, dankjewel! Je kan rijstepap inderdaad heel goed bewaren! Oh, en de limoen rasp ik en strooi er ik over. De noten hak ik even (als ik veel tijd heb, rooster ik ze nog even) en gooi er ik ook gewoon over! Heel lekker! :)

 4. Ik ben een echt dessertjesmens maar rijstepap heeft me nooit echt kunnen bekoren. Jammer, maar goed voor de lijn zal ik maar denken zeker? ;)

  • Shifra

   Ha, nee, schijn bedriegt. Rijstepap (althans deze versie) is helemaal niet zo goed voor de lijn, door de suiker. Je kunt hem wel gezonder maken hoor, door suiker weg te laten en dan voor de smaak de melk te vervangen door kokosmelk bijv. Dus als je het niet lekker vindt, vooral ook niet ‘voor de lijn’ doen. ;-)!

   • Oei m’n reactie kwam precies niet goed over. Ik bedoelde net dat het goed is dat ik het niet eet omdat er suiker in zit. Het is dus goed voor mijn lijn om het niet lekker te vinden. Sorry voor de verwarring!

  • Shifra

   Wij zeggen ook rijstepap hoor! (vierde woord in mijn intro zelfs). Je kunt het allebei zeggen. :) En leuk dat je het zo graag eet!

 5. Ik heb het eerlijkgezegd nog nooit geprobeerd, dus kan niet eens oordelen over hoe ik denk dat de smaak is.. Het ziet er in ieder geval heel erg lekker uit! En ook heel schattig zo in die bakjes (:

 6. Mara

  Het klinkt zo lekker, maar rijstepap krijg ik echt niét weg.
  Net als havermoutpap trouwens. Vind het beide qua smaak lekker, maar de structuur, brr.
  Mijn ouders en broertje zijn er overigens wel gek op.

 7. Soms eet ik het als hoofdgerecht, zo lekker vind ik. Verder lust niemand in huis het, dus dat doe ik dan wel eens als zij pannenkoeken eten.

  Groeten van Juffrouw Mier

  • Shifra

   Aah slim! Alhoewel ik dan toch ook wel heel veel zin zou hebben in een pannenkoek.. ;-)

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.