Ombre dip dyed servetten

A Cup of LifeHet dekken van eettafel vind ik misschien nog wel één van de leukste dingen tijdens het voorbereiden van een diner. Terwijl ik de borden op tafel zet zie ik voor me hoe mijn mooi gedekte tafel straks gevuld is met lekker eten, vrienden, familie en goede wijn. Afgelopen week bedacht ik mij (tijdens een etentje) dat het tijd was om mijn witte servetten om te toveren in iets kleurrijks! Ik heb een hele dag (echt van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat) besteed om het dip dyen goed onder de knie te krijgen. Ik heb allerlei verschillende methodes geprobeerd en verschillende concentraties gebruikt om vervolgens de perfecte Ombre Dip Dye servetten te krijgen. Ik ga met je delen hoe ik mijn servetten ombre verfde en wat het beste werkte voor mij!  A Cup of LifeOké, let’s do this! Ik neem je stap voor stap voor mee! Wat je nodig hebt is: Handwas textielverf, een pan, servetten, een spatel (of iets om mee te roeren) en rubberen handschoentjes. Ik gebruik linnen servetten, maar je kunt elke natuurlijke stof gebruiken die wasbaar is. Gebruik daarnaast het liefste een pan en een spatel die je hierna niet meer hoeft te gebruiken (of was het achteraf heel goed uit met chloor). Pak niet een te kleine pan, want je wilt de servet tijdens het dippen zo min mogelijk kreukelen. A Cup of LifeKnip het logo eraf (de verf pakt niet zo goed op dat lipje) en vouw het servet in vieren, met de vouw naar boven. Speld de servetten op 2/3 af van onderen af; dit wordt de lijn tot waar we straks dippen. Probeer de spelden iets boven die onzichtbare lijn te zetten, zodat de spelden niet het water hoeven te raken. A Cup of LifeMaak nu de verf. Zorg ervoor dat er genoeg verf in de pan zit om de servet te kunnen onderdompelen. Meet hoeveel water er in de pan past en vul hem met water. Breng het water aan de kook en voeg de kleurstof en zout toe met de verhouding 10 gram zout en 4 gram kleurstof per liter water. (In mijn pan paste 2,5 liter water, dus ik gebruikte 25 gram zout en 10 gram kleurstof). Laat het water op zacht vuur doorkoken en roer het af en toe door met een lepel. Pak met twee handschoenen de servet vast en dompel hem langzaam in het water totdat het water bijna de spelden raakt. Trek hem langzaam weer naar boven.A Cup of LifeSpoel de servet nu direct af onder koud water. A Cup of LifeHaal de spelden eruit en laat de servet een paar minuutjes drogen aan een wasrek. Maak ondertussen de concentratie van de verf sterker, door per liter water 4 gram extra kleurstof toe te voegen. (Ik voegde dus 10 gram extra kleurstof toe). Weer even goed roeren. Speld de servet opnieuw vast, maar dit keer 1/3 van onderen, en herhaal bovenstaande stappen: dip de servet in het water, spoel het af en laat drogen. A Cup of LifeA Cup of LifeIk heb uiteindelijk allerlei verschillende verfkleuren gebruikt om elk servet een andere kleurtje te geven. Doordat de kleuren zo contrastrijk zijn, is deze verf ideaal om mee te dip dyen! Als je een andere kleur wilt, kun je de kleuren ook heel makkelijk met elkaar mengen. Het zout in de verf zou de stof moeten helpen de kleur goed te behouden, ook na het uitwassen. Was de servetten op fijne was (met koud water) en gebruik een kleine hoeveelheid wasmiddel (voor gekleurde was). Was ze de eerste twee of drie keer allemaal apart van elkaar.A Cup of Life Heel veel plezier met dip dyen! Het werkt echt heel verslavend als er een grote pan met kleurstof voor je staat. Als je eenmaal aan het dip dyen bent, ben je niet meer te stoppen. Je hebt heel snel resultaat en dat maakt dit project extra leuk! Er zijn bij mij uiteindelijk heel wat meer kledingstukken (en vooral veel sokken!) mee gedip-dyed. :) Liefs, Shifra

(Deze post is geïnspireerd op het artikel wat ik schreef voor de HEMA. Ik schrijf maandelijks blogposts voor de HEMA. Lees hier meer artikelen die ik voor hen schreef.)

Comments

 1. Frauke

  Hé wat een leuk idee! Super eenvoudig en geeft een erg mooi resultaat. Ik had er wel een keertje aan bedacht om een servet te bestempelen, maar zo’n dip dye geeft ook echt wel een onwijs leuk resultaat :D. Ik vind het trouwens echt mégacool dat je voor Hema mag schrijven! X

 2. yvonne

  wat leuk! ik wist niet dat de Hema ook textielverf verkoopt. Dit ga ik ook eens proberen.

 3. Heel erg mooi! Wat handig dat je deze textielverf gewoon in een pan kan doen! Ik heb het ooit eens in de wasmachine gedaan en dat was niet zo’n succes…

  • Shifra

   Oeh, ja daar hoor ik horror verhalen over. Ook over wasmachines die dan niet meer zo makkelijk schoon te krijgen zijn. Maar in principe kun je ook gewoon textielverven in de pan doen. Lekker even laten ‘sudderen’ dan. :)

 4. yvonne

  oja nog een tip: ik verf mijn kleding regelmatig ( nog niet gedipdyed) en was ze daarna nog een na in azijn. Zo blijft de kleur extra lang mooi.

 5. Haha.. zo herkenbaar… de enige reden dat ik mijn familie met kerst uitnodig, is omdat ik de tafel dan mooi kan dekken. Het koken kan me gestolen worden.
  Ik ga binnenkort ook dip dyen, maar dan een lap wit linnen om een tas van te maken!

  • Shifra

   Oh dat klinkt ook wel heel erg gaaf! Ik was nog aan het overwegen een paar linnen tasjes mee in de pan te nemen! Als je eenmaal aan het dip dyen bent…

  • Shifra

   Haha! De eerste keer at ik tomatensoep ermee, en ik was zó bang dat een van mijn gasten zijn mond er aan zou afvegen (wat nátuurlijk mag, maar toch wel een beetje eng is.).

 6. Eline

  Hoi! Leuk idee! Ik wil deze diy ook gaan maken, maar dan op een t-shirt. Al een paar keer geprobeerd, maar ik krijg telkens strepen door het uitspoelen van het tshirt direct na het kleuren of na 24 uur drogen. Ik vraag me af of jouw methode, na elke keer kleuren direct uitspoelen en ff drogen hier tegen helpt?

 7. Marieke

  Dus de servetten niet in de wasmachine van tevoren? Of alleen erna voor gebruik? Of helemaal niet, geeft t dan niet af?

  • Shifra

   Hi Marieke! Je kunt ze van tevoren wassen (ik heb het niet gedaan, maar je kunt het voor de zekerheid wel doen, het kan geen kwaad.) Ik gebruik ze regelmatig (elke 2-3 maanden) en ik was ze daarna uit. Tot nu toe heeft nog niets afgegeven en zit de kleur er nog super op! Ik ben er nog steeds heel blij mee!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.