Panzanella

italiaans brood en salade recept Gisteravond belde mijn moeder om te vragen of ik kwam eten. Ze waren in Zeeland geweest en brachten verse mosselen mee. Nou, dan heb je mij hoor. Mocht je dol zijn op mosselen en ze altijd uit de supermarkt eten, probeer ze eens vers. Echt, een hele nieuwe mosselwereld (ik wilde ‘mosselschelp’ schrijven, maar dat zou een heel flauw grapje zijn geweest. Dus nu heb ik hem alsnog gemaakt op deze manier.) gaat voor je open. Maar over die maaltijd dus. Ik beloofde iets mee te nemen namelijk en dat werd dus deze salade! Een Italiaanse salade met broodstukjes. Al een hele maaltijd op zichzelf, maar omdat mosselen zo licht zijn paste het er perfect bij!

italiaans brood en salade receptPanzanella
600 g tomaten (het liefste rijpe tomaten)
1 el olijfolie
2 el balsamico azijn
een handje verse basilicum
een half ciabatta brood (het liefst een dag oud)
3 puntpaprika’s

Snijd of scheur het ciabatta brood in stukjes. Gebruik het liefst brood wat een dag oud is. Brood gaat bij mij thuis heel snel op (ik ben een echte broodeter), dus ik heb eigenlijk nooit oud brood. Mocht je geen oud brood hebben, besprenkel het brood met wat olie en zout en peper en leg het kwartiertje onder de grill in de oven. Snijd ondertussen de tomaten en puntpaprika’s ruwweg in grote stukken. Verhit een grillpan met olie en bak de puntpaprika’s zacht en een beetje knapperig. Doe de tomaat, samen met de paprika en basilicum in een kom en besprenkel met 1 el olijfolie en 2 el balsamico azijn. Laat dit een tijdje marineren. Voeg als laatste het brood toe en mix alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper! panzanella Ik zou willen zeggen dat de tomaten uit mijn eigen tuin kwamen, maar dat is niet zo. (Maar het zou dit gerecht wel heel veel lekkerder maken.) Eet deze brood salade als lunch, als avondeten (met biefstuk of kip!) of zet het als bijgerecht op tafel. Vervang de puntpaprika’s eens met komkommer en rode ui! Ik vind het zelf minder lekker, maar dat is het wel het recept van de echte originele Italiaanse Panzanella. X Shifra

Comments

  1. Yvon

    Als we hier weer mosselen eten, ga ik deze salade ook eens maken, want het lijkt me er heerlijk bij.

    • Shifra

      Ja! Het is echt een hele goede combinatie! Het was nu een beetje toeval dat het zo liep, maar ik ga het vaker klaar maken bij mosselen. :-)

  2. Op een of andere manier heb ik altijd een beetje angst voor mosselen haha. Gluiperige rare dingen vind ik het. Ik wil het nog wel eens proberen, maar als de kans zich voordoet klets ik me er altijd onderuit. De salade ziet er echt heerlijk uit!

    • Shifra

      Oooooh, je moet ze echt eens proberen! Als je lekker klaar maakt, kunnen ze echt heel, heel lekker zijn!

  3. Haha, ik vind mosselen echt verschrikkelijk. Ik kan er niet eens naar kijken! Deze panzanella daarentegen ziet er echt heeerlijk uit!

    • Shifra

      Haha! Misschien moet je mossels een keer op een andere manier eten/proeven? Het verschilt echt heel erg in de manier waarop ze zijn klaar gemaakt! Ik maak ze altijd op een Thaise manier klaar, zodat ze lekker pittig worden (met kokosmelk), maar vroeger bereidde mij moeder ze alleen maar met groente en een bouillonblokje, en dat vond ik helemaal niet zo lekker. Nu ben ik er dol op! Maar het scheelt wel dat ik ze van jongs af aan al eet! :-)

  4. Oh, dit ziet er heerlijk uit! Ik heb toevallig nog zes verse tomaten liggen uit de tuin, dus ik weet al wat ik morgen ga maken! Vraagje: voor hoeveel personen is jouw recept? :-) X

    • Shifra

      Leuk! Heerlijk met verse tomaten! Als je dit echt als maaltijd eet voor ongeveer 2-3 personen! Als bijgerecht voor 5-6 personen!

  5. claudia

    ik ga vandaag je koude pasta pesto salade eten, maar deze klinkt ook erg lekker! ga ik ook zeker eens proberen, de volgende keer dat het weer lekker weer wordt!

    • Shifra

      Oooh, die is ook heel goed! Die at ik vorige week nog! (En vaak is het voor ons, met z’n tweeën genoeg, om twee keer van te eten. Yay voor weinig in de keuken staan met dit weer!) Geniet ervan! X

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.