Pompoenpuree (‘canned pumpkin puree’)

pompoenpuree maken, pompoenpuree uit blik, pompoenpuree amerika Ik houd tótaal niet van eten in blikjes, potten en kant-en-klare pakjes. Natuurlijk kook ik wel eens een wereldgerecht, maar ik zal het nooit verkiezen boven een gerecht made from scratch. Daarom is het vandaag een soort van historische dag. Voor het eerst verkies ik een ingrediënt uit een blik bóven het zelfgemaakte. Notabene ook nog eens een blik wat hier in Nederland niet verkrijgbaar is. Ik heb het over…..   Spannend! Oh shit. Je hebt de titel van deze post natuurlijk al gelezen. Allright, you got me: ‘canned pumpkin puree’.  Het is ontzettend stom dat het hier nog niet te verkrijgen is (althans, niet in de lokale supermarkt), maar geen nood! Ik ben je redder! (zoals altijd toch?)  Ik heb een recept en geef je uitleg wat de verschillen tussen zelfgemaakte en ingeblikte puree zijn!pompoenpuree maken, pompoenpuree uit blik, pompoenpuree amerika In Amerika maken ze álles van pompoen. Bagels, pancakes, muffins, dessert en natuurlijk de beroemde pumpkin pie! Maar in al die recepten vragen ze om dat ene belangrijke ingrediënt: ‘canned pumpkin puree’.  Je kunt het makkelijk zelf maken en tóch doen de Amerikanen dat niet. Zelfs chefkoks verkiezen de ingeblikte variant boven de zelfgemaakte. Waarom? Naast dat het natuurlijk heel veel makkelijker is, is de smaak beter en sterker en is de dikte en textuur vrijwel altijd ongeveer hetzelfde van elke puree die je koopt. Waar je hem ook voor gebruikt, je bent dus altijd zeker van een goed resultaat. Of in ieder geval het resultaat wat dat recept je voorschrijft.

Maar natuurlijk kan zelfgemaakte pompoen puree net zo goed zijn als de ingeblikte versie! En daar gaan we natuurlijk voor! Ik geef je het recept + alle tips & trucs voor de pérfecte pompoenpuree.

Stap 1: Gebruik een kleine suikerpompoen* die niet al te groot is. Snijd en schil hem in stukken.

(*De beste pompoen voor puree is de suikerpompoen. Ze zijn vaak klein, de schil is zacht, dun en heel erg oranje. Ook zijn ze lekker zoet, wat ze perfect maakt voor bakken en koken! Grote pompoenen hebben vaak minder smaak en meer vezels. Daarnaast zijn ze ook nog eens een heel karwei om ze open te snijden dus laat de grote jongens maar over om uit te snijden voor Halloween. Als je de vrijheid hebt om een suikerpompoen uit te zoeken, kies dan een pompoen die stevig aanvoelt (geen zachte plekken), een egale kleur heeft (diep oranje) en waarvan de stengel nog fris oogt.)
pompoenpuree maken, pompoenpuree uit blik, pompoenpuree amerikaStap 2.
Breng een pan met water aan de kook en laat de stukjes pompoen daarin koken totdat ze zacht zijn (net als bij aardappels). De kooktijd ligt aan hoe klein je de stukken snijdt; in mijn geval ongeveer 5 minuten.
pompoenpuree maken, pompoenpuree uit blik, pompoenpuree amerikaStap 3.
Deze stap vereist iets meer aandacht. Laat de pompoenstukjes uitlekken en gooi ze in een foodproccesor (of hakmolen). De échte Canned pumpkin puree is dik (maar niet droog) en heel zacht en ‘smooth’.  Pureer dus net zolang totdat het een een zachte massa is. Voeg eventueel een paar lepels water toe om het wat makkelijker te pureren. Als je een puree hebt die stevig is, maar wel vochtig en zacht, dán heb je de perfecte puree om te gebruiken voor je recept! 
pompoenpuree maken, pompoenpuree uit blik, pompoenpuree amerika pompoenpuree maken, pompoenpuree uit blik, pompoenpuree amerikaMaar, nu heb je puree, en dan? Nou, nu kun je écht van alles! Zelfgemaakte pompoenpuree is wat milder van smaak dan de ingeblikte Amerikaanse versie, maar nog steeds heel goed te gebruiken in alle recepten waar gevraagd wordt voor ‘canned pumpkin puree’. De komende weken ga ik wat pompoenrecepten delen waar deze puree heel goed van pas komt! De puree is ongeveer 3 dagen houdbaar in een luchtdichte verpakking in de koelkast, in de vriezer zelfs voor meerdere maanden houdbaar (tot ongeveer een half jaar).  xx Shifra

Comments

  1. Frauke

    Ahh wat leuk, hier had ik nog nooit over gehoord, heel interessant! Mijn vriend lust niet graag pompoen dus ik maak het zelf ook praktisch nooit, al ben ik nu wel erg benieuwd naar de recepten die eraan zitten te komen :D! X

  2. Pauline

    Heb eens een recept gemaakt, waarbij de schil kon blijven zitten.
    Kan dit hierbij ook?

  3. Hahaha ja door die Amerikanen heb ik zin om vanalles te maken met pompoenpurree, maar ik was benieuwd of je er nog iets van kruiden doorheen zou doen. Maar niet dus! Fijn om te weten :)

  4. Ja, Holland moet eens opschieten met pumpkin puree in de winkels! Ik zie ook altijd de leukste gerechten en dingen op internet die dat ingrediënt nodig hebben. Ben benieuwd naar je recepten :D

  5. Wat een mooie foto’s weer, heel tof gedaan!
    Ik ga nu gewoon eerlijk opbiechten dat ik dus nog nooit pompoen gegeten heb!:) maar! Daar gaat deze herfst verandering in komen;) pompoensoep maken en eten en het recept delen staat op mijn herfst-bucketlist:) ik ben zo benieuwd!

    • Shifra

      Ja! En in principe kan dat ook, maar het is niet altijd geheel aan te raden. Voor bijv. een pérfecte pumpkin pie is het aan te raden de pompoen te schillen. Daarvoor moet je écht een hele goede puree hebben, die bepaalt eigenlijk hoe goed de taart is. Maar bijv. in soepen kan het prima, dan schil ik hem zelf ook nooit.
      Maar ook daarin, het verschilt wát voor pompoen je hebt. Als je een pompoen hebt met een zachte huid, dan pureert die makkelijk mee en merk je er niets van. Maar bij een andere soort pompoen kun je vliesjes tussen je tanden krijgen of voelen in je eten. Het is maar net hoe belangrijk je dat vindt, en in wat voor gerecht je hem gebruikt. :)

  6. Bij wat grotere pompoenen kun je ze ook een minuut of vijf in heet water leggen. De schil wordt dan zacht en het snijden gaat veeeeel makkelijker. Ik vrees voor mijn handen als ik het niet doe, die dingen zijn onhandelbaar! Nadat ik de pompoen in parten heb gesneden, gebruik ik een dunschiller om de schil eraf te halen. Gaat ook heel makkelijk omdat de schil wat zacht is. O, pompoen, I love it!

    • Shifra

      Ja, die techniek ken ik ja! Sommige leggen hem ook eventjes in de oven, dan kun je hem er zo aftrekken. :)
      Maar eigenlijk zijn de grotere pompoenen niet aan te raden voor een goede puree. :) Maar ook ik werk wel eens met een grote pompoen (en dan doe ik dus de oven techniek!).

  7. Je kunt ook de pompoen in twee helften onderste boven in een ovenschaal in de oven langzaam garen. Dan met lepels de puree eruit schrapen. Geen gesnij en geschil, en ook geen smaakverlies door het koken in water.

    Benieuwd naar je recepten!

  8. Wenling

    Kan je deze in de PSL doen? Ik had dit met gepureerde pompoenblokjes van de AH gedaan maar toen zaten er zoveel fliebers in. Net alsof ik pompoensoep aan het eten was…
    Maak je ook nog een perfect PSL recept? :)

  9. Ik zag in je vlog dat je een filmpje hebt gemaakt hoe je een pompoen snijd. Je filmpje is mooi geworden en super handig om zoiets simpels te laten zien.

  10. Rowie

    Ben heel benieuwd hoe de pompoenpuree smaakt!
    Nooit gedacht dat er iets eetbaars van te maken was.
    Ga het zeker zelf ook eens proberen. :)

    Liefs,
    Rowie

  11. Ik heb het ook al zelf gemaakt.Maar ik rooster mijn pompoen vaak in de oven met kruiden. Welke kruidenis afhankelijk van wat ik ermee ga maken ;) Maar dan krijg je een net intensere smaak!

    • Shifra

      Dat kan ook zeker! Heel lekker! Maar alleen niet met elk recept pakt dat even goed uit.

  12. Iris

    Na de uitverkochte pompoenen uit blik in de importeur dit recept gebruikt voor thanksgiving met Amerikaanse vrienden. Naast de pompoenenpuree ook zelf de melk ingekookt. Alle vier echte Amerikanen gingen los en konden niet geloven hoe lekker de taart was! (mijn persoonlijke input Is dat ik het taartdeeg altijd zoals appeltaart maak ipv het bloemige Amerikaanse deeg) de taart was absoluut niet te vochtig of blies te veel op tijdens het bakken. Top! Dankjewel!

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.