Portobello burger

Portobello burger receptToen ik gisteravond bij het boodschappen doen voorstelde een portobello burger te eten, reageerde mijn man heel enthousiast. Een beetje te, hij is namelijk echt een vleeseter. ‘Je weet wel wat het is toch?’ ‘Ja! Een hamburger met een portobello eromheen toch?’  Ik moest heel hard lachen. ‘Nee, een portobello in plááts van de hamburger.’ Het bleef stil terwijl hij beteuterd naar de inmiddels in zijn handen gedrukte portobello’s keek. ‘Maar ik beloof je’, zei ik terwijl ik de portobello’s veilig in het wagentje gooide, ‘je mist geen vlees en je vindt het misschien wel nóg lekkerder! Echt waar!’ Ik gaf hem een kus terwijl hij nog een beetje verder mopperde.

Portobello burger receptEen portobello burger klinkt chiquer en daarmee moeilijker dan dat het is hoor! Het is niet meer dan een portobello marineren (in plaats van de hamburger), grillen en vervolgens het broodje opstapelen zoals je dat het liefste doet. Ik wilde de burger echt een vleessmaak geven, zodat ik zeker wist dat Hans het lekker vond en geen vlees miste. Dit lukte heel erg goed door vleeskruiden te gebruiken (works every time). Het lijkt echt net alsof je een bijzondere luxe vleesburger eet! Het is een prefect broodje als je een lichter broodje hamburger wilt eten of als je vegetarisch bent. Ik serveer het graag met salade of (nog liever) met frietjes.

Dit is hoe ik hem maak: Maak de portobello schoon en snijd de steeltjes eruit. Leg ze in een ondiep schaaltje en schenk er twee el rode wijn en twee el balsamico azijn overheen samen met een el verse rozemarijn en een beetje vleeskruiden (ik denk dat ik ongeveer 1-2 tl gebruik. Een beetje op gevoel).  Laat ze marineren voor een half uurtje. Snijd de broodjes doormidden. Laat een grillpan met olie goed heet worden, leg de portobello’s erop en draai om de vijf minuten om voor ongeveer 20 minuten. Leg er bij de laatste vijf minuten kaas op en laat het meesmelten. Rooster de broodjes in een broodrooster of mee op de gril voor een paar minuten of totdat er een krokant laagje ontstaat. Leg een paar (gewassen) spinazieblaadjes op het broodje, leg vervolgens de portobello erop en als laatste nog wat gesneden tomaatjes. En vouw het broodje dicht. Ik steek er vaak nog een prikkertje in, zodat ik zeker weet dat hij niet omvalt als ik serveer. Portobello burger receptEn nu ben je natuurlijk heel benieuwd wat Hans zijn reactie was. Nou, dat was ik ook. In eerste instantie zei hij het lekker te vinden, maar wel te proeven dat het een champignon is. Maar wat als ik niet had verteld dat het een champignon was? ‘Dan had ik gedacht dat het bijzonder vlees is!’ Mission accomplished. En misschien was die missie nog wel meer geslaagd toen hij vertelde dat hij het lekkerder (!!!) vond dan zijn broodje hamburger. Zie jij hem dit al tegen zijn vrienden vertellen? ‘Nee, ik wil geen hamburger, doe mij maar een portobello burger. ‘ Ha. xx Shifra

Comments

 1. Hihi, ik zie al helemaal voor me hoe het eraan toeging in de supermarkt. Zo grappig! Slim om vleeskruiden te gebruiken voor het ‘vlees idee’! Het lijkt me heerlijk, ik wil dit ook eens proberen! Nog nooit eerder eraan gedacht om een portobelle burger te maken.

  • Shifra

   Ja, dat werkt echt heel goed, vleeskruiden! Ook met andere dingen die stiekem vega zijn. :)

 2. Klinkt wel lekker! Zelf zou ik dit zéker durven proberen, maar ik weet dat Arne niet zo van de champignons is. Dus ik moet het ook maar eens stiekem (en met veel vleeskruiden) proberen haha. Al vind ik persoonlijk vlees juist altijd het lekkerste aan een hamburger, het lijkt me een leuk alternatief! X

  • Shifra

   Het proeft niet echt meer als een champignon hoor. De structuur van de portobello is er ook heel erg uit door het bakken. En ja, je hebt gelijk hoor. Het lekkerste aan een hamburger is ook dé hamburger, tótdat je deze proeft! Want, wat zijn hamburger eigenlijk zware vette dingen. Dit is zóveel lekkerder! (vind ik!)

 3. Wat een slim recept, ben stiekem wel benieuwd hoe mijn man zal reageren als ik hem wijs maak dat het vlees is. Ga dit zeker een keer maken. Zijn hier gek op paddestoelen.

 4. Ilse

  Zo leer ik ook eens wat nieuws, als ik portobello’s vind dan wil ik hem zeker maken!

  • Shifra

   Bijna elke winkel verkoopt ze wel. Misschien niet altijd onder die naam, maar zolang het grote paddestoelen zijn zit je wel goed. In mijn Albert Heijn is het altijd een beetje vechten om de portobello’s, heel vaak zijn ze op of tref ik met geluk nog een pakje! :(

 5. Oh wat heb je dat weer prachtig gebracht. Ik hou zelf absoluut niet van portobelle. Champignons sowieso niet. Maar anderen hier in huis wel. Dus misschien maar wel een keer proberen met veel vleeskruiden :). Al vind ik een echte burger ook wel heel erg lekker.

  • Shifra

   Ooh, ik vind een echte burger ook nog steeds heel lekker hoor! ;-) Maar ik vind ze vaak net iets te zwaar, en vet en vol. Ook omdat ik na één burger niet vol zit, en wat past dan eigenlijk nog bij? Ja, dilemma’s. Haha! Ik vind dit ideaal. Probeer het eens, ik denk dat je het lekker vindt! :)

 6. Doe mij maar ook! Yumm, ziet er goed uit! ;) Ik ben zelf helemaal gek op de vegetarische burgers, dus ja, dit gaat er ook wel makkelijk in dan :P Wanneer komen er meer vegetarische gerechten? ;)

  xxx

 7. Dat ziet er heerlijk uit. Als ik de tekst niet had gelezen, dan had ik gewoon gezegd dat dit een hamburger was.

 8. Ohhhh, en ik had al honger! Ziet er heerlijk uit. Ik heb laatst ook hamburgers gegeten, maar die zag er toch net ff iets anders uit dan deze (minder lekker ;p)

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.