SALTY CHOCOLATE CHIP COOKIES

Salty chocolate chip cookies‘Hoe gaaf zou het zijn als ik dé perfecte chocolate chip cookie vind?’ Eentje die ík echt perfect vind. Deze gedachte ontstond een aantal weken geleden en was het begin van mijn chocolate-chip-avontuur. Vele uurtjes op het internet en bakplaten vol chocolate chip cookies volgde. Mijn man riep dat hij maar al te blij was met mijn nieuwe hobby. Althans de bakplaten vol koekjes dan. De dagen dat ik ongestoord achter mijn laptop wilde zitten, niet. Uren kon ik mij onderdompelen in Engelse sites om er maar achter te komen wat dat ene ingrediënt nu deed met het koekje. Super interessant! En ik heb veel geleerd, echt heel veel. Zo kon ik op den duur zelfs ongeveer raden wat voor soort chocolate chip cookie er uit dat ene recept kwam. En dit weekend..  kon ik mijn eigen recept wel raden. :)
Salty chocolate chip cookiesSalty chocolate chip cookiesNu heb ik even nagedacht over de naam van dit recept. “Dé perfecte chocolate chip cookie”, overwoog ik, maar durfde ik niet aan. Er zijn zóveel verschillende chocolate chip cookies, dat er ook heel veel verschillende smaken hierin zijn. De één houdt van knapperige koekjes, terwijl de ander meer cakerig of juist chewy koekjes wilt. Ik houd van chocolate chip cookies die een dun knapperig randje hebben, met een softe chewy binnenkant die langzaam en zacht ombuigt als een stukje fudge. Af en toe wordt die zachte binnenkant weer op scherp gezet door een stukje noot of chocolade. De koek zelf smaakt naar boter, toffee, noten en karamel. En dat alles met een zout laagje. Bij elke hap voel je dat er gespeeld wordt met je smaakpupillen door de perfecte combinatie van zout en zoet.Salty chocolate chip cookiesSalty chocolate Chip cookies (18 stuks)

280 g bloem
1 tl zout + 1 tl grof zout
2 tl bakpoeder
200 g boter
1 ijsklontje
110 g kristalsuiker
1 ei  en 1 eierdooier
2 tl vanille extract
220 g bruine suiker
200 g chocolate chips
100 g gehakte pecannoten

Meng in een kom bloem, zout en bakpoeder en zet dit apart. Smelt de boter in een steelpan op half vuur onder regelmatig roeren. Haal het pannetje van het vuur als na ongeveer 5 minuten de boter bruin kleurt. Roer vervolgens nog een halve minuut totdat alle boter donkerbruin is. Giet de boter over in een andere kom en meng er een ijsklontje doorheen, zodat het snel afkoelt en weer wat vocht krijgt. Laat het geheel afkoelen in de koelkast (wel af en toe roeren) voor ongeveer een half uur. Meng ondertussen de kristalsuiker samen met de eieren en vanille extract met een mixer op middelhoge stand totdat het lobbig is en van de garde afvalt (wanneer je de mixer omhoog tilt). Voeg nu ook de bruine suiker en (afgekoelde) boter toe. Mix het bloemmengsel erdoorheen totdat het een glad beslag is. Schep met een spatel de chocolade en gehakte pecanoten erdoorheen. Doe het deeg in plastic folie, plet het een beetje en laat het rusten voor minstens 30 minuten. Het beste is een hele nacht, of zelfs meerdere dagen. (Maar daar kan ik meestal niet op wachten.)

Bedek een bakplaat met bakpapier (het  liefste een siliconen bakmatje of vetvrij bakpapier). Schep met een ijslepel (of een normale lepel) bolletjes van het deeg van ongeveer 2 lepels-grootte en druk ze zachtjes aan. Laat een ruimte van ongeveer 5 cm tussen elk bolletje.

Bak de koekjes voor 16-18 minuten in een voorverwarmde oven van 165 graden, totdat de randjes wat harder worden en het midden nog zacht is.  Haal ze uit de oven, strooi er wat zout overheen en druk dit zachtjes aan. Laat ze een paar minuutjes afkoelen en verplaats ze dan naar een afkoelrooster om volledig af te koelen.

*Mocht je niet zo van de combinatie zout en chocolade houden of niet zoveel zout mag, dan kun je het zout weglaten. Het recept heeft nog zoveel meer smaak te bieden, dat het makkelijk zonder kan.

Salty chocolate chip cookiesSalty chocolate chip cookiesBewaar de koekjes in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur voor meerdere dagen. Of vries ze in om langere tijd goed te houden. Binnen een halve dag waren mijn koekjes op, doordat niet alleen ik, maar ook mijn familie verliefd werd op “mijn perfecte chocolate chip cookies”.  Ze zijn echt perfect en voldoen aan alle eisen die ik eerder stelde. Ik wist niet dat je zo blij kon worden van koekjes, maar ik ben echt heel blij! Mijn perfecte chocolate chip cookies heb ik gevonden en ik hoop dat het ook de jouwe worden. Liefs vanuit mijn keuken, Shifra

Comments

 1. Oeh yum, ik vind chocolate chip cookies heel erg lekker! (wie niet?!) Mijn perfecte chocolate chip cookies zijn lekkere dikke cookies, die van de buitenkant knapperig zijn, en van de binnenkant lekker zacht en cake-achtig, ik krijg er al zin in als ik erover praat :) Dit lijkt me ook een erg lekker recept, lekker die combinatie met zeezout!

  • Shifra

   Oooh jaa.. die cakea-achtige zijn ook lekker hoor! Hmmm. Zoveel verschillende soorten, en vooral zóveel lekkere… *zuch* We hebben het maar moeilijk.

  • Shifra

   Je moet maar eens een keer gewoon wat zout op een chocolade gooien! Klinkt heel gek, maar het is ZO lekker! (vind ik!) :)

 2. Oeh, dat klinkt lekker. Ik hoor vaker dat de combinatie van chocolade met zout erg goed werkt, maar ik heb het nog nooit zelf geprobeerd. Geen idee waarom. Toch maar eens doen.

  • Shifra

   Jaaaa, moet je zeker doen! Haha! Tony Chocolonely heeft zelfs een chocoladesmaak met zeezout!

 3. MadeByCarlijn

  Oooh deze klinken wel hééél erg lekker! Binnenkort maar eens een poging wagen denk ik, haha!

 4. Tessa

  Wat zijn de koekjes lekker! Dit is echt een must! Een topper! Wat hebben wij gesmuld…

 5. Dit recept lijkt heel erg op het recept van mijn butterscotch cookies, alleen zit daar geen chocola doorheen, maar ook 1 ei en 1 eigeel etc. ‘k Ga deze zeker een keer proberen!
  Kan ik ook gewoon een reep chocola kopen en die in stukjes hakken? Zo maak ik altijd de chocolate chip cookies van een ander recept.

  • Shifra

   Ik heb nog nooit butterscotch cookies gegeten of gemaakt, maar het klinkt logisch dat er op lijkt :) 1 ei en 1 eigeel wordt namelijk vaak in “sticky/chewy” koekjes gebruikt, een extra eigeel zorgt er namelijk o.a voor dat het zo fudge-achtig wordt :) En ja, gehakte chocolade mag ook! Chocolade chips zorgen er voor dat de chocolade beter op één plek blijven zitten na het bakken, terwijl gehakte chocolade meer versmelt met het deeg. Wellicht is gehakte chocolade nog lekkerder, geeft een intensere smaak chocolade :) liefs!

 6. Ja, ik weet nu wat ik dit weekend ga maken. Wil al zo lang eens koekjes bakken en dit klinkt erg lekker! Thanks for sharing.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.