Schrijven met sterretjes in foto’s (voor camera én telefoon)

a cup of life (9)

Dit jaar vier ik (samen met Hans) oud & nieuw bij mijn ouders thuis. Toen ik mijn moeder dit vertelde, zei ze gelijk hoopvol: “Gaan we dan weer het nieuwe jaar in sterretjes schrijven?” Schrijven met sterretjes in de lucht is ook echt heel leuk en het voelt een beetje magisch. Ik doe het graag met mijn spiegelreflex, maar ook als je die niet hebt kun je dit doen: gewoon met je telefoon namelijk!  

a cup of life (13)Het enige wat je eigenlijk doet voor deze foto’s is je sluitertijd aanpassen. Maar er zijn nog een paar andere kleine tricks om nóg betere foto’s te maken. En het is heel makkelijk (ondanks de vele tekst).

a cup of life (15)De camera methode:

– DSLR (of een camera waarbij je de sluitertijd kan instellen)
– statief
– sterretjes! (het makkelijkste zijn de extra lange sterretjes)

Stap 1: Donker
Wacht totdat het schemerig/donker is en zet je camera op statief (of op een stapel boeken). Je camera moet stevig staan, anders krijg je een schokkerige foto door de lange sluitertijd (zie stap 2).

Stap 2: Sluitertijd
Zet je camera op de manual stand, zodat je de sluitertijd kunt aanpassen. De sluitertijd bepaalt hoeveel licht je camera binnen krijgt en hoelang hij doet over het maken van een foto (denk aan het openen van gordijnen, hoe verder de gordijnen open zijn, hoe meer licht er binnen komt.). Je wilt dat de ‘gordijnen’, je sluitertijd, zolang mogelijk open staan zodat de camera zoveel mogelijk licht binnen krijgt en alles vast legt wat er gebeurt. Hoelang je sluitertijd moet zijn, ligt aan de lengte van je schrijven.

Maar over het algemeen houd ik dit aan:

10 sec. sluitertijd (voor grotere/langere dingen)
5 sec. sluitertijd (voor een woord of jaartal in cijfers)
1 sec. sluitertijd (voor kleinere dingen)

(als je er tijdens het schrijven toch achterkomt dat je sluitertijd te lang was, houd je hand dan stil op de plek waar je eindigde totdat je de camera hoort sluiten)
a cup of life (14)iso: 100, f: 8, sluitertijd: 1 sec

Stap 3
Zet f op een hoog getal, zodat alle sterretjes scherp te zien zijn.
Zet je ISO op 100, zodat er niet teveel ruis is in je foto. (hoe hoger de ISO, hoe lichter de foto. Als je het dus leuk vindt om jezelf ook nog een beetje te zien, zet dan de ISO hoger. Ik zet de ISO meestal wat hoger.)

Stap 4: Schrijven maar!
Schrijf in spiegelbeeld en begin aan de rechterkant met schrijven. (De camera die tegenover je staat, legt het schrijven van links naar rechts vast). Schrijf in schrijfletters, want je kunt niet stoppen tussen de letters om ruimte te creeëren. Laat het sterretje dus mooie ronde bewegingen maken. (Of spiegel de foto achteraf)

Het kan zijn dat je camera het lastig vindt om scherp te stellen. Schijn dan even kort met een zaklamp op de persoon en stel zo scherp.a cup of life2 (3)De telefoon methode:

– telefoon met camera
– een camera app die de sluitertijd kan aanpassen
(ik gebruik deze app voor de iPhone. Gebruik deze app voor Android)
– sterretjes!

Stap 1: Donker

Wacht op de schemer/donker en zet je telefoon op een statief (of op een stapel boeken). Deze stap is echt heel belangrijk, het lukt niet je telefoon stil genoeg houden om een niet-bewegende foto te maken.

a cup of life1 (1)

Stap 2: App instellingen
Open de app, en klik het icoon aan in de rechter hoek en kies: “light trail”. Verander de shutter speed naar ongeveer 10 seconden.
Stap 3: scherpstellen
Steek het sterretje aan, en klik op het scherm waar het sterretje is, om de camera te laten scherp stellen.

Stap 4: Play! 
Klik op het camera icoontje om de foto te starten en begin met schrijven. Zodra je klaar bent druk je op de stop-button.

Hieronder twee foto’s die ik even snel in mijn achtertuin heb genomen. Ik nam deze foto’s om even te testen of het werkt met deze app en of ik er over kon bloggen. Nou já, dus! Het werkte echt heel goed.
a cup of life (17)

a cup of life (16)Deze foto’s komen allemaal zo uit mijn telefoon, zonder bewerking. Indrukwekkend hè?

Nou, dit is het dus. Of je gebruikt de app, of je stelt op je camera een lange sluitertijd, lage ISO en hoge f in! Simple as that. Deze techniek kun je dus ook gebruiken om vuurwerk te fotograferen. Of die leuke ijsfonteinen binnenshuis.
Happy New Year! X Shifra

Comments

 1. Hé wat super leuk dat je hier een blog over schrijft! Ik wilde zoiets gaan doen met mijn vriend, maar had geen idee hoe je dat nou goed voor elkaar krijgt. Thanks!

 2. Oh, handig van die gsm app, bedankt voor het delen! Ik zet meestal mijn diafragma op het hoogste, zodat ik mezelf niet meer zie. Want wie weet wat voor ‘hoofd’ je maakt tijdens het schrijven, haha. Bedankt Shifra! (héé, je had toen nog lang haar!)

 3. Mariëlle

  Jaaaaaa… super leuk!!! Dank je wel Sifra, voor het plaatsen van het artikel! Zo’n zin om het gelijk uit te gaan proberen! Je bent geweldig!!

 4. Wat een mega leuke tutorial! Dit ga ik zeker even onthouden en doorsturen naar diegene met wie ik oud en nieuw vier. Helemaal leuk en het blijkt dus veel simpeler te zijn dan ik in eerste instantie dacht, jak ik ben om!

 5. Yvon

  Wat een ontzettend leuk idee, ik zal dit zo eens aan mijn man laten lezen, want die maakt de foto’s.

 6. Wat leuk dat je hierover schrijft! Ik vond ditsoort foto’s altijd supercool maar had niet echt een idee hoe ik dat zelf kon gaan doen.

 7. Ahw, dit is zo leuk om mee te spelen! Ik heb het vorig jaar ook gedaan met mijn spiegelreflex camera, en er zijn toen heel wat leuke beelden uitgekomen!

 8. Ik vind dit zo gaaf he! Heb het vorig jaar al verschillende keren voorbij zien komen en telkens had ik zoiets van; ja leuk… maar hoe doe je dat?! Thank you so!

  Al kan ik het dit jaar niet uitvoeren want ben op vakantie en we mogen hier zelf geen vuurwerk afsteken. Dikke prima voor mij hoor, want ik ben als de dood voor zelf vuurwerk afsteken en ga veel liever een vuurwerkshow bezoeken zoals we nu doen.

 9. Wat leuk! Ik had het een hele tijd terug nog met mijn fotograferende zusje over dit effect :o). Sterretjes is het enige vuurwerk wat ik durf aan te raken, dus dan zou het moeten kunnen lukken…Fijne jaarwisseling alvast :o)

  • admin

   Hihi. Ik ben ook niet zo’n held hoor. Zelfs toen ik sterretjes moest aansteken deze week (voor de telefoon foto’s hierboven) merkte ik dat ik het weer een beetje eng vond.

 10. Superleuk! Handige tips ook voor de foto! Bij jullie is ie echt heel goed gelukt! Ik kan nog niet zo goed overweg met ISO, maar het zou me vast lukken met wat oefening na waarschijnlijk heel veel sterretjes ;)

  • admin

   Ik zou de ISO gewoon standaard op 100 zetten en niet meer teveel aan sleutelen. Dat is waar ik altijd begin, en als ik meer van de mensen wil zien, dan zet ik hem hoger (en maak hem dus lichter). Zolang je sluitertijd maar laag genoeg zet, moet het lukken! :-) I’m sure!

 11. Wat ontzettend tof! Wij gaan alleen al een hele tijd niet meer naar buiten op oudejaarsavond haha, maar ik zou het wel graag willen doen!

 12. Ik heb het vorig jaar geprobeerd maar kreeg het niet voor elkaar haha! Misschien ga ik nog een poging wagen :)

 13. Dit zijn super tips. Dankjewel! De kinderen zijn nu oud genoeg om op te blijven. Sterretjes op het boodschappenlijstje dus. Dan gaan wij ons wel vermaken op oudejaarsavond.

 14. Wat leuk, wist niet dat het ook met je telefoon kon! Ik heb toevallig vorige week een artikel hierover online gezet, zo leuk om te doen! :-)

 15. Ik wil dit echt eens gaan proberen. Helaas met oud en nieuw niet thuis en geen zin om mijn camera mee naar de stad te nemen. Héél leuk wel :) Benieuwd of op de telefoon ook goed werk xo Daisy

 16. Desiree

  En als je vuurwerk wil fotograferen dan werkt dat bijna hetzelfde, zet je camera dan op bulb (de meest uiterste stand van de sluitertijd) en houd het knopje ingedrukt, je bepaald daar zelf de sluitertijd mee. Dus hoe langer je het knopje ingedrukt hebt hoe meer je zal zien op je foto.
  Gewoon nog een extra tip van deze fotograaf.

 17. Ik heb het ook eens geprobeerd, geen succes helaas. Misschien dit jaar, al heb ik (nog) geen sterretjes en heb ik ook nog geen idee waar we vanavond zijn en als klapper op de vuurpijl heb ik geen camera bij me, haha.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.