Tips om de perfecte kerstboom in huis te halen

hoe kies je kerstboom uit, kerstboom uitkiezen, kerstboom kopen, kerstboom waar op letten, waar kerstboom kopen, waar goedkope kerstboom, Allereerst SORRY dat ik al over Kerst begin. Het is heel vroeg en de Sint is nog niet eens het land uit of ik verlaat hem al voor de volgende feestdag. Maar de decembermaand vliegt voorbij, want over 23 dagen (aaah!!) is het al Kerst! En daarom wordt het tijd dat we de kerstboom in huis halen. Ik gids je vandaag door de wereld van kerstbomen zodat je de beste kerstboom in huis krijgt dit jaar! Ik hóud van kerstbomen, dus ik heb er zin in! Get on board! (van mijn slee).hoe kies je kerstboom uit, kerstboom uitkiezen, kerstboom kopen, kerstboom waar op letten, waar kerstboom kopen, waar goedkope kerstboom,Het uitzoeken van de kerstboom is de perfecte start om in de mood  te komen voor Kerst! Dit is het begin! Ik houd van het jaarlijkse ritueel die de zoektocht naar de perfecte kerstboom geeft. Ik heb verschillende kerstbomen gehad, zowel nep als echt. Ik groeide op met een grote mooie neppe kerstboom die ik, vanaf het moment dat ik de kerstballen niet meer steevast liet vallen, optuigde samen met mijn moeder. De laatste jaren stapten mijn ouders over op echte kerstbomen die ik mee mocht uitzoeken. Op mijn studentenkamer had ik verschillende kleine neppe boompjes en vorig jaar kocht ik voor het eerst samen met Hans onze eerste éigen kerstboom. Het uitzoeken van een kerstboom geeft zo’n heerlijk wintersgevoel. Het zijn momenten die ik koester:).
DIY adventskalender (1)1. Bezoek een boerderij
Eigenlijk kocht ik altijd (en ook mijn ouders) een echte boom in de winkel, bouwmarkt of tuincentrum. Dit jaar ben ik voor het eerst naar een boerderij geweest om daar zelf een boom uit te kiezen. En wauw, dit was zóveel leuker! Niet alleen omdat het de traditie veel leuker maakt (het geeft gelijk zoveel meer sfeer!), maar je keus is veel ruimer, het is veel goedkoper én je krijgt de kans de bomen goed te kunnen bekijken. Vaak zijn ze in winkel al ingepakt in een net en kun je niet zien hoe vol de takken zijn of wat voor vorm de kerstboom heeft. Kijk eens in de buurt of er een boerderij is die kerstbomen verkoopt en ga daar eerst eens langs voordat je gelijk naar de winkel stapt.hoe kies je kerstboom uit, kerstboom uitkiezen, kerstboom kopen, kerstboom waar op letten, waar kerstboom kopen, waar goedkope kerstboom,hoe kies je kerstboom uit, kerstboom uitkiezen, kerstboom kopen, kerstboom waar op letten, waar kerstboom kopen, waar goedkope kerstboom,Het is heerlijk om door een prachtig groot veld van kerstbomen te lopen en vervolgens je eigen boom uit te kiezen. Hans en ik liepen samen met de boer door het veld en hij nam ruim de tijd voor ons om de soorten van kerstbomen uit te leggen. We zijn uiteindelijk voor een Blauwspar gegaan. We waren op zoek naar een volle boom die ook nog eens lang genoeg was om onze huiskamer te vullen, weinig naalden verloor en een lekkere geur had. Nadat we onze boom hadden aangewezen, pakte de boer een spade en werd hij zo uit de grond gehaald. Heel vers dus! Hoe later hij uit de grond wordt gehaald, hoe mooier je boom is.hoe kies je kerstboom uit, kerstboom uitkiezen, kerstboom kopen, kerstboom waar op letten, waar kerstboom kopen, waar goedkope kerstboom,2.Breng gereedschap mee
Gereedschap? Ja! Meet voordat je vertrekt de hoogte van het plafond op (been there..) en neem het meetlint mee. Ik heb het wel eens geprobeerd puur op inschatting, maar als je eenmaal tussen boomlange (pun!) kerstbomen staat dan weet je niet meer wat hoog en laag is. En neem ook een zaag of spade mee als je naar een boerderij gaat! (of vraag van tevoren aan de boer of dit nodig is).hoe kies je kerstboom uit, kerstboom uitkiezen, kerstboom kopen, kerstboom waar op letten, waar kerstboom kopen, waar goedkope kerstboom,3. Kies je type boom
Met zoveel kerstbomen bij elkaar zie je soms letterlijk het bos niet meer. Op een boerderij kan de boer je heel goed adviseren en je wensen doornemen. Zo kocht ik ik eigenlijk altijd (en mijn ouders ook) een Nordmann, een hele populaire boom. Terwijl ik dit jaar op advies voor een blauwspar ben gegaan! Je wensen bepalen wat voor type boom het beste bij je past. In het kort even de verschillen tussen de bomen (zoals ik ook geleerd heb van mijn boer):

Nordman
 Heel populair, verliest bijna geen naalden, prikt niet en is vol dik en breed. Dikke stevige takken, waardoor kerstballen de tak niet naar beneden halen. Eén nadeel: geen dennengeur.
Edelspar Blauwgroene naalden, prikt niet, verliest zijn naalden niet en heeft een smalle vorm.
Fijnspar Dit is de meest traditionele kerstboom, groeit in kegelvorm met donkergroene naalden en die authentieke kerstgeur. Helaas verliest hij snel zijn naalden.
Servische spar Deze boom wordt steeds populairder in Nederland. De takken zijn evenredig verdeeld over de stam, blauwgroene naalden en heeft een lekkere geur. Wel verliest de boom zijn naalden snel.
Blauwspar Populair om zijn mooie blauwe kleur, heeft stevige takken voor zwaardere kerstversiering, net zo’n authentieke kerstgeur als de fijnspar en houdt zijn naalden goed vast. Maar de naalden prikken wel. (en dat heb ik geweten! Haha.)

Tenslotte kun je de boom met of zonder kluit kopen. Mét kluit behoudt de boom langer zijn naalden.
hoe kies je kerstboom uit, kerstboom uitkiezen, kerstboom kopen, kerstboom waar op letten, waar kerstboom kopen, waar goedkope kerstboom,4. Kwaliteit van de boom
Als je je type weet, zoek je naar de mooiste boom in zijn soort. Schud met de boom of ga met je hand langs een tak; als er naalden uitvallen is de boom al te oud (en dus al te lang geleden gerooid). Buig ook eens een naald aan het einde van een tak doormidden; de naald hoort te buigen, als hij te snel knakt is hij te droog.hoe kies je kerstboom uit, kerstboom uitkiezen, kerstboom kopen, kerstboom waar op letten, waar kerstboom kopen, waar goedkope kerstboom,5. De boom mee naar huis
Vaak als ik iets heb gekocht bedenk ik pas: hij moet ook nog mee! Hihi, sjonge..  Het staat óntzettend leuk om de boom op het dak vast te binden van je auto (vooral als je ook nog eens typisch oud rood autootje hebt), maar het is niet het beste voor de boom. Pak de boom in als het echt niet anders kan en bind hem dan op het dak. Als je hem in de auto legt zorg er dan voor dat top van de kerstboom naar buiten steekt (gehuld in een vuilniszak). Als je hem andersom legt waait de wind namelijk tegen de takken in en verlies je extra naalden. Laat hem vervolgens bij thuiskomst acclimatiseren in de garage of de schuur bijvoorbeeld. De kerstboom heeft bij mij thuis nog een dag in een kamer zonder verwarming gestaan, als tussenplaats. Zet hem daarna gelijk op de juiste plek; niet te dicht bij de verwarming of gloeilampen en niet op de tocht bij een openslaande deur of raam. Geef de kerstboom dagelijks genoeg water (voel aan de grond of het nog vochtig is). Een grote kerstboom kan wel een liter water per dag verdampen.hoe kies je kerstboom uit, kerstboom uitkiezen, kerstboom kopen, kerstboom waar op letten, waar kerstboom kopen, waar goedkope kerstboom,6. Maak er een traditie van
Dit is misschien nog wel de beste tip die ik kan geven. Maak het uitzoeken van de kerstboom een feest, een gezellige traditie waar je elk jaar naar uitkijken. Het is zó’n leuke start van het kerstseizoen! Gezellig met elkaar een middag op pad, de kerstboom uitzoeken om vervolgens thuis een mooi plekje te geven (en misschien nog wel later samen op te tuigen). Daarom raad ik je aan om naar een boerderij te gaan. Het geeft zoveel extra sfeer om tussen al die bomen te lopen en er uitgebreid de tijd er voor te nemen.hoe kies je kerstboom uit, kerstboom uitkiezen, kerstboom kopen, kerstboom waar op letten, waar kerstboom kopen, waar goedkope kerstboom,Hans en ik kijken allebei terug op een heerlijke middag die letterlijk het plakboek in gaat en als warme herinnering in ons geheugen. Het gaf gelijk zoveel binding om samen die kerstboom uit te zoeken. Alsof we samen het kerstseizoen opende en kozen voor de gezelligheid en warmte die daarbij hoort. Je begint echt samen aan dit avontuur, de kerst.hoe kies je kerstboom uit, kerstboom uitkiezen, kerstboom kopen, kerstboom waar op letten, waar kerstboom kopen, waar goedkope kerstboom,Hm, tsja. Onze schoenen dus. Die hadden we er niet helemaal op uitgezocht en waren al snel vies. Oeps. Laarzen of andere (oude) schoenen zijn aan te raden!
hoe kies je kerstboom uit, kerstboom uitkiezen, kerstboom kopen, kerstboom waar op letten, waar kerstboom kopen, waar goedkope kerstboom,Ik hoop dat deze tips je helpen in de zoektocht naar de juist boom. Als je ook een boom wilt kopen bij een boerderij (oftewel, ik heb je overtuigd!), google dan eens op kerstbomenboerderij of kijk op Marktplaats. Ga vooral niet te laat naar de boerderij, want winkels en bedrijven kopen vaak ook hier hun bomen. Wil je nu nog niet te vroeg de kerstboom in huis, maar wel verzekerd zijn van veel keus op de boerderij, maak dan nu alvast je keuze en hang een lintje aan de boom. Zo blijft je boom gereserveerd. Happy Christmastree-shopping! Liefs, Shifra

Comments

 1. Pauline

  Hoi,

  Wat een lekker weer was het toen nog!
  Kun je verklappen waar deze boerderij staat?
  Dan kan ik mijn ” personeel” op pad sturen.

  • Shifra

   Haha, je personeel. Ik heb mijn kerstboom hier gekocht -> http://bit.ly/1AeYqv2 (de boer is ook heel wat goedkoper dan de winkelprijzen) Ik hoorde wel dat hij vandaag ging rooien, maar er zal vast nog genoeg staan;-)!

 2. *huilhuil* mijn ouders willen dit jaar weer een neppe boom, voor de katten.. Ik word wel helemaal blij van de foto’s! Maar ik wil zo graag een echte kerstboom!
  Liefs, Tessa

 3. Jannieneke

  Wat een heerlijke creatieve foto’s! Super! Bedankt voor de tips, wij gaan dit jaar ook voor een echte kerstboom. Ik heb zoveel zin om het huis in kerstsferen te brengen. Ik ben heel erg nieuwsgierig welke d.i.y’s je gaat maken voor de kerst. Elke ochtend ga ik nu snel op je blog kijken of ik al aan het d.i.y’en kan, hihi.

 4. Ik ben het helemaal met je eens: samen een kerstboom uitzoeken voelt echt als iets speciaals! Wij halen hem vaak bij een verkoper in de buurt en als het dan donker is en alle straten zijn met lampjes versierd en je moet je dik aankleden en de boom op de fiets mee naar huis nemen (lopend!) dan krijg ik helemaal zo’n Kerstfilmsfeer haha ;)

 5. Wat een super leuke foto’s heb je erbij gemaakt!!!
  Wij hebben een neppe boom, dus hoeven er geen uit te zoeken…
  Wel jammer, want lijkt me super leuk om te doen!

 6. Wat een prachtige foto’s en handige tips! Wij zijn zelf helaas verplicht om een neppe boom op te zetten aangezien ik overal benauwd van word en mijn man er uitslag van krijgt. Zo stom!

 7. Wat een mooie foto’s. Die mogen zeker in een fotoboek of aan de muur!
  Eigenlijk heb je me al overtuigd hoor, eigenlijk was ik al overtuigd voor ik je artikel las. Maar er zijn nu 2 redenen waarom wij nog een valse boom hebben:
  1. Mijn vriend vindt het teveel gedoe op ons appartement, maar het is al beslist dat we van zodra we ons eigen huis hebben weer een echte boom nemen.
  2. We hebben een konijn en dat loopt los rond. En ik zou niet willen dat ze van de kerstboom gaat eten en ziek wordt…
  En voor mijn vriend is er nog een 3e reden: We hebben voor die valse boom betaald, dus die moet nog maar even meegaan, haha!
  Maar wat een mooie traditie is het, daar heb je wel volkomen gelijk in!!

 8. Fransien

  Wat geweldig om al die bomen zo te zien.Ik krijg er ook heel veel zin om daar een boom te gaan kopen.
  Alleen weten wij en vele anderen het adres niet van die boer.
  Want nu zullen veel mensen bij die boer een boom willen gaan kopen.

 9. Ik word altijd zo vrolijk van jouw foto’s hè! En wat een leuk idee! Wij hebben onze kerstboom van vorig jaar nog, hij heeft de hele zomer op het balkon gestaan en is nu een stukje groter!

 10. Super leuk deze foto’s! Doet mij denken aan mijn kerstvideo die ik vorig jaar maakte met een stelletje. Ook op een stuk grond met allemaal kerstbomen :D

 11. Oh wat een heerlijke foto’s. Ik wil nu heel graag een kerstboom, maar ik wacht toch even tot na 5 december. We hebben volgensmij dezelfde schoenen :)

 12. Manon

  Wat een prachtige foto’s en wat heb je dit weer heerlijk geschreven. Ik word er helemaal enthousiast van!

 13. Ha, wat een inspirerende blog over kerstbomen. Ik wil graag naar de boerderij die jij omschrijft. Kan echter niet verbinding maken met http adres die je hebt aangegeven. Kun je iets specifieker zijn eventueel? Dank je voor de moeite. Dan ga ik fijn op pad!
  groet van Adriënne

  • Shifra

   Dankjewel! :) Ik zie dat de link niet meer werkt inderdaad, hij heeft de advertentie verwijderd en opnieuw geplaatst.
   http://bit.ly/1s8hJ46 deze werkt wel! (althans nu. Haha.)
   Hij heet Quick en woont in Hedel. Als je echt ook op het land wilt kijken moet je dat wel vermelden bij het bellen, want hij heeft deze week gerooid en heeft nu veel kerstbomen ook op zijn erf staande. :) (maar daar staan nu wel de mooiste!) Veel plezier!

 14. Annemiek

  Leuke tips! Ik heb ‘m alweer staan en nu voor het eerst een echte boom! Ik las ook gisteren dat die zoveel water nodig had, ik wist dat helemaal niet joh!

 15. Yvon

  Wat een zeer leuke foto’s hebben jullie bij mijn man zijn achterneef geschoten………:-D
  Ik moest vreselijk lachen, want ik had eerst niet in de gaten dat jullie de boom bij hem hadden gekocht, maar toen ik de naam zag, wist ik het meteen.
  En als je een goede inrichting van jullie tuin willen hebben, ben je bij hem ook aan het goede adres.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.