Triple chocolate brownie (met minder vet!)

gezonde brownie recept, gezonde brownies,Om niemand af te schrikken heb ik het gekke ingrediënt in deze brownies expres niet in de titel vermeld. Terwijl het eigenlijk wel zo bijzonder is dat het een plekje in de titel zou moeten verdienen. Ik heb het over zwarte bonen! De laatste tijd heb ik heel wat brownie-recepten gezien met zwarte bonen. Gek he? Maar het schijnt een hele lekkere smeuïge brownie op te leveren en je kunt er ook nog eens mooi wat calorieën mee besparen! Of er juist eentje extra van eten. Ik doe liever dat laatste.  gezonde brownie recept, gezonde brownies, Voordat je je in de illusie waant dat dit een gezonde brownie is, waarschuw ik je alvast: dat is het niet. De bonen vervangen een deel van het vet, maar er zit nog steeds genoeg suiker en chocolade in. Helaas. Maar ik had niet gezegd dat het gezond werd. Ik zal eens op zoek zal gaan naar een brownie-recept dat écht gezond is en écht lekker is. Dat later. Nu eerst een ongezonde brownie met minder vet. En met zwarte bonen dus. Je kunt je eigen brownie-recept gebruiken en daarin een deel van het vet vervangen met bonen, maar je kunt ook gelijk dit recept proberen. Want, triple chocolate… Say what?Triple chocolate brownies (met minder vet!) (6)Triple chocolate brownies (recept van Martha Stewart)

60 g normale pure chocolade
40 g extra pure chocolade (vanaf 85%)
50 g boter
2 eieren + 1 eiwit
250 g suiker
50 g zwarte bonen (uitgelekt, gewassen en gepureerd)
1/2 tl vanille extract
130 g bloem
30 g cacao
1/2 tl bakpoeder
Optioneel: een handje walnoten en zout

Vet een bakblik van ongeveer 20cm in en bedek met bakpapier (en laat het papier over de randen hangen). Vet ook het papier zelf lichtjes in. Laat op zacht vuur in een pannetje alle chocolade en boter smelten. Haal van het vuur zodat het even kan afkoelen. Roer één voor één de eieren en eiwit erdoorheen. Voeg ook de suiker toe en vervolgens de zwarte bonen-puree en vanille extract en meng het tot een geheel.

Meng in een andere kom bloem, cacao, bakpoeder en zout. Roer dit door het chocolademengsel heen totdat het een mooi glad beslag wordt. Giet het beslag in het bakblik en strijk de bovenkant plat. En strooi er eventueel wat walnoten overheen en/of zout. Ik raad het aan, want het zijn beide goede lekkere toevoegingen aan deze brownie. Bak de brownies in het midden van de oven op 175 graden voor ongeveer 25 minuten. Of totdat de bovenkant begint open te breken en er een satéprikker met een paar natte brownie-kruimels uit komt. Deze brownie is zeker niet bedoeld om droog te bakken (geen één brownie is echt zo bedoeld trouwens) dus laat hem vooral niet te lang in de oven staan. Het midden is misschien nog niet helemaal klaar, maar eenmaal uit de oven gaart de brownie nog verder na. Laat het afkoelen op een afkoelrek. Ik vind brownies warm zó lekker, dus meestal snijd ik er voorzichtig al een stukje uit. Eenmaal afgekoeld gebruik je de overhangende flappen bakpapier om de brownie uit zijn bakvorm te tillen. Snijd in stukken. gezonde brownie recept, gezonde brownies,(Toen ik deze brownies maakte, heb ik een kleine fout in het bakproces gemaakt. Ik was per ongeluk de suiker vergeten. De suiker! How could I? Ik overwoog de suiker ter experiment uit het beslag te laten, maar ik kon eigenlijk wel met zekerheid raden dat dat niet goed gaat. Suiker is niet alleen een smaakmaker, maar zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat de brownie niet al te plat blijft, het houdt vocht vast enz. Dus als laatste heb ik de suiker er nog doorheen gemixt en met goed geluk werkte dit ook nog! Enkel is de suiker nu niet goed opgenomen en voel je het kristalsuiker knisperen tussen je tanden. Dat zie je ook wel aan de bovenkant van mijn brownie. Ik raad het niet aan dus.)Triple chocolate brownies (met minder vet!)Het resultaat is een súper smeuïge brownie! Hij blijft zo lekker ‘nat’ en kleffig, ook nadat hij al is afgekoeld. Oh enne.. die bonen? Nobody knows! Je proeft ze totaal niet. Triple chocolate brownies (met minder vet!) (3)Triple chocolate brownies (met minder vet!) (2)De brownies zijn drie dagen houdbaar in een luchtdichte verpakking. Happy baking! Liefs! Shifra

P.s Deel je foto’s en geef ze de hashtag #acupoflife!

Comments

 1. Wauw, wat ziet dit er super lekker uit! Ook super fijn dat het minder vet heeft. Ik vond het eerst gek hoor toen ik het las, die bonen… Maar als jij zegt dat je er niks van proeft geloof ik het!

 2. Dat is wel het láátste ingrediënt die je zou verwachten in een brownie. Toch ben ik wel heel nieuwsgierig. Ze zien er erg yummie uit! *Bij de weg, wat een fijne foto’s. Ik krijg gewoon zin om te gaan bakken.

 3. Okay ik had echt geen bonen verwacht toen ik de titel las. Dit lijkt mij zeker leuk om een keertje na te maken.

 4. Haha mij heb je niet afgeschrikt hoor… Maar bonen?!? Die had ik echt niet verwacht! Maar hoe dan ook, het ziet er (zoals gewoonlijk bij jou, en sowieso altijd al bij een brownie) héérlijk uit!

 5. Op een of andere manier word ik altijd misselijk van brownies, misschien omdat het echt puur chocolade is? Nja bij een gewone chocolade reep word ik niet misselijk hahaha

  • Shifra

   Ooh, wat vervelend (of niet!;-)). Misschien te zwaar, teveel chocolade bij elkaar?

 6. Dit wil ik al tijden proberen, maar het ‘vieze’ idee houd me tegen.. Je recept opgeslagen en nu moet ik er toch echt aan gaan geloven! :D

 7. Nooit geweten dat zwarte bonen er zo lekker uit kan zien! Haha ;) Ik heb je recept opgeslagen, want ik ben wel nieuwsgierig geworden!

 8. Oeh, interessant! Haha en goed dat je zo vaak zegt dat t niet gezond wordt ;)

  Je gebruikt gewoon kant en klare bonen uit een blikje, hè?

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.