Trapkast progress + plannen

voorraadkast progressHi! De afgelopen weken ben ik in de avonden druk bezig geweest met de voorraadkast. Bizar hoeveel werk er zit in zo’n klein kamertje, die straks ook nog eens nauwelijks gezien wordt. Ha. Maar ik ben zo blij dat ik eraan begonnen ben! Ik vond het zo irritant om uit chaotische verhuisdozen te leven die opgepropt in de kast stonden. Zie de volgende foto, zo zag het er afgelopen half jaar uit!  (en lees verder om het resultaat te zien!) voorraadkast progress (1)Op het eerste gezicht lijkt het allemaal wel mee te vallen. Maar alles zat opgepropt in dozen en lag op elkaar. En ik wist eigenlijk niet eens wat wat er allemaal stond. We hebben tijdens de verhuizing alles in dozen gegooid en daarna heb ik er eigenlijk nooit meer ingekeken. Ik zocht niet eens meer of we nog bloem hadden (vást!), omdat ik er zo tegenop zag die dozen na te zoeken. En bij het uitruimen van de dozen kwam ik natuurlijk 5 pakken bloem tegen, ha!

voorraadkast progress (2)De kast zelf moest flink opgeknapt worden. Er staken spijker uit de trap en de muur zat vol gaten van eerdere planken die er hadden gehangen. En de muren en trap waren heel erg vergeeld.voorraadkast progress (3)Ik heb alles geschuurd en de gaten in de muren en trap dichtgeplamuurd. Dat zijn al die witte plekken. voorraadkast progress (4)En toen kwam het allerleukste gedeelte: het verven! Ik heb de kleur ‘Island Grey’ gekozen, een hele lichtblauwe kleur. Ik wilde expres geen wit in de voorraadkast, omdat het echt een hele donkere kast is. En het wit zou dan heel donker, dood en dof worden. Ik had gehoopt dat de kleur nog iets lichter zou uitvallen, maar ik ben heel blij met het resultaat. Het is een hele mooie kleur. voorraadkast progress (5)Qua planken hebben we multiplex gebruikt, die ik op maat heb gezaagd zodat ze precies aansloten tussen de trap en de muur.  Daarna heb ik ze wit heb geverfd en opgehangen met deze plankendragers.
voorraadkast progress (6)We hebben lang getwijfeld over de indeling van de kast. Waar willen we allemaal planken ophangen, hoe diep zullen we de plank maken, hoeveel planken hangen we op enz. Planken alleen aan de achterzijde van de muur (zoals nu) of ook tegen de trap aan en aan de rechtermuur ?Maar we kwamen er al snel erachter dat we alleen planken aan de achterzijde van de muur wilden, die niet al te diep waren; ze zijn nu 30 cm. En dat is nog best diep, maar ze hadden veel dieper gekund. We hebben 32 cm aan ruimte tussen elke plank gehouden. Ik vond een gelijke afstand tussen de planken mooi, dus ik heb gekeken naar de hoogste van ˀéén van de grootste flessen en daarna dat voor alles aangehouden.

Dit is waarschijnlijk een goed moment om te noemen dat we het handig vinden om een voorraad te hebben aan eten. Maar dat we merkten in de afgelopen jaren dat we weinig eten halen uit de voorraadkast. Ik kwam bij het uitzoeken van de dozen veel dingen tegen die over datum waren. (En die we nog steeds hebben opgegeten of hebben weggegeven hoor!)
We hebben wel wat voorraad aan eten natuurlijk, van ontbijt, lunch tot aan avondeten. En chips. Voor noodgevallen. Maar qua ruimte hoefde het niet per se het meest efficiënt te worden ingedeeld en dus hebben we ook keuzes gemaakt op wat ons mooi leek. Planken aan de linker én rechterzijde had nog prima gekund, maar dat had de kast een stuk kleiner en opgepropter gemaakt. En hetzelfde geldt dus voor meer planken! Als je die ruimte nodig hebt, doen! Maar zoals ik al zei, wij hebben die ruimte niet per se nodig. voorraadkast progress (8)Linksonderin de kast krijg je nu een beetje een akward, gekke ruimte waar je niet goed bijkan. Over een x aantal weken krijgen we vloerverwarming en daar komt een groot vierkant blok om de vloerverwarming te kunnen regelen. Die zetten we dan daar in de hoek. Ook kan de stofzuiger er nu nog bij, zonder in de weg te staan van de planken. voorraadkast progress (10)De deur hebben we eruit gehaald en Hans heeft vorige week het kozijn veranderd. En ik hoop dat ergens dit weekend de nieuwe stompe deuren erin gaan. We hebben zelf twee deurtjes gemaakt (die echt HEEL leuk zijn geworden. Ik ben je een update over die deurtjes nog verschuldigd.) die helemaal tot aan het plafond lopen. De plank boven de deur is er nu ook uit.
En ik ben aan het overwegen om de betonnen vloer lichter te schilderen. Ik wilde in eerste instantie een houten vloer maken, maar ik vind de betonnen look ook wel leuk in de kast. Zeker als ik het nog een kleur geef en opknap.

voorraadkast progress (9)Ik kan me voorstellen dat sommige van jullie denken dat we veel te veel tijd en energie steken in de voorraadkast. En soms denk ik dat ook. Maar ik heb ook geleerd dat als je die energie in een kamer steekt (dat ik ook heel erg leuk vind!) er op langere termijn veel meer van geniet. Dat ik veel gemotiveerder ben om het netjes en mooi te houden. En ja, op sommige dagen denk ik: waar ben ik mee bezig? De deur zal meestal dicht zijn. Maar als ik kijk waar we vandaag komen en hoe het er nu uitziet, zou ik het zo nog een keer doen.

Ik ben enthousiast om nog meer vorderingen van de kast te delen komende weken! Dit weekend heb ik ook de kast ingeruimd op een handige, georganiseerde manier. Het duurde even om een goede manier te vinden, maar ik heb hem! En ik ben zo blij met de indeling. Ik mis nog een paar dingetjes, en dan deel ik mijn indeling! X Shifra

P.s Inmiddels heb ik de betonnen vloer geverfd, zie hier

Comments

  • Shifra

   Het was al wel een voorraadkast! Of tenminste, dat denk ik. Ik kan het mij niet meer herinneren van het bezichtigen van het huis, maar er zaten nog gaten in de muren van planken. Dus ik denk dat zij er ook een voorraadkast van hadden gemaakt. :)

 1. Anne

  Die kleur blauw is erg mooi. Is dar echt early dew (van flexa)? Ik dacht dat die meer groen is. Ik ben nog op zoek naar een mooie kleur blauw voor in huis, dus vandaar :)

  • Shifra

   Oh chips! Het is Island Grey. Early Dew is inderdaad groener, die hebben we hiervoor wel overwogen maar toch niet gekozen. Ik heb het aangepast in de post! Ik heb hem trouwens gewoon van een huismerk :)

 2. Wow, die kleur is mooi! Je hebt gewoon in een keer een fotogenieke kast. Ik vind ook wel dat jullie er echt iets moois van hebben gemaakt, met die planken. Ik krijg helemaal zin om een voorraadkast te gaan maken, haha! Malou x

 3. Ik vind het juist heel cool en ook logisch dat je tijd steekt in een kast als deze. Bij mij zijn het juist dit soort plekken in huis die een slecht afgemaakt/studentikoos gevoel geven. Ik bedoel: zie je ooit een prachtig afgewerkt grachtenpand met een crappy inbouwkast?! Ik bedoel maar! Heel tof project!

 4. Wat een projectje voor zijn kleine ruimte! Maar ik kan me er helemaal in vinden dat je het daarna netter houdt en er meer tevreden over bent. En da’s gewoon zo fijn! Mooi gedaan, met die planken. En een prachtig kleurtje op de muur! (En oooh, jaloers op de vloerverwarming. Zo heerlijk! <3)

  • Shifra

   Ik kijk zo uit naar vloerverwarming! Er staan nu verwarmingen ‘los’ op blokken voor onze nieuwe deuren. Het ziet er niet uit, dus ik ben heel blij dat dat allemaal weggaat. Ook hebben we overal buizen in huis lopen van de verwarmingen, heel ouderwets, dus ik ben blij dat dat allemaal is opgelost met vloerverwarming! En qua kosten viel het ook heel erg mee.

 5. Joyce

  Wat mooi geworden. Ik hoopte al dat je met wat kleuren zou komen voor donkere ruimtes. Ik heb zelf een bergruimte die nog opgeknapt moet worden. Mooie indeling heb je gemaakt met de planken.

  • Shifra

   Er staat nog een blogpost in de planning over donkere ruimtes en kleuren (en waarom je geen wit moet kiezen!) <3

 6. Handig! Wij hebben een kelder met zo’n voorraadkast onder de trap. Het ziet er niet uit, maar het is super handig voor voorraad :)

  • Shifra

   Ja fijne plek is dat hè? It crossed our mind, héél kort, om de voorraadkast eruit te halen en er een open trap van te maken. Maar ik ben ZO blij met deze kast!

 7. laura

  Ga je de indeling ook laten zien? Ik ben heel benieuwd want wij hebben zo’n zelfde kast en ik krijg het op een of ander manier niet netjes. Als ik de kast open doe als er bezoek is schaam ik me enorm. Dus al je tips zijn welkom!

  • Shifra

   Zeker! In een van de laatste zinnen schrijf ik dat! Maar no blame, ik heb een hele lap tekst over een VOORRAADKAST geschreven. Hihi. Binnen een paar weken staat die blogpost gepland!

 8. Ziet er goed uit zeg!
  Tof dat je hem een mooi kleurtje hebt gegeven.
  Trouwens zo handig die planken tot aan de trap. Ik zal het aan mijn ouders doorgeven, daar hebben we nu 2 plankjes en is dus altijd te klein…
  Dit is een goed idee!
  Thanks voor de tips :)

  • Shifra

   Ja, toffe kleur hè! Hij is ook heel mooi mat. Officieel is de kleur bedacht door ‘Le Noir & Blanc”, Karweimerk. Maar ik heb dezelfde kleur laten mengen in huismerk verf.

 9. Fijn dat er weer een klusje (bijna) klaar is! Ziet er mooi uit. Wij zijn er nog niet aan toegekomen om plankjes te maken in de kelderkast (deze is wel al geschilderd!) en ik kijk er echt naar uit dat ik er eindelijk spullen in kwijt kan. Dat je soms zo blij kan zijn met van die kleine dingen hè!

  • Shifra

   Wij kwamen er ook elke keer niet aan toe. :( Waar zetten jullie nu jullie voorraad dan? :)

 10. Oh I love it! Ik hou van plekjes in huis die je niet ziet, maar die toch goed georganiseerd zijn. Wij zitten nu in een huurhuisje waar je praktisch niks mag veranderen, maar ik heb de meterkast wel een beetje onder handen genomen. Plankjes erin, haakjes erin, vet geordend. Toen de meneer van de huurvereniging langskwam was hij zelfs onder de indruk, haha! Ben heel benieuwd naar het eindresultaat! Ga je ook nog wat lekkers bakken van al die pakken bloem? Haha.

 11. Wauw, het ziet er prachtig uit en ik ben echt verliefd op de kleur. Ik dacht het in eerste instantie ook: waarom zo veel moeite voor een voorraadkast, maar eigenlijk kijk je er bijna elke dag in. Daarnaast hou je het inderdaad een stuk netter als het er gewoon goed uitziet en ik zou er ook echt een blij gevoel van krijgen. Heel inspirerend en love it!

 12. Eline

  Leuke post en de kast is heel mooi geworden! Ik houd van dit soort voortgang en make-over posts! Vind het altijd leuk om verandering te zien en wat je allemaal van een ruimte kan maken. Ben heel benieuwd hoe jullie woonkamer er straks uit gaat zien :)

 13. Prachtige kleur! En dit zijn van die projecten die je niet op het laatst moet doen, omdat je ze dan laat liggen. Dus vet goed dat je er nu ‘zoveel’ energie in steekt, dat ‘verdien’ je echt wel weer terug hoor! Ben stiekem wel erg benieuwd hoe het staat met de deuren (in de juiste kleur). Zag op Instagram Stories wat moois voorbij komen.

 14. Martine

  Het ziet er prachtig uit en ik geloof ook dat wanneer een ruimte er mooi uitziet je meer gemotiveerd bent om ‘m mooi te houden :-)
  Wij hebben in ons nieuwe huis ook zo’n kast, in de gang.
  Het is een beetje een rommeltje met overal planken van verschillende afmetingen.
  Dus deze post inspireert mij om die kast toch ook op te knappen :-)

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.