Want waarom niet: regenboog brood (+ sprinkles spread)

regenboog brood, brood met kleurstofYes. Dit is ALLES waar je ooit van gedroomd hebt en meer dan dat: een regenboog brood. Het is zacht, nat (in a good way) en zo lekker dromerig. De 5-jarige in mij werd zo blij toen ik deze video van de gekleurde bagels uit New York zag. Hoe vaker ik de video keek, hoe meer ik erin werd getrokken en hoe meer ik ging smachten naar een gekleurde bagel. En dat leidde tot het bakken van dit regenboog brood. En omdat je dit brood natuurlijk niet gewoon met boter kan besmeren: ook een sprinkles spread! Ik zeg cake all day long. 

A cup of life (39)Dit brood lijkt veel werk, maar is het totaal niet. Op deze broodjes na, het makkelijkste brood dat op mijn blog staat. Maar voordat ik bij dit broodrecept kwam heb ik hier een heel weekend aan besteed om alles uit te puzzelen. Mijn eisen:

– het moest in drie delen gemaakt worden (drie kleuren), zonder dat het gelijk een heel groot brood wordt.
– het moest een compact, zacht brood worden (zodat de kleuren goed zichtbaar blijven)
– het liefste maar één keer rijzen (anders moet je alle kleuren apart laten rijzen)
– de kleuren moesten echt helder en fel zijn (ook aan de buitenkant, dus zonder harde, donkere korst aan de buitenkant)
– de kleurstof moest al in het beslag worden toegevoegd (want als het deeg al gemaakt is, pakt de kleur niet meer. Hier kwam ik achter in de trial and error fase. Ik heb het geprobeerd lang en goed door te kneden, maar het deeg neemt de kleur niet meer egaal aan. )

En ik was bang dat al die eisen weer een recipe for failure waren. Maar halleluja! Het is gelukt, en het is ook nog eens heel makkelijk brood geworden om te bakken. En daarmee letterlijk een toverbrood.

A cup of life (28)Onderstaande recept moet je 3 x maken voor 3 verschillende kleuren. (Of vaker voor meer kleuren)

Regenbood brood (één groot brood of twee middelbroden)

500 g bloem
1 tl zout
1 el suiker
7 g gist (1 pakje)
1 el boter
150 ml water
150 ml melk (ik gebruikte halfvolle melk)
kleurstof *

Doe de bloem, zout en suiker in een beslagkom en mix door elkaar. Voeg ook de gist toe en zet apart. Doe de boter, melk en water in een kom de in de magnetron kan en laat 40 seconden smelten (zorg dat het handwarm is, maar niet heet) Roer het door en voeg zoveel kleurstof toe totdat de kleur helder is. (Ik gebruikte 1/2 tl, maar dit verschil per kleurstof). Giet bij het bloemmengsel en mix met een mixer of een spatel door elkaar. Haal het deeg uit de kom (voeg extra bloem toe als het nog te plakkerig is) en kneed het in een met bloem bestuifde werkplek 10 min. door. Zet apart en herhaal dit recept nog twee keer voor de andere twee kleuren.A cup of life 1 (1)* Kleurstof pasta werkt beter werkt dan vloeibare kleurstof. Je hebt er minder van nodig en de kleur wordt mooier, helder en duidelijker. Ik gebruikte dit pakket van Wilton en ik gebruikte de kleuren roze, bladgroen en goudgeel.

A cup of life (31)Rol de ballen tot drie lange stroken en druk ze tegen elkaar aan. Draai de uiteinden van het deeg in tegenovergestelde richting (twisten). Vouw het dubbel en druk weer tegen elkaar aan. Kneed het voorzichtig een beetje, terwijl je drukt aan alle kanten, zodat het echt één geheel wordt.A cup of life (35)Verplaats het deeg naar ee ingevette kom. Draai het deeg een keer rond in de kom, zodat het aan alle kanten een beetje vet krijgt en niet uitdroogt. Laat het een uur op een warme plaats rijzen totdat het verdubbeld is. (Nu in de winter zet ik het boven de verwarming, maar je kan het ook in de oven zetten en die af en toe een minuutje laten verwarmen op 40 graden).

Doe het deeg in een bakblik bekleed met bakpapier en zet in de oven voor 20-30 minuten op 180 graden. Let erop dat bovenkant tegen het eind van het bakken bruin kan kleuren en dat is zonde van het gekleurde brood. Leg daarom tegen het einde van de baktijd, als je ziet dat het begint te verkleuren, snel een stuk folie op de bovenkant. Dan bakt de rest verder en blijft de bovenkant beschermt. Haal het brood uit de oven, keer op zijn kop en klop even met je vingers op de onderkant van het brood: klinkt het hol, dan weet je dat de binnenkant ook gaar is. A cup of life (41)
En wat is er nóg meer awesome dan regenboog brood? Precies: regenboogbrood met sprinkles spread!sprinkles spread, confetti beleg,Sprinkles spread
100 g roomkaas
2 tl vanille extract
1 el melk
regenboog sprinkles

Meng alle ingrediënten met elkaar en roer als laatste voorzichtig de sprinkles erdoorheen. Doe dit als allerlaatste, vlak voor het opsmeren, omdat de sprinkles in de roomkaas smelten.regenboog brood Met dit brood voelt het constant als een feestje in huis. Het maakt mij zo blij! Het voelt alsof je cake eet, terwijl je weet en proeft dat het brood is.  Ik blijf het leuk vinden om plakjes hiervan te snijden en afgelopen week heb ik heel vaak ‘s avonds laat nog een plakje brood gegeten. Dit zou ik normaal nooit doen, maar met dit brood voelt het als een lekkere snack.

De vraag is natuurlijk niet óf je dit brood gaat proberen, maar wanneer! Share je foto’s op social media en geef het de hashtag #acupoflife. Ik kan niet wachten om al jullie gekleurde, vrolijke broden te zien! Liefs, Shifra

Comments

 1. Haha, hoe gaaf is dat! Zeker weten dat ik ook een keer regenboogbrood ga maken, al is het maar om mezelf een of iemand anders een beetje op te vrolijker. Leuk idee!

 2. Dit was een paar weken geleden ook verkrijgbaar bij onze bakker, als carnavalsbrood! Zou speltbloem en lactosevrij melk ook werken voor het recept? Dan ga ik het zeker proberen!

  • Shifra

   Wat leuk! Ik heb het hier niet gezien tijdens carnaval:(

   En ja! Je kunt het daarmee prima vervangen en dezelfde hoeveelheden aanhouden. Ik ben zelf ook meer fan van volkoren, maar in dit geval heb ik voor bloem gekozen, omdat de kleur een stuk helderder en egaler pakt. Verder merk je waarschijnlijk dat de smaak iets anders is, het brood minder rijst en daardoor wat minder elastisch is. Daardoor zal het wat zwaarder en compacter brood worden (ook lekker!). Als het tijdens het kneden te zwaar wordt kun je zonder problemen wat lepels water erbij gooien. Ik heb het zelf dus niet geprobeerd, maar ik denk dat het zeker het proberen waard is! :)

 3. OMG, dit is het einde! Wat ontzettend geweldig fantastisch! Dankjewel voor het delen van het recept – zoiets kan ik zelf gewoon niét bedenken. Ga het zeker een keer maken!

 4. GE-WEL-DIG!!! Echt een feestje in huis! Dit is echt het beste idee ooit! Ik maakte al een een regenboog taart, maar dat was zo’n werk. Iedere laag moest apart worden gebakken… Waarom heb ik geen oven :( Ik wil dit zo graag eens uittesten! Misschien ga ik wel eens een weekendje naar mijn ouders om dit uit te testen :D

 5. Yvon

  Wat een ontzettend leuk idee om zo’n brood te bakken.

  En ook ik denk dat ik dit voor de Pasen ga doen…….:-D

  • Shifra

   Heel leuk idee! In eerste instantie was het ook mijn plan het brood later online te plaatsen (meer richting Pasen), maar ik was zo enthousiast!

 6. Oh my god, dit moet en zal ik ook eens proberen. Hoe stom dat ik daar nooit zelf opkwam! Ik maak vaak brood, ik maak vaak gekleurde cakejes, waarom dacht ik er dan niet aan om gekleurd brood te maken? haha. Bedankt voor de tip!

 7. Aaaah, wat is dit vét! Ik word er spontaan helemaal hyper van, haha! Mega feestje op je bord :). Dit ga ik echt sowieso een keertje maken!
  Ik heb trouwens je kaartje ontvangen vorige week, zo zo zo lief <3. Sorry dat ik nu pas iets laat weten, had nogal een drukke week (heb 'm wel op Instagram gezet :)). Hij hangt op m'n prikbord! Bedankt lieve Shifra!

  • Oh, ik ga ‘m trouwens noemen in de nieuwe Blog love Tuesday, die komt dinsdag weer online! Want dit is gewoon zó awesome! :)

 8. Wat super leuk, zo leuk om een dag te beginnen wanneer iemand jarig is!! Omdat je vaak in de ochtend niet echt een feestje ervan kan maken, hiermee is het me t een een feestje.

 9. Wauw, dit is echt fantastisch om te maken met mijn nichtje. Ik denk dat zij hier helemaal hyper van wordt. Super tof idee!

 10. Marieke

  Oh Yeah!! Ik hoopte al op een recept,maar fijn.😎 Ik ga hem zeker maken💜💜

 11. Leuk leuk! ik maakte een tijdje terug wel een troetelbeertjes-regenboog-taart voor mijn 5-jarige, maar dit is inderdaad óók erg leuk én vooral erg vrolijk word ik ervan! goeie tip!

 12. Wat ben je toch enorm creatief! Dit brood ziet er echt geweldig uit! Ik ben niet zo’n keukenprinses, maar wie weet ga ik het voor pasen toch proberen te maken :)

 13. Wat leuk!! Dit ga ik zeker proberen, niet voor mijn zoontje want hij is nog maar 4 maanden maar gewoon voor mijzelf, haha! Ben helemaal enthousiast :-)

 14. klinkt heerlijk, gaat op mn baklijst :)
  Er staat gekke zin in “* Kleurstof pasta werkt beter werkt dan vloeibare kleurstof. “

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.