Zo bak je de beste ovenfrietjes

A Cup of Life (47)Er is één ding dat ik iedere week eet en dat zijn frietjes. Ik heb oververmoeide periodes gehad dat ik het wel 2-3 keer per week at! Don’t tell. Maar sinds een half jaar ben ik overgestapt op ovenfrietjes. Voordat je het gaat zeggen: ik was OOK altijd van de frituurfrietjes. ‘Als ik een keertje slecht/vet eet, dan wil ik het ook écht lekker doen’, was mijn motto. Maar ik wilde álles goed doen. Ook de brownie. En ook de appeltaart. En de tortilla chips. Dus de frietjes zouden naar de oven vertrekken, mits ik de manier had gevonden waarbij ik bijna geen verschil zou proeven met frituurfriet. And I have! Ik heb heel veel geoefend en frietjes gegeten (voor het belang van de wereld) en dit is mijn allerbeste manier (zonder airfryer)!

Dit is de beste ovenfrietIk merk dat ovenfriet het lekkerste wordt met gewone kreukelfriet. En ja, het verbaasde mij ook, niet eens speciale ovenfriet. Ik heb de ovenfriet zowel op mijn manier (die straks volgt) als op bakpapier gebakken. Ik heb ze samen met ovenfriet tegelijkertijd geproefd, maar kreukelfriet werd het echt het meest knapperig. De kreukels erin doet het hem. Ik was eerst altijd fan van Aviko, maar die is best duur. En de ribbelfriet van een huismerk bleek nog knapperiger te worden! Alleen vind ik de smaak van Aviko weer iets beter. Dus ik wissel het af. Maar goed, voordat ik een hele review ga schrijven over friet (en geloof me, ik zou het heel goed kunnen. Hihi.), dit is mijn methode!

Zo bak je de lekkerste ovenfrietZo werkt het:

Pak een stuk folie, verkreukel het en leg het op een bakplaat.

A Cup of Life (47)Verdeel de frietjes over de bakplaat. (Ik gebruik een hele zak van 750 g voor twee personen).
Spuit olie eroverheen en hussel de frietjes goed door elkaar zodat alles goed bedekt is met olie. Je kunt ze ook in plastic zakje met olie doen en een paar keer schudden.

Zorg dat de frietjes niet op elkaar liggen, anders worden ze zompig. Bak ze in een voorverwarmde oven 220 graden voor 30-35 minuten of totdat ze goed knapperig en goud gekleurd zijn. Draai ze halverwege de baktijd een keertje om. (En ja! De baktijd is langer dan de verpakking je aanraadt. Maar vertrouw me, zo worden echt nóg beter).A Cup of Life (51)Haal ze uit de oven en schep ze voorzichtig los met een spatel. Let erop dat je geen folie mee schept, soms kan er wat folie aan frietjes blijven plakken namelijk.A Cup of Life (46)Het bakken op folie in plaats van bakpapier is geen levensgroot verschil, maar het maakt de frietjes wel net een heel stuk knapperiger. En daarmee lijkt het ook heel stuk meer op frituurfriet. (Voor mij goed genoeg om de frituurpan letterlijk te laten verstoffen). Ik vond het heeeeerlijk om vandaag zolang over frietjes te kunnen praten en ik praat er graag verder over in de comments. Hihi.  XX Shifra

Comments

 1. Grappig om te lezen, ik bak namelijk ook altijd mijn oven frietjes langer dan de verpakking aangeeft om ze goed knapperig te krijgen. Vaak doe ik de laatste 5 à 10 minuten ook nog de hete lucht aan.

 2. Lara

  Dat ga ik eens proberen. Ik krijg de ovenfriet nooit goed knapperig, en daarom wil vriendlief niet overstappen.
  Van het weekend ga ik het testen!

  • Shifra

   Ik had precies hetzelfde! Ik ben dus wel benieuwd wat je (jullie!) ervan vinden. Ze worden ook niet zo vet als uit de frituur (ik voel me een stuk fitter na het eten van deze friet!), maar wél heel knapperig! Oh enne, dat schreef ik niet in de post, maar dat bedenk ik nu: direct eten! Ik merk dat ze n.l wel wat sneller slapper worden dan frituurfriet.

 3. Linda M

  Deze Aviko werknemer vind het jammer om te lezen dat je de Aviko frites minder knapperig vindt dan de gewone kreukelfrites, maar wel weer heel fijn om te lezen dat je de smaak lekkerder vindt :-)
  Enne, geniet maar lekker van je wekelijkse portie frites hoor! Zo ongezond is het nou ook weer niet (het zijn de sauzen die een frietje met zo ongezond maken)!

 4. Belinda

  Sinds ik deze pagina heb gelezen, bak ik de frietjes steeds op deze manier. Ze worden op deze manier echt heerlijk en knapperig! Thanks! :D

  Belinda

 5. Peter van der Veen

  Hoi

  Olijfolie ( zie ik op de foto) verhitten boven de 160 graden C is niet aan te raden omdat er dan transvetten worden gevormd. Het slechtste vet dat er bestaat. Ik zie dat je de oven verwarmt tot 220 graden. Gebruik dan liever rijstolie, dat je zonder bezwaar tot 232 graden C kunt verhitten en stabiel blijft. Rijstolie is ook neutraler van smaak en geur dan olijfolie.

  Peter

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.