Zoete aardappel biscuits

zoete aardappel biscuit4Mèn, je kan echt ALLES van zoete aardappel maken. Als ik mag kiezen verkies ik de zoete aardappel altijd boven de gewone aardappel. Niet alleen omdat het gezonder is, maar vooral omdat ik hem gewoon heel veel lekkerder vind. En de kleur vrolijkt élk bord op. Ik was al een tijdje heel erg benieuwd naar de zoete aardappel biscuits, maar ik kwam zoveel recepten tegen met bloem, veel suiker en weinig zoete aardappel. Ik probeerde er een gezondere variant van te maken and it totally worked!  zoete aardappel biscuit2

To be honest, heb ik dus nog steeds geen idee hoe de zoete aardappel biscuits in al die recepten smaken. Ik heb het nog niet geprobeerd, omdat ik gelijk de gok nam om alles anders te doen en ik héél erg het geluk had dat het werkte. Dus ik weet niet of ze beter of slechter zijn. Maar ik weet wel dat ik deze echt héél lekker vind!

De zoete aardappel geeft een hele lekkere zachte textuur aan het koekje. Maar tegelijkertijd is de buitenkant knapperig (echt biscuit) en zijn ze lekker luchtig. De zoete aardappel is er, maar zonder dat het overheersend is. Zoals de blaadjes nu aan de hersftbomen. Je ziet dat ze er nog zijn en ze zijn flink aanwezig, maar niet overheersend. (Althans, bij mijn bomen in de buurt is het zo. Daar zijn al veel blaadjes af, maar niet zoveel dat… Misschien had ik níet het voorbeeld van bomen moeten pakken. Laat maar.) zoete aardappel biscuit3

Zoete aardappel biscuit (voor 9-10 stuks)

200 g volkorenmeel
1 el bruine suiker
1/2 tl zout
2 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda (je kunt dit evt. ook vervangen met bakpoeder)
55 g zachte boter + een beetje extra
150 g zoete aardappelpuree (aardappelen schillen, koken en pureren)
60-80 ml melk (afhankelijk van hoe vochtig de zoete aardappel is)

Meng de volkorenmeel met de bruine suiker, het zout, het bakpoeder en de baking soda in een kom. Snijd de boter in blokjes, voeg toe en kneed het met je handen tot een kruimelig deeg. Spatel de zoete aardappelpuree voorzichtig door het beslag. Giet de melk in delen erbij en gebruik net zoveel melk totdat het beslag vochtig is. Roer het beslag kort door tot één massa, maar let op dat je niet teveel mixt. Zodra het ook maar een beetje gemengd is, stoppen.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 1,5 cm. Steek met een ronde koekjesvorm (of een glas) biscuit uit. De biscuits op de foto waren 5-6 cm. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer de bovenkant van de biscuits in met een beetje olie of boter en bak in 20-25 goudbruin. Keer ze halverwege een keer om.

Ze zijn het lekkerste warm, dan zijn ze nog echt krokant, maar koud zijn ze ook heel goed te eten! Dan wordt het iets meer brood-achtig Besmeer ze met nog een beetje extra roomboter en leg ze bij de groente en vlees, als vervanger van de aardappelen.
Je kunt ze een dag van tevoren klaar maken en weer opwarmen in een oven van 150 – 175 graden.
zoete aardappel biscuit1
zoete aardappel biscuit5Ik ben zó’n fan geworden van deze koekjes! Dit is perfect voor bijvoorbeeld Kerst of Pasen! Of als extra feesteten met kinderen (want: koekjes voor avondeten), of als extra feest voor grote mensen (want: koekjes voor avondeten). Ik denk dat ik ze in het vervolg iets kleiner wil bakken, want het is zoveel leuker om meerdere koekjes te eten. Nu zat ik er echt na één-anderhalf al vol (in combinatie met groente en vlees). Maar deze koekjes zijn for sure een hele bijzondere, lekkere gast aan je tafel, die ik er graag vaker bij heb. Oh enne, bak altijd teveel, want ze zijn een hele goede leftover. Eet ze bijvoorbeeld de volgende dag als ontbijt/lunch met een plakje ham of kaas! XX Shifra

Comments

  1. Haha, ik zie het wel voor me, deze koekjes voor kerst. De maaltijd is toch in één klap veel feestelijker als je koekjes mag eten met het kerstdiner? Ze zien er heerlijk uit! Ik ben benieuwd naar jouw versie!

    • Misschien suiker vervangen door honing of maple syrup? En misschien dan iets minder melk toevoegen, omdat de honing al papperig is zeg maar.

  2. Wat een leuk en origineel recept! Had echt nooit zelf bedacht dat je koekjes kan maken van zoete aardappel. (Wist zelfs niet dat je daar veel mee kon maken, oeps haha). Yum <3.

  3. Ik heb nog nooit zoete aardappels op, en al helemaal nog nooit koekjes ervan. Maar wauw, wat klinken die koekjes lekker! Nu ben ik toch wel heel nieuwschierig naar hoe zoete aardappelen sowieso smaken én hoe die koekjes smaken! :)

  4. Yvon

    Hhihihihi op de foto zien ze er heerlijk uit, dus ik ga het volgende week eens maken, en kijken of het te eten is..;-) Grapje.
    Je maakt echt zeer lekkere recepten, en deelt dat dan met ons.

Reageren:

Het is niet toegestaan irrelevante links te plaatsen. Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Lees voor meer informatie mijn privacy policy.